22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Sport

Nem a megfelelő szót használta a kisebbségekre, ezért le kellett mondania az FA elnökének

Alig néhány órával azt követően, hogy egy parlamenti bizottságnak adott válaszában a játékosok bőrszínére tett “sértő” megjegyzést, lemondott posztjáról Greg Clarke, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke.

A 63 éves sportvezetőt széles körben kritizálták azt követően, hogy a digitális-, kulturális-, média- és sportbizottságnak adott válaszai több alkalommal sem voltak “odaillők”.

“Megerősítjük, hogy Greg Clarke lemondott az elnöki tisztségről” – jelentette az FA honlapja kedden este, hozzátéve, hogy az új vezető megválasztásáig Peter McCormick irányítja a szervezetet.

Clarke, aki korábban a Leicester City elnöke volt, 2016 óta töltötte be az FA legmagasabb pozícióját. Bűne az volt, hogy nem a “megfelelő szót” használta válaszaiban az afrikai, illetve ázsiai származású labdarúgókra. Clarke ugyanis a régimódi “coloured” (színes) szóval utalt a színes bőrű játékosokra, elfeledve, hogy néhány éve ez a szó már “rasszista”, és az újbeszélben előírt megfelelő kifejezés a színesekre a “people of colour”. Egyenlőre.

A sportvezető, aki a történtekért elnézést kért, a pandémia pénzügyi hatásaival kapcsolatos megbeszélés miatt látogatott az angol parlamentbe. Akkor még nem tudta, ez a találkozó az állásába fog kerülni.

(MTI nyomán – FOTÓ: AFP/GLYN KIRK)

További híreink

Állatkínzás miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott

Kemény János

Koponyatörést szenvedett a Wolverhampton csatára

Irányi Dániel

Tibi atya szerint 5 százalék fölött a Mi Hazánk

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen