13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
időjárás

Négy évtized hőmérsékleti változásait vizsgálták az atmoszférában

Négy évtized hőmérsékleti változásait vizsgálta az tropo- és sztratoszférában és figyelte meg az általuk okozott időjárást, hőhullámokat és szélsőséges csapadékot egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeiről a Journal of Climate című tudományos lapban számolt be.

“A troposzféra, vagyis a Földhöz közeli réteg a 2000-es évek óta évtizedenként 0,25-0,35 Celsius-fokkal melegedett”, a teljes mérési idő alatt pedig 0,6-0,8 Celsius-fokkal – foglalta össze Andrea Steiner, a Grazi Egyetem Wegener klímakutató intézetének munkatársa.

A felette lévő sztratoszférában a hőmérséklet ellenben az elmúlt 40 évben folyamatosan csökkent, mégpedig 1-3 Celsius-fokkal. A lehűlés oka az üvegházhatású gázok mértékének emelkedése, ebben az atmoszférarétegben ugyanis a gázok mennyiségének növekedése miatt megnövekszik a Föld által a világűrbe kibocsátott hősugarak mennyisége.

Fontos szerepet játszik az ózonkoncentráció változása is. A sztratoszféra alsó része az 1990-es évek végén, az ózonréteg regenerációjával egyidejűleg kevésbé hűlt le, mint korábban.

“Az atmoszféra hőmérsékleti változásai – különösen a trópusi területeken – még hangsúlyosabbak, mint a Föld felszínén” – közölte Steiner és kollégája, Florian Ladstädter.

Ennek a változásnak messze mutató következményei vannak: a légrétegek eltolódnak, emiatt megváltozik a cirkuláció. Befolyásolja a légkör és a Föld felszíne, illetve az óceánok közötti összetett kölcsönhatásokat is.

“Mindez többek között világszerte befolyásolja az időjárási eseményeket” – mondta Steiner.

A szén-dioxid-kibocsátás mértékének markáns csökkenése elengedhetetlenül szükséges a klímaváltozás megfékezéséhez – tette hozzá.

Vizsgálataik során a kutatók kiértékelték és összehasonlították az 1970-es évek végétől a legkülönbözőbb magasságokban gyűjtött legváltozatosabb adatokat. Az információk többek között időjárási műholdakból, úgynevezett GPS-rádióokkultációs mérésekből és felszíni mérésekből származnak.

“Megmutatja számunkra, hogy a hosszú távú megfigyelések adatai kiemelt fontosságúak a klímakutatás számára” – hangsúlyozták csütörtökön a szakértők.

A tanulmány mérföldkő a World Climate Research Programme nemzetközi együttműködés Atmospheric Temperature Changes and their Drivers nevet viselő projektje számára.

(MTI)

További híreink

Ködös időre és napsütésre is számíthatunk a hétvégén

Varga Lilla

Hét eleji hidegfront: lehűlés és viharok várhatóak

Irányi Dániel

Négy ember meghalt a hétvégi árvizekben Csehországban (+videók)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben