3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
Tudomány

Nagy felfedezés Ausztráliában: új emlősfajokat azonosítottak

Rohamos gyorsasággal pusztult Ausztrália élővilága az elmúlt időszakban, ezért a tudósok szerint reményre ad okot, hogy két új emlősfajt is felfedeztek – írja a HVG.

Két új erszényesfajt is felfedeztek Ausztráliában. Az óriás repülőerszényesek akkorák, mint egy oposszum, nagy fülük és hosszú farkuk van. Korábban egy fajnak hitték azt az erszényest, amelyről most a genetikai vizsgálatok révén bebizonyosodott, hogy három különálló fajról van szó.

„Ausztrália biodiverzitása sokkal gazdagabbá vált. Nem minden nap fedezhetünk fel új állatfajokat, pláne emlősöket” – mondta a felfedezés jelentőségéről Andrew Krockenberger, az ausztrál James Cook egyetem kutatásának vezetője a CNN-nek.

A kutatók arra is kitértek, hogy korábban viszonylag elterjedtek voltak Ausztráliában az erszényesek, a számuk azonban rohamosan csökkent az utóbbi időszakban, a természetes élőhelyük pusztulása, a fakivágások és a klímaváltozás miatt is.

James Cook egyetem/Steven Kuiter

A repülőerszényesek a koalákhoz hasonlóan csak eukaliptuszlevelet esznek, és fákon élnek, emiatt azonban kitettebbek is az ezeket érő hatásoknak.

Ausztráliában a 2019-es bozót- és erdőtüzek miatt 97 ezer négyzetkilométernyi terület égett le, és akár egymilliárd állat is elpusztulhatott. Mindezek miatt Ausztrália élővilága pusztul a világon az egyik leggyorsabban.

A tudósok szerint fontos, hogy minél több információval rendelkezzenek az új fajokról, mert ezek befolyásolják, hogy milyen erőfeszítéseket kell tenni és majd jogszabályokat megalkotni a védelmük érdekében.

Nyitókép: James Cook egyetem/Denise McGregor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben