12.9 C
Budapest
2021. április 12., hétfő
Magyar Jelen
Gazdaság

Negatív az amerikai nyersolaj ára, összeomlóban az olajpiac

11 dollár volt egy hordó amerikai típusú, WTI-olaj (West Texas Intermediate) a világpiacon tegnap délután 2 óra tájban. Ez az egy nap alatt összeszedett 40 százalékos árcsökkenés már sejtette, hogy összeomlóban az olajpiac.

Estére bekövetkezett az összeomlás. Magyar idő szerint este 8 óra tájban nem ért 1 dollárt sem ez az olajfajta, mindösszesen fél dollár volt a hordónkénti ára (májusi határidős ár) – derül ki a Portfolio cikkéből.

Ez 97 százalékos áresés. Mindössze egyetlen nap alatt. És az esés itt nem állt meg. Magyar idő szerint fél 9 után negatívba ment át az olajár, és mínusz 37 dolláron zárt.

Az amerikai fajta nyersolaj zuhanásának legfőbb oka, hogy a visszaeső kereslet következtében már nem tudják se tárolni, se eladni. A tárolók tele vannak, a tankerek úgyszintén, viszont vevő nem akad sehol. A legtöbb amerikai olajlelőhely messze is van az óceántól, a szállítási költségek is magasak, így már az olajtermelők fognak fizetni valakinek, csak vegye át tőlük az olajat.

Ez példa nélküli azóta, hogy megnyitott a New York-i olajtőzsdén a határidős jegyzés 1983-ban.

Európában nem ennyire drámai a helyzet, az európai, Brent-típusú olaj hordónkénti ára 25 dollár, ez bő 2 százalékkal olcsóbb, mint pénteken volt.

(Portfolio.hu nyomán – Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith)

További híreink

További 30-40 százalékkal drágulhatnak a gyümölcsök?

Kiss Albert

A tejágazat költségei 15-18 százalékkal emelkedtek

Faragó Dániel

Már több mint 500 cég kérvényezte a munkahelyvédelmi bértámogatást

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben