13.3 C
Budapest
2022. október 3., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Nem engedi be az ENSZ-közgyűlésbe az oroszokat az USA?

Oroszország ötvenhat vízumot kért Szergej Lavrov külügyminiszter és küldöttsége részére, akik ENSZ-közgyűlés szeptemberben 20-án kezdődő éves általános közgyűlésére utaznának, de még egyet sem kaptak meg – derül ki a Reuters cikkéből.

A brit hírügynökség birtokába került egy levél, melyet Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője írt António Guterres ENSZ-főtitkárnak. Ebben az orosz diplomata kifejtette aggályait az Egyesült Államokkal kapcsolatban, mely ország hét hónapja

állandóan megtagadta a vízumokat számos, más ENSZ-rendezvényen részt venni kívánó orosz küldött részére.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, az Egyesült Államok komolyan veszi kötelezettségeit mint az ENSZ székhelyének otthont adó ország. Hozzátették: a vízumokkal kapcsolatos információk az amerikai törvények értelmében bizalmasak, így nem tudnak hozzászólni az egyedi esethez.

Az 1947-ben megkötött egyezmény értelmében elvárt az Egyesült Államok részéről a vízumok megadása a külföldi diplomaták részére.

Washington viszont azt állítja, jogában áll megtagadni a vízumot bárkitől, ha “biztonsági, terrorizmussal kapcsolatos, illetve külpolitikai” érdekei úgy kívánják.

“Minden évben vízumok százait adjuk ki az ENSZ rendezvényeire utazó orosz diplomatáknak” – közölte a külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy a kérelmeket időben be kell adni, hogy időben lefolytathassák az eljárást.

Nyebenzja állítja: átadták a szükséges űrlapokat az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének. A Moszkva által igényelt ötvenhat vízum között szerepel a külügyminiszter és az őt kísérő küldöttség látogatását előkészítő diplomatáké is. Nyebenzja közölte, sem a küldöttséget kísérő újságírók, sem a repülőgép személyzete nem kapta még meg a vízumokat.

Eri Kaneko ENSZ-szóvivő elárulta, a tárgyalások még folynak, látszólag jól is haladnak, viszont

az Egyesült Államok megtiltotta, hogy orosz ENSZ-diplomaták és az ENSZ-be látogató orosz diplomaták Washington előzetes engedélye nélkül New York várostól 40 kilométernél messzebb utazzanak.

A helyzeten nem segít az sem, hogy februárban az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta Lavrov külügyminisztert, akit azzal vádolnak, hogy “személyesen felelős az Oroszország által indított indokolatlan és jogtalan ukrajnai invázióért”. A szankciók értelmében befagyasztották Lavrov amerikai bankszámláit és megtiltották az amerikai állampolgároknak, hogy üzleti kapcsolatba lépjenek vele.

Nyebenzja levelében sérelmezte továbbá, hogy Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter nem utazhatott New Yorkba a múlt héten a rendőrfőnökök ENSZ szervezte csúcstalálkozójára.

Kiemelt képünkön Vaszilij Nyebenzja – Fotó: Northfoto

További híreink

Ferenc tér

Faragó Dániel

A Lufthansa 7100 európai járatot törölt a márciusi menetrendjéből

Dunai Tibor

A 4-6-os villamos gyanútlan utasait rabolta ki egy “fiatal”

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben