26.1 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Nagy az egyetértés: az USA és még 34 ország kizárná az oroszokat a nemzetközi sportszövetségekből

Harmincöt ország követel szankciókat orosz és fehérorosz sportszövetségek és sportvezetők ellen. A kezdeményezés szerint a két ország tagszövetségeit ki kell zárni a nemzetközi sportszövetségekből és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságból, az orosz és fehérorosz sportdiplomatákat pedig el kell távolítani a fontosabb pozíciókból.

Az amerikai belügyminisztérium kedden tette közzé ezzel kapcsolatos állásfoglalását, amelyhez további 34 ország csatlakozott. A “hasonló gondolkodású nemzetek” csoportja elismeri a sportszövetségek autonómiáját, ezzel együtt az orosz és fehérorosz tagszervezetek felfüggesztéséért lép fel. A nyilatkozatban az is szerepel, hogy azokat a személyeket, akik szoros kapcsolatban vannak az orosz vagy fehérorosz állammal, el kell távolítani a fontos beosztásokból, s ez nem csak a kormányzati képviselőkre vonatkozik.

További iránymutatás, hogy a sportszervezetek függesszék fel versenyeik televíziós közvetítését a két országban. Oroszország fehérorosz támogatással indított ukrajnai háborújának kezdete óta több nemzetközi sportági szövetség megtiltotta az orosz és fehérorosz sportolók, csapatok részvételét a versenyein, a nemzeti szövetségek azonban továbbra is tagjai a nemzetközi sportszervezeteknek.

A NOB-nak például továbbra is két szavazati joggal rendelkező és két további tiszteletbeli orosz tagja van, az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságában pedig még ott ül az Orosz Labdarúgó Szövetség elnöke, Alekszandr Gyukov, aki egyben a Gazprom olajüzletágának az igazgatója – emlékeztet az MTI.

Nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó eset, hogy a háború miatt olyan oroszokat is szankcionálnak a nyugati hatalmak, akiknek bizonyíthatóan semmi köze nincs a kialakult fegyveres konfliktushoz és az Ukrajnához tartozó területeken lévő mészárláshoz.

A fent említett csoportban is különböző részcsoportok vannak. Akadnak olyanok, akik azért nem tehetnek a háborúról, mert már nagyon régen meghaltak. Ide tartozik Csehov, akinek az összes művét, illetve azok színpadra állítását megtiltották a csehországi színházakban.

De hasonlóan járt több oroszul előadó művész, dalszerző, énekes. Az ő fellépéseiket Ukrajnában tiltották be.

A törvényhozás betiltja az orosz állampolgárságú művészek nyilvános fellépését, zeneszámaik lejátszását nyilvános helyen vagy a médiában, valamint az Oroszországból, Fehéroroszországból, és “nem a kijevi vezetés ellenőrzése alatt álló régiókból” származó könyvek és sajtótermékek importját, terjesztését és kiadását

-írja Jariszlav Zseleznyak. A Hang párt frakciójának tagja Telegram-oldalán közölte, hogy a vonatkozó jogszabályokat a törvényhozás felsőháza kétharmados többséggel fogadta el.

Az orosz zene tilalmára vonatkozó jogszabály indoklása szerint “az agresszor állam zenéi szeparatista érzelmeket kelthetnek a lakosság körében”. Az orosz zene mindemellett vonzóbbá teheti az orosz identitás felvételét, amely az ukrán állam gyengítését szolgálja – állítja.

A legmegdöbbentőbb, hisztérikus jellegű reakciók közé tartozik az az eset is,

amikor Lengyelország nem Oroszországot, vagy egy orosz állampolgárt büntetett Putyin háborúja miatt, hanem a saját nemzeti válogatottjában szereplő sportolóját rúgta ki a csapatból.

Orosz klubban játszik – kirúgták a világbajnokságra készülő válogatottból a lengyel védőt

(nyitókép:AFP)

További híreink

Régi homokbányából vitték a homokot – a benne fészkelő fecskékkel együtt

Szabó Norbert

Végrehajtási és behajtási moratórium bevezetését szorgalmazza a Mi Hazánk

Varga Lilla

Dúró Dóra: Na ezért kellett darálni!

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben