17.5 C
Budapest
2022. október 6., csütörtök
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Nem lesz “EuroPride-felvonulás” Szerbiában

Alekszandar Vucsics szerb elnök bejelentette, hogy idén nem lesz belgrádi „EuroPride-felvonulás” szeptemberben. Az esemény ellen a hónapban több ezer ember tiltakozott.

A szerb elnök szerint most jobb dolguk is van, mint a masírozás. Például a koszoviói-kérdés kezelése, valamint az energia- és élelmiszerválság megoldása.

Egy sajtótájékoztatón Alekszandar Vucsics azt mondta, hogy az idei rendezvényt – amelyet szeptember 12. és 18. között tartottak volna – elhalasztják vagy törlik. Hozzátette: ennek oka egyrészt a Koszovóval való feszült viszony, másrészt az energia- és élelmiszerárak emelkedése. Szerinte egy boldogabb napon kellene bepótolni a rendezvényt – számolt be róla a BBC.

A szervezők természetesen ezúttal is úgy érzik, ők a törvények felett állnak, és közölték, nem érdekli őket a döntés, mindenképpen megtartják a felvonulásukat, mert őket betiltani „törvényellenes”.

Augusztus elején több ezer ember vonult fel Belgrádban az EuroPride ellen, „a család védelmében” és „el a kezekkel a gyerekeinktől” feliratú táblákat tartva.

A nemzeti érzelmű pártok elítélték a rendezvényt. Nikanor, a szerb ortodox egyház bánáti püspöke pedig azt mondta, hogy „megátkozza mindazokat, akik ilyesmit szerveznek, és részt vesznek benne”.

Szerbia első női(?) miniszterelnöke

Kristine Garina, a homoszexuális felvonulást szervező hálózat nemzetközi vezetője emlékeztetett, Szerbia történetének első női, és egyben első leszbikus miniszterelnöke korábban feltétlen támogatásáról biztosította a szervezőket.

Garina most felszólította a miniszterelnököt, tartsa be az ígéretét.

Kiemelt képünkön a 2017-es belgrádi vonulás

További híreink

Megvan Szulejmáni utódja, és már bosszút ígér

Kemény János

Kifigyelte, majd teljes védtelenségét kihasználva megtámadta az idős asszonyt

Kemény János

Lantos János: komoly kritikánk van a kormánnyal szemben a Pride kapcsán (VIDEÓ)

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben