28.1 C
Budapest
2022. augusztus 13., szombat
Magyar Jelen
Hírek

Ne bántsd a magyart! – marosvásárhelyi összefogás a jogainkért

Marosvásárhelyen is megszervezte a Ne bántsd a magyart! tiltakozó rendezvényét az Erdélyi Magyar Néppárt. A kedd délutáni tüntetésen kezdetben kevesebb részvevő volt, mint ahányan a buszra vártak a szomszédos megállóban. A későbbiekben közel kétszázra duzzadt a jelenlévők száma.

A tiltakozó akció kezdetén Kilyén László színművész arra hívta fel a figyelmet, hogy a békés demonstráció azt fejezi ki, hogy „eddig s ne tovább”. Összefogunk, mert élnünk kell, nem a románok ellenében, hanem a jogainkért – hangsúlyozta. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke arra hegyezte ki mondandóját, hogy 2020. májusáig kell összegyűlnie az Európai Unió hét államában a nemzeti régiók egyenlőségéért indított polgári kezdeményezéshez az egymillió aláírásnak.

Eddig csak 4700 aláírás gyűlt össze Erdélyben – mutatott rá –, ez pedig nagyon kevés. Mindenkit arra biztatott, hogy írja alá, és erre biztassa családtagjait, rokonait, szomszédjait is.

Kürthy Jenő, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerész Képzésért Egyesület képviselője felszólalásában kiemelte, a magyar emberek távol maradnak az ilyen rendezvényektől – vagy azért, mert kiábrándultak a politikából, vagy mert belefáradtak a jogi küzdelmekbe. Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke azt a kérdést fogalmazta meg, hogy vajon mikor jön el az az idő, amikor bármely erdélyi város vagy megye vezetője a tisztelet jegyében vezeti az adott várost vagy megyét, tekintettel az ott élő nemzeti kisebbségekre. „Marosvásárhelyen, ahol a magyarság aránya 45 százalékos, harcolni kell az iskolákért, a szobrokért, az utcanevekért” – mondta. Mert létezik egy alattomos igyekezet – magyarázta, –, amelynek az a célja, hogy a magyarság ne érezze otthon magát Romániában és ne legyenek tervei sem. Vállalni kell a harcot, betartatni a törvényeket, mert van miért harcolni – hangsúlyozta.

Végül Csomortányi István, a néppárt országos elnöke lépett a mikrofon elé. Azzal indította beszédét, hogy a 2019-es nyár olyan érzéseket hozott vissza, amelyről már azt hitték az erdélyi magyarok, hogy eltűntek az életükből. Az úzvölgyi temető elleni cselekedetet, a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola magyar osztályainak megszüntetését, az anyanyelvhasználatnak a közigazgatásban való korlátozását emelte ki elsősorban.

Elmondta, természetes, hogy ilyenkor közösségben, együtt, közterületen kell  tiltakozni – bár az utóbbi harminc évben éppen erről próbálták folyamatosan leszoktatni az embereket. Csomortányi rámutatott, hogy gazdasági, erkölcsi válság jellemzi Romániát, a vezetői sem tudnak jövőképet adni, csak saját anyagi gyarapodásukkal vannak elfoglalva, a sikertelenségük leplezésére pedig a magyarellenességet használják eszköznek. A néppárt elnöke az egységről beszélt, arról, hogy nem egypártrendszerben gondolkodik, hanem a politikai sokszínűségen belül az összefogást, az együttműködést tartja fontosnak. Az egység nem lehet a kiszorítás eszköze – mutatott rá, majd hozzátette, hogy a néppárt kész összefogni az RMDSZ-szel, és támogatni az általa megjelölt polgármesterjelöltet is, amennyiben Soós Zoltán függetlenként indul a jövő évi választásokon. Legyen Marosvásárhely a kiindulópontja az egységnek – hangsúlyozta.

A polgári kezdeményezés IDE kattintva online is aláírható!

(Székelyhon)

További híreink

Bajban a mezőgazdság- nincs elég gázolaj, állnak a traktorok, a tavaszi munkák csúsznak

Faragó Dániel

A kanadai parlament terrorcsoportnak minősítené a Proud Boys ultranacionalista szervezetet

Faragó Dániel

Migránsok és “földművelés”. Újabb alagutat találtak Ásotthalomnál

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben