4.3 C
Budapest
2021. április 15., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Nem enyhül a viszony?

Haszan Róháni iráni elnök nem fog találkozni amerikai hivatali partnerével az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakán New Yorkban – szögezte le hétfőn Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő.

“Nincs ilyen tervünk, és nem hiszem, hogy ilyen megtörténhet” – szögezte le a szóvivő a Teheránban tartott sajtótájékoztatóján, amelyet az állami televízió is közvetített. Ugyancsak hétfőn Ali Rabiei teheráni kormányszóvivő újságíróknak kijelentette: Irán kész együttműködni az ENSZ-szel a jemeni rendezés és a térség békéjének az érdekében.

Donald Trump amerikai elnök korábban többször is késznek mondta magát a találkozóra iráni vezető politikusokkal, köztük Róhánival is. Az elnök kérésére szeptember 10-én lemondott John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, aki korábban az Irán elleni keményebb fellépést sürgette.

Washington és Teherán között a hét végén ismét kiújult a feszültség, miután szombaton dróntámadások érték a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját. Noha a támadások elkövetőiként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az őket támogató Iránt tette felelőssé. Washingtonban úgy vélik, a húszikat Teheránból katonailag is segítik.

A dróntámadásokra több ország reagált, egyebek közt Kína is: az ázsiai ország külügyi szóvivője óva intett a “meggyőző bizonyítékok nélküli vádaskodástól”, valamint önmérsékletre intette a feleket. Rijád egyelőre még nem tette közzé a támadásokkal kapcsolatos hatósági nyomozás eredményeit.

(Kitekintő)

További híreink

Öt keresi a rendőrség: dohányboltot rabolt ki Szombathelyen (+videó)

Kiss Albert

Találtak két új fertőzöttet Németországban

Kemény János

Római kori hajó került elő egy szerbiai szénbányából

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben