20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

“Nem lesz gázáremelés” – mégis a baloldal nyert április 3-án?

“Ez már a nemzeti kormányzás, vagy még mindig az?” – kérdezhetnénk gúnyosan, áttekintve a Fidesz újabb kétharmados győzelme után hozott megszorító intézkedéseinek sorát. A rohamtempóban feltornyosult gazdasági bűnlajstrom két legláthatóbb eleme a katatörvény szigorítása és a rezsicsökkentés csaknem  megszűntetése. 

Emlékszünk még Lendvai Ildikó és Gyurcsány gázáremelésre vonatkozó kijelentéseire? A szocialista kormányok a felelőltlen osztogatásoknak és a költségvetési számok meghamisításának árnyékában megnyert választások után bizony azonnal megszorításokba kezdtek. Ők ezt reformnak hívták. A választási kampányaikban ez nem szerepelt. Amikorra egyértelművé vált a gázáremelés ténye, akkor jó szokásukhoz híven egyszerűen letagadták azt.

A magyarországi baloldal a dolgozók (munkások) helyett a globális nagytőke, a pénzpiacok és a bankházak érdekeit képviseli – hangzik a Fidesz kommunikációja. És valóban. Talán némi joggal hangoztatják ezt Gyurcsányékkal szemben, akik kormányon és ellenzékben is (levetkőzve a tradicionális baloldaliságot) nem a bér, vagy fizetés jellegű jövedelemből élők miatt aggódtak.

Fordult a kocka

A Fidesz már kormányon érzékelte a baloldal által otthagyott légüres teret és elkezdett a rezsicsökkentéssel kampányolni. A 2014-es választásokat (Gyurcsánnyal való riogatás mellett) ez tematizálta.

Emlékszünk még ezekre?

Választási plakát 2014-ből- Facebook.
Nem pártkampány. Kormányzati tájékoztatás a lakosság részére. (Origo)

Miután a Fidesz látta ennek politikai sikerét, 2011 májusában nemzeti konzultációt indított a multicégek extraprofitjának korlátok közé szorításáról.

A Fidesz aktivistái aláírásokat gyűjtenek a rezsicsökkentés támogatásához a főváros VI. kerületében, a Hunyadi téri vásárcsarnok előtt 2013. március 23-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Németh Szilárd személyében külön rezsifelelős is lett. A kommunikációban ezzel egyidejűleg jelent meg az “emberek oldalán álló” , rezsicsökkentő Fidesz és az ezt támadó brüsszeli bürökrácia.

Filmhíradó 2014-ből:

Két ciklussal később

A 2022-es választési évhez úgy érkeztünk el, hogy a kormányzati kampánygépezet a kudarcos 2010 előtti kabinetek munkásságára utalva azért kérte az emberek támogatását, hogy ne nyerjen a baloldal, mert akkor megszorítások fognak következni. Fontos hangsúlyozni, hogy ebben még igaza is lehetett a milliárdokkal kitömött Megafon megmondóinak, de egyre inkább úgy tűnik, hogy ezek a kampányok a Fideszt nem akadályozták meg abban, hogy maga vezessen be súlyos lakossági megszorításokat.

A Fidesz állításai a balliberális oldal győzelme esetén:

– Adókat fognak emelni.
– Emelkedni fog az élelmiszerek ára.
– Hatalmas infláció lesz.
– Megszüntetik a rezsicsökkentést.
– Óriási költségvetési hiány lesz.
– A nyugdíjak értéktelenek lesznek, mert nem emelnek majd.

– Nem lesznek béremelések.

Az elmúlt néhány hónap intézkedései:

-Adókat emeltek, például az extra jövedelem utáni adó formájában, ami papíron a nagyvállalatokat és a globális multikat hivatott adóztatni, de a megemelkedett terhek miatt a legtöbb szereplő a lakosságra hárította ezeket a költségeket.

Szia Erste, különadó érdekel? – A bankokat nem hatja meg a kormány fogadkozása, áthárítják a költségeket

-Az élelmiszerek ára folyamatosan emelkedőben van. A legújabb számítások szerint egy év alatt csaknem 30%-kal kell többet fizetni a boltokban egy alapvetőnek mondható élelmiszerekre korlátozódó, 42 termék árát figyelembe vévő kutatás felmérése szerint.

A fizetések emelkedése elmaradt, az infláció nem, az éves betervezett költségvetési hiány pedig már májusban elérte a kalkulált összeg 80%-át.

Ehhez jön még hozzá az egészségügyben és az oktatásban tartósan fennálló munkaerőhiány, amire a kormány részéről cinikus reakciók sorozata volt a válasz.

Felelsz, vagy mersz? – Maruzsa szerint a válság miatt majd “jól meggondolják” a tanárok, hogy felmondjanak-e

Kérdés, hogy az “el lehet innen menni” gyurcsányi és a “nem érdemes a tanároknak ugrálni, mert a piacon sem lesz munka” maruzsai hozzáállás között milyen érdemi különbség van? Akár a baloldal is nyerhetett volna április 3-án?

Szerző ismeretlen

Kata: eltörölve

A katás vállalkozók lehetetlen helyzetbe hozása komoly indulatokat, ellenérzéseket váltott ki a szakma és a politika részéről is. A kata átalakítása  többletbevételt hoz az államkasszába, 50-300 milliárd forint között szóródnak az ezzel kapcsolatos becslések, ami jól jelzi, hogy konkrét elképzelés, előzetes tanulmány nincs a döntéshozó fejében, hiszen ahol 50-300 milliárdra számítanak ott nem a precíziós, szakmai, hanem a hiszterikus, elvi megoldás volt előtérben.

Ellentétben az eredeti ígéretekkel még idén szeptemberben jöhetnek a szigorított feltételek

A legfontosabb változás, hogy innentől kezdve a kata szerint adózó vállalkozók már csak magánszemélyeknek végezhetnek szolgáltatást, vagy adhatnak el terméket. Változás még, hogy az éves értékhatár 18 millióra emelkedik. Ez utóbbi azért érdekes, mert életszerűtlen, hogy túl sok olyan “katás” vállalkozó lenne, akinek ennyi bevétele származna tisztán magánszemélyektől. Azok a vállalkozások pedig, akik magánszemélyektől tettek szert bevételekre (pl: szolárium, fogorvos, csontkovács stb.) eddig sem tudták kihasználni a kata előnyeit, mert jóval az értékhatár fölötti bevételeket realizáltak. Számukra a növekvő szolgáltatási díjak mellett a 12-ről 18 millióra emelt értékhatár sem fogja azt jelenteni, hogy adónemet tudnak váltani.

Az Országgyűlés abból a meggyőződésből kiindulva, hogy a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés
záloga és egyben a társadalmi jólét forrása az értékteremtő munka, ugyanakkor elismerve annak
fontosságát, hogy indokolt a legkisebb gazdasági teljesítményű, saját termékeikkel,
szolgáltatásaikkal közvetlenül a lakosságot kiszolgáló egyéni vállalkozások adózási feltételeinek
javítása az igazságos közteherviselés követelményeinek megfelelően, a következő törvényt alkotja: – szerepel a tervezet bevezetőjében. A 22 oldalas beadványban többször is utalást tesznek rá, hogy erre a szigorításra azért van szükség, mert a munkáltatók kata adózóént “foglalkoztatják” a munkavállalóikat, ezzel megkárosítva az államkasszát.

Kettőn állt a vásár

Túlzott gazdasági összefüggésekbe nem érdemes belebonyolódni, de a fentiekben van igazság, hiszen a kata nagyon jó lehetőséget biztosított arra ,hogy a munkahelyek elkerüljék a brutálisan magas járulékok megfizetését. Számos dolgozó így még fizetésemelést is kapott (borítékban). A megoldást túlzottan éljenezni kár, de fontos megjegyezni, hogy az idáig érvényes szabályokat is a Fidesz-kormány hozta. Azt komolyan senki nem gondolhatta, hogy a megfelelő előzetes felméréseket, hatástanulmányokat anno nem végezték el.

Nem csak hagyták, de akarták is

munkaalapú társadalom jelszó mellé oda kell tenni, hogy a munkabért terhelő járulékokat is az Orbán kormányok tették olyan magasra (összesen majdnem 30%), hogy az a munkáltató és a munkaadó részéről is kiáltott egy “másik megoldás” iránt. A gazdasági növekedés biztosítása és a bérfeszültség elkerülése miatt ezt a másik megoldást éppen az Orbán-kormány adta, amikor a most kukába vágott feltételeket megszabta. Pontosan tudták, hogy hogyan fog erre a reagálni a munkáltató és a munkavállaló. Sőt. A kabinetek még érzékelhetően félre is néztek, nem foglalkoztak a napnál is világosabb visszaélésekkel.

Nincs szakmai konszenzus

 Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának elnöke korábban elképesztőnek nevezte, hogy “azért kell belenyúlni egy hosszú ideje jól működő rendszerbe, mert az az előzetes várakozásoknál is sikeresebb”, hiszen 460 ezren adóznak a kata szabályai szerint, közöttük 426 ezer egyéni vállalkozó, ami azt jelenti, hogy legalább 1,6 millió ember megélhetéséhez járul hozzá ez a kedvezményes és egyszerű adózási forma.

Apáti István szorgalmazta, hogy a kata éves bevételi határát a jelenlegi 12-ről emeljék 24 millió forintra, az ugyanazon kifizetőtől származó jövedelem értékhatára pedig emelkedjen háromról hatmillió forintra, az utóbbi fölötti összeg pedig ne 40, hanem 15 százalékkal adózzon. Hozzátette, az átalányadó emelését csak akkor tartják elfogadhatónak, ha a növekményt a vállalkozók nyugdíj-előtakarékosságára fordíthatják az érintettek.

Jelezte: a tevékenységi körök esetében csak a feltétlenül szükséges szigorítást tudják támogatni, példaként említve, hogy a lakásbérbeadást nem feltétlenül szükséges a kata szabályai szerint adóztatni.

A Mi Hazánk képviselője azt is szorgalmazta, hogy a katás vállalkozók jeleníthessék meg kiadásaikkal szemben költségeiket.

A második világháború óta nem látott nehéz idők köszöntenek a magyar társadalomra, azon belül a vállalkozókra, azon belül a katás vállalkozókra is, éppen ezért nem szabad elaprózni a bevételi határ megemelését – érvelt Apáti István.

Rezsicsökkentés: eltörölve

Gulyás Gergely a rendkívüli kormányinfón bejelentette, hogy a kormány hozzányúl a szent tehénként kezelt rezsicsökkentéshez is. A hivatalos bejelentés úgy szól, mintha ez nem érintené az emberek nagyrészét. Sőt. Igazából senkit nem érint, csak azokat, akik az átlag fölött fogyasztanak – sugallta Gulyás.

Aki tud tenni az energiaellátás biztonságáért, annak kell tennie érte, fogalmazott Gulyás. Így annak, aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, többet kell fizetnie, vagy mérsékelnie a fogyasztását. Ez a pénz a rezsivédelmi alapba megy – jelentette ki.

De hol húzódik az a bizonyos átlag?

  • Elektromos áram esetében 210 kWh per hó, azaz éves szinten 2523 kWh éves szinten.
  • Földgáz esetében 144 köbméter per hó, azaz 1729 köbméter éves szinten.

A rezsicsökkentés mérséklése a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a kis háztartások nem fognak ebből érzékelni semmit. A családok, a többgyermeket nevelő dolgozók számára ez nettó megszorítás. Akik nem, vagy alig fizetnek majd többet, azok az egyedülállók, a nyugdíjasok és a no-go zónákban élő háztartások vezetői lesznek.

forrás: számok és hírek FB

Visszhangok

A kormányközeli sajtó és a fizetett influencerek most egymást taposva igyekeznek magyarázni a bizonyítványt. A megszorítás kifejezést látványosan kerülik.

A kormány elemzőintézetének vezetője szükségességét érezte annak, hogy az elmúlt 24 órában ötször is arról posztoljon, hogy a rezsicsökkentés marad. Deák Dániel ugyanakkor sajátmaga ismeri el, hogy ezt csak az átlagfogyasztásig képes fenntartani a kormány, majd azzal relativizálja a megszorítást, hogy a mostani gazdasági helyzetben már a nyugati középosztálynak is nehéz kifizetnie a rezsit, tehát jobb, ha nem panaszkodunk. 

Fideszes körökben nagyon népszerű a szamokadatok.hu oldal és annak Facebook verziója. A baloldali álhírek ellenszere – ezt írják magukról, és rendre igyekeznek alátámasztani a kormány intézkedéseit, érveit, legalábbis békeidőben. De most háború van.

Ezért is hírértékű, hogy a KATA kivégzése és a rezsicsökkentés megfaragása után ez a fideszes oldal azt írta, hogy

“ÁTVERT BENNÜNKET A FIDESZ”.

Magyarázatkét ezt írják:

“Nem, nem a medencét fűtjük, hanem kertészkedünk. Nem, nem a gyepet locsoljuk, hanem zöldséget és gyümölcsöt termesztünk, amit az aszály miatt LOCSOLNI kell, ehhez pedig áram kell, sok áram. Egy négytagú család vagyunk, az otthonunk hőszigetelt, ezért a gázfogyasztásunk átlag alatti, de a kert miatt az áramszámlánk a duplája. Két választásunk van: vagy befejezzük a kertészkedést és a sokéves munkánkat hagyjuk elpusztulni, vagy 50 ezer forinttal többet fizetünk érte.”

“Elhittük, hogy a Fidesz képes megvédeni a rezsicsökkentést, hiszen azt hittük, hogy az áramot itthon termeljük, a felét Pakson, a másik felét egyéb módon. Hittünk benne, hogy a rezsivédelmi alappal a Fidesz fenntartja ezt az intézkedést a lakosságnak, de tévedtünk, erre csak félig lesz lehetőség, és ki tudja mi jön még. Most 210 kWh a határ, majd lesz 100, meg 50.

Sorry, de nem fogjuk megvédeni sem a mai bejelentést, sem a KATA módosítását, mert mindkettővel a kormány elvesz az emberektől. Választás előtt kaviár volt homárral, utána jött a fekete leves. Az ilyennek általában a politikában ára van, és csak reméljük, hogy a Fidesz észhez tér. Nem az embereket kell adóztatni, hanem a milliárdosokat és a nagy cégeket.”

Az oldal szerint még arcvesztés nélkül módosíthat a kormány.  “Megoldás lenne a határok módosítása: pl. 400 kWh, ezzel tényleg csak azokat szűrnék ki, akik a medencét fűtik. Az már csak hab a tortán, hogy a Fidesz megint a 3, vagy többgyermekes családoknak ad további kedvezményt a gáznál, a kétgyerekesek megint hátrányosan vannak megkülönböztetve. Mivel a gázfogyasztásunk alacsonyabb, így ez nem érint, csak megjegyeztük. A két gyerek is több mint a nulla, és az egy gyerek is! Be kellene végre fejezni a gyermekek megkülönböztetését. Értjük a demográfiai dolgokat, de azzal, hogy az egyik gyereknek többet adnak, mint a másiknak, nem oldódik meg semmi sem.” – írja a szamokadatok.hu.

A politikai kérdésekben egyre aktívabbá váló vendéglátós több bejegyzést szentelt a megszorításoknak. Tibi atya így összegez:

“Ha olyanokat hazudnak a képedbe, hogy megőrzik a munkaalapú társadalmat, vagy megvédik a rezsicsökkentést, majd lényegében kivezetik a rezsicsökkentést (vagyis közel egymillió családot belőle) és megszüntetik a legális munkalehetőségedet két perc alatt, akkor Téged átbasztak.”

(nyitókép: Népszava)

További híreink

Hétfőn megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák

Varga Lilla

Zemplén és Abaúj térsége rehabilitációra szorul

Gabay Dorka

Érkezik a szupervakcina- “valószínűleg mindenkinek kell majd évente egy oltás”

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben