3 C
Budapest
2022. november 30., szerda
Magyar Jelen
Külföld

Navalnij orosz ellenzéki politikus két újabb szövetségesét tartóztatták le

Az orosz hatóságok őrizetbe vették Alekszej Navalnij ellenzéki politikus két újabb szövetségesét a járványügyi szabályok megsértése miatt az egy héttel ezelőtti tüntetésen – jelentették vasárnapra virradóra orosz hírportálok.

Veronyika Poljakova ügyvéd röviddel szombat éjfél előtt közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy a hatóságok a járványügyi szabályok megsértése miatt őrizetbe vették Navalnij szóvivőjét, Kira Jarmist. Az őrizetbe vétel egy moszkvai fogdában történt, ahol Jarmis kilencnapos adminisztratív letartóztatását töltötte nem engedélyezett rendezvény szervezése miatt.

Egy órával később Szergej Teljnov ügyvéd azt mondta az Interfax hírügynökségnek, hogy Nyikolaj Ljaszkint is őrizetbe vették, de őt egy órával az után, hogy elengedték a fogdából, ahol ugyancsak adminisztratív letartóztatásban volt. Ljaszkin a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványnak (FBK) a munkatársa, és őt is azzal gyanúsítják, hogy megsértette a járványügyi szabályokat azzal, hogy részt vett a január 23-i tüntetésen, amelyet Navalnij letartóztatása miatt szerveztek.

Jarmis és Ljaszkin a sokadik a Navalnij közvetlen környezetében őrizetbe vett személyek közül.

Egy moszkvai bíróság pénteken elrendelte Ljubov Szobol, Navalnij közvetlen munkatársa, Oleg Sztyepanov, a politikus moszkvai csapatának vezetője, Anasztaszija Vasziljeva, az Orvosok Szövetségének vezetője, Marija Aljohina, a Pussy Riot punkzenekar tagja és Oleg Navalnij, a politikus öccse házi őrizetbe helyezését a járványügyi előírások megsértése miatt.

A hatóságok emellett körözést adtak ki az országos tüntetés főszervezője, Leonyid Volkov ellen amiatt, hogy információs hálózatokon fiatalkorúakat biztatott a tiltakozásokon való részvételre. Volkov, aki 2019 óta külföldön, sajtójelentések szerint Németországban tartózkodik, tagadta a vádat.

Navalnij hívei vasárnap újabb tüntetésre készülnek. Az orosz belügyminisztérium és az ügyészség is óva intette szombat este a polgárokat a nem engedélyezett tömeges megmozduláson való részvételtől.
Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték. Az aktivistát arra hivatkozva vették őrizetbe, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) szerint megszegte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben rá korábban kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

Navalnij letartóztatása miatt több ezren tüntettek a múlt szombaton több tucat oroszországi városban. Közülük mintegy négyezer embert őrizetbe vettek.

A fővárosi törvényszék pénteken közölte, hogy a moszkvai bíróságokhoz a hét eleje óta 1608 közigazgatási kereset érkezett be a tiltakozással kapcsolatban. Negyvenegy esetben a vád hivatalos személlyel való szembeszegülés, a többiben pedig a tömegrendezvények szervezésére és levezetésére vonatkozó szabályok megsértése.

(MTI – Fotó: szeged.hu)

További híreink

Több ezres tüntetés kezdődött a Covid-korlátozások ellen Kínában

Magyar Jelen

Vékony Csongor: a Fidesz egy identitás nélküli, szemfényvesztő, populista párt

Faragó Dániel

A Sándor-palota előtt tüntet a Mi Hazánk

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben