25.5 C
Budapest
2022. augusztus 13., szombat
Magyar Jelen
BelföldKiemeltKultúraTudomány

„Nem vagyunk Betlehemben, mégis van karácsony” – Mit jelent 2022-ben Nándorfehérvár, mi az a Duna Ünnep?

Nagy és örök Isten, égnek és mélységnek Ura,

Szelek és hullámok parancsolója.

Mi, Magyarország hajósnépe, a vizek – tengerek emberei,

Felemeljük hozzád szívünket.

Őrizzed, s áldd meg népünket és közösségünket.

Lelkesítsd és tartsd meg Nemzetünket.

Add meg zászlónknak a dicsőséget, hogy megőrizhessük hazánk békéjét.

Áldd meg szeretteinket és távoli hajlékunkat.

Adj nékik nyugodalmat éjjel és nappal.

Áldj meg minket,

Kik folyókon, tavakon és tengereken érettük hajózunk.

Mutass nékünk utat biztos kikötőbe.

Úgy legyen! Ámen.

A fent szereplő Hajós Népek Imájára Bóta László hívta fel figyelmünket, aki a nándorfehérvári győzelem napja alkalmából már hosszú évek óta szervező motorja a nemzeti öntudatot és a pontos történelmi ismeretek közötti összefüggés megismerését célzó Duna Ünnepe megemlékezésnek.

A támadás útvonala a Duna mellett vezetett. Így az utánpótlást hajókon tudták szállítani. A Buda felé vezető úton több vár állta el az utat: a legfontosabb Nándorfehérvár.

Az emlékezés élővé tételének fontosságáról és a történelmi háttérről Bóta Lászlóval beszélgettünk.

– Közösségi ünnepünk a 20.  Duna Ünnepe megemlékezésére készülnek az 1456-os nándorfehérvári csata évfordulóján július 22-én. Hogyan alakult ki az ünnep, a megemlékezések sora?

Bóta László – A gondolat a 90-es évek első felében megfogalmazódott. Az első ünnepi megemlékezés 2003-ban kezdődött azzal a kifejezett és kimondott céllal is, hogy 2006-ra a nándorfehérvári győzelem 550. évfordulójának méltó megemlékezéseihez felkészülhessünk. A megemlékezés és az ünnepi események lassan évről-évre formálódnak és csiszolódnak. Az emberek egyre többen kezdik megérteni és megszeretni: Egyre ritkábban kell elmondanunk, hogy miért lehet Duna Ünnepe épp úgy Skandináviában, Melbourn-ben, Ohio-ban, Tőserdőn a Tisza mellett, mint Belgrádban, Pesten vagy Budakalászon. „Nem vagyunk Betlehemben, mégis van karácsony.”

Minden évben más és más oldaláról igyekszünk bemutatni mindazt, amit ez a közösségi ünnep magában rejt. A kerekebb évfordulók jobban a történelem felé fordítják a figyelmet, más években a történelmi évfordulóról megemlékezés mellett más tartalmi értékei is meg tudnak mutatkozni.

-Miért tartják fontosnak?

Miért tartjuk fontosnak? Ebben az a szép, talán ezért is igazi ünnep mert mindenki, aki megismerte talál benne valamit, amiért ő fontosnak tartja. Ezt a kérdést érdemes volna másoknak is feltenni: Engem is érdekelne, mások mit gondolnak erről. Számomra több dolog miatt is kedves. Egyet kiemelve: A Duna Ünnepe elnevezés jelképes: Petőfi szépen és tömören fogalmazza:

„Nemzetünk, e nagy folyó, mely mindig százfelé szakadt, egyesítve innepénél a különvált ágakat.”

A Duna országokat, népeket, kultúrákat köt össze. Szállít, öntöz, táplál, gyönyörködtet, forrása az életnek, természetnek, a művészetnek. Mindaz, amit ez az ünnep tartalmaz és jelképez, alkalmas arra, hogy a sokfelé szakított, sokfelé elszármazott testvéreinknek, honfitársainknak, vagy más szempontból társainknak, (származási, politikai, világnézeti, vallási vagy más elkülönüléstől függetlenül) újra annak a sokat próbált, századokon át összeforrott és ötvöződött közösségnek az összetartozás élményét megerősítse.

Talán ezt emelném ki:

Lényeges értéke, hogy van egy olyan közösségi ünnepünk jelképesen a Duna Ünnepe az 1456.évi nándorfehérvári győzelem évfordulóján, ami a legszélesebb nemzetünk számára nyújt örömet, értékeket, kapcsolódási lehetőségeket kirekesztéstől mentesen.

Nem tudok más olyan történelmi emlékünket, ami egyformán kedves, nekünk, románoknak, szerbeknek, horvátoknak, bolgároknak és más népeknek, ismerhető más földrészeken is, ezzel együtt emlékezetes az egyetemes történelemben is.

-Mikor és hol lesz idén megemlékezés?

A megemlékezés, nemcsak ebben az évben, hanem minden esztendőben, július 22-én van, idén ez pénteken lesz.

Pest-Buda Óbuda megemlékezés hagyományosan 9 órától Pesten az Eötvös és Petőfi téren van gyülekezés, majd 10 órakor ágyúszó jelzi, hogy II- Mohamed szultán, római császár ostromolja Nándorfehérvárat. A két irányból rövid „zarándoklattal” felidézzük Hunyadi és Kapisztrán vezette Nándorfehérvár felmentésére igyekvő felvonulást. Az oszmán tábor gyülekezőjét a Vigadó kikötőben korabeli zenék, haditorna csapat tagjai oszmán kori katonai viseletben muszlim vallásúak és csatlakozó más személyek idézik.

A résztvevők a Vigadó kikötő melletti Duna partra vonulnak, ahol 10.30-tól kezdődik a megemlékezés.

Ez tartalmában több mint egyszerű történelmi eseményre vagy egy győztes csatára emlékezés. Ezt a sokféleséget, évente más-más oldaláról igyekszünk bemutatni. Főleg a kerek évfordulókon, ezt szolgálják a kísérő rendezvények, sokszínű kínálattal. Idén tervezzük, szeretnénk szolgálatot tenni Pest-Buda Óbuda feledésbe menő halfőző hagyományainak megújításáért.

Hagyományosan megemlékezünk az elesettekről, a vizek munkásairól és áldozatairól, a hajósokról, az emberről – minden emberről, származástól, vallástól függetlenül, aki tette a dolgát, helytáll(t) emberségében a nehézségek közepette is.

Az ismert események miatt idén a háború áldozataira is figyelemmel emlékezünk.

-Milyen programokon vehetünk részt?

A programok sorozata végeláthatatlan, csak néhány érdekességet emelnék ki. A vizek, a természet, a sport kedvelőinek dunai evezős túrát ajánlok. Ez Európa leghosszabb és legrégibb evezős, hajós vándorlása, a Nemzetközi Duna Túra.

Óvatosan említem, mert még sok a bizonytalanság: Idén tervezzük, szeretnénk szolgálatot tenni Pest-Buda Óbuda feledésbe menő halfőző hagyományainak megújításáért is.

Az országban máshol is lesznek megemlékezések: Ercsiben, a  koronázó városban Székesfehérvérok a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje- és a csatlakozó csapatok tagjai reméljük idén is megtartják a megemlékezést. Az érdeklődőknek itt Vidermann Csabát a rendkapitányt érdemes keresni.

Tájékoztatást kaptunk arról, hogy Hollókőn, és Egerben is lesznek megemlékezések. Az elmúlt években gyulán, Füzére, Mosonmagyaróváron, Győrben, Komáromban, Dabason. Simontornyán is együtt emlékeztünk. De úgy tudjuk Szegeden is lesz idén  megemlékezés. Mi hagyományosan, az egykori pesti sziget Duna partján tartjuk a megemlékezést.

Július 22-én 9 órától a Petőfi és Eötvös tereken gyülekezést majd a felvonulást.

A Vigadó kikötőnél a Duna parton 10.30-tól kezdődő megemlékezésen a Kecskés Együttes, Csapó Anna, Delényi Éva és mások versei, énekei segítségével felidézi a történelmi eseményeket.

Tengerészeinkkel az egykor Királyi ma Hajósnép imája, a történelmi egyházak képviselőinek egyházuk szokásai és szertartásai szerinti szolgálata az ünnep lelkiségét gazdagítja.

Ezt követően az emberekért, hajóharang kondítás mellett, virágokat teszünk vízre közösen, a megjelenő nagykövetekkel, civil szervezetekkel, különböző nemzetiségű társakkal.

Szokássá vált, hogy az elmúlt években elhunyt hajósok családtagjai is elhozzák virágaikat ehhez a megemlékezéshez. A virágokat általában a Horváth Indián Pál készítette történelmi hajó  legénysége az Óbudai Hajósok teszik vízre, délben harangszónál. „Idén Horváth Indián Pál emlékére is, aki február 22-én „békésebb vizekre evezve más létre szenderült.” A megemlékezést a Rabszolgálya 12 ágyúlövése zárja.

-Kiket várnak a megemlékezésre és a kapcsolódó rendezvényekre?

Kiket várjunk egy olyan egyedülálló napra, amiről elmondhatjuk, van olyan emlékünk és ünnepünk ami összeköti, a teljesebb közösség élményét nyújthatja magyaroknak és nem magyaroknak, vallási felekezettől, politikai és más elkülönítéstől is függetlenül egyaránt? Talán nem idealizmus, nem lehetetlen :

itt van a 365-ből egy nap és jó alkalom, amikor politikai ellenfelek is megpihenhetnek és „kibújhatnak a lövészárkaikból”.

Talán eljutunk egyszer oda, hogy ezt is megértik és megteszik mindannyiunkért.

A válasz tehát kézenfekvő: Szívesen fogadunk mindenkit, aki még megbecsülik azokat az értékeket, melyet ez az ÜNNEP jelképez, de ennél talán lényegesebb, hogy az emberek bárhol is vannak, „ünnep virágozzon a lelkükben”, a szívük mélyén igazán ünnepeljenek és megmaradjon a közösségünk.

Rendszeresen meghívjuk és általában el is szoktak jönni, hozzák virágaikat a Duna-menti országok. Németország, Ausztria, Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Bulgária, Románia, Moldova, Ukrajna és a csatában résztvevő szövetségesek mai államai úgy mint Csehország, Litvánia, Lengyelország, Szlovénia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Spanyolország, Vatikán, Olaszország, valamint az egykor ellenség, ma barát Törökország küldöttségei.

-Hallottuk, hogy egy építkezés Belgrádban károsítja a várat, a vár környezetét. Önök mit tudnak tenni a megóvásért?

Valóban. Sajnos kaptunk egy kétségbeesett megkeresést amiben a helyiek nemzetközi segítséget és védelmet kérnek nemcsak népeink, hanem épített világörökség megóvásához. Igyekszünk tájékoztatni a világ közvéleményét, ahol csak lehet szót emelni és kérni a Szerb Állam kormányát és hatóságait, hogy  ne engedjen az ingatlan spekulációnak, ne engedje kijátszani, kikerülni ügyeskedőknek az örökségvédelmi szabályokat, és teljesítse közéleti hirdetett céljait, teljesítse kötelezettségeit polgárai felé.

Kérjük az önök, a magyar sajtó munkásainak segítségét és közreműködését, hogy hiteles tájékoztatással segítsenek! Úgy tűnik ma is közösen kell védelmezzük Nándorfehérvárat, Belgrádot. József Attila soraival köszönünk minden segítséget.

József Attila: A Dunánál  részlet

„A harcot, amelyet őseink vívtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés.”

 

További híreink

Szávay István a Jobbik egyik alapítója is kilépett

Kiss Albert

Meztelen hölgyön felszolgált torta a kompolti polgármester szerint egy érdekes poén

Gabay Dorka

Bevezetik az iszlám vallási ismeretek oktatását a bajor iskolákban

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben