23.3 C
Budapest
2021. június 21., hétfő
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Nem csak a járványügyi szigorítások állnak a szerbiai zavargások hátterében

A szerbiai tüntetések hátterében nem csak a járvány miatti szigorítások állnak, annak ellenére, hogy a szigorítások bejelentése után kezdődtek az erőszakos zavargások – mondta Ördögh Tibor Balkán-szakértő szombaton az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: Szerbiában – már a vírus megjelenése előtt – másfél évig minden szombaton békés felvonulásokkal tüntettek az emberek a kormány ellen.

Mint mondta, a járvány alatt az embereknek frusztrációt okozhatott, hogy nem tudtak tüntetni, ezt tetézte egy botrány, miszerint manipulálhatták a koronavírussal fertőzött betegek számadatait, annak érdekében, hogy ne maradjanak el a június 21-ei parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választások.

A választásokat a kormányzó Szerb Haladó Párt kétharmados többséggel megnyerte, ezután újból tüntetők vonultak a parlamenthez, és egyéb fontos intézményekhez – fűzte hozzá Ördögh Tibor.

A műsorban elhangzott, hogy zavargások voltak Újvidék mellett is, a Belgrádot Budapesttel összekötő autópályán, ahol mintegy ötszáz demonstráló próbálta megbénítania a forgalmat.

MTI

További híreink

Orbán: a magyar és a lengyel fél azonos álláspontot fog képviselni

Kemény János

Horthy Miklósra emlékeztek Kenderesen

Kemény János

SMS-ben mondott fel 400 dolgozójának a Whirlpool

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben