3.9 C
Budapest
2022. december 4., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Nemzetközi szervezetek keltek az Egyesült Államok nagykövetével kokettáló bírák védelmére

A közelmúlt egyik leghangosabb közéleti botránya volt hazánkban, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagja, Vasvári Csaba és Matusik Tamás az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén tárgyalt David Pressman amerikai nagykövettel. Az esetet követően több szakértő és a Kúria is kifejezésre juttatta, hogy az ilyen jellegű találkozók sértik a bírói függetlenséget, valamint szuverenitási kérdéseket vetnek fel az USA és Magyarország viszonylatában.

A játékba most beszálltak a nemzetközi bírói szervezetek is.

Nincs itt semmi látnivaló

A Magyar Bírói Egyesület (MABIE) elnöksége „nemtelen rágalomhadjáratnak” nevezte a történteket, és visszautasította a bírótársaikkal kapcsolatos “valótlan tényállításokat és súlyosan becsületsértő kijelentéseket”.

A “nem létező hálózat” csápjai olyan messzire érnek, hogy még a legnagyobb európai bírói egyesületet is nyílt levelet írt az ügyben az Országos Bírói Tanácsnak és a Magyar Bírói Egyesületnek. Az Európai Bírák Egyesülete (European Association of Judges – EAJ), amely egyben a Nemzetközi Bírói Egyesület (International Association of Judges – IAJ) regionális szervezete, ebben azt írta:

szolidaritásukat fejezik ki Matusik Tamással és Vasvári Csabával, valamint mindenkit arra szeretnének emlékeztetni, hogy a bíráknak – mint minden más állampolgárnak – joguk van a szólászabadsághoz és a véleménynyilvánítás szabadságához.

Pedig a probléma itt azzal van, hogy David Pressman nagykövet gyakorlatilag berendelte raportra a két bírót, hogy osszák meg vele a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatos észrevételeiket. Ennek ellenére a szervezet meglátása szerint a bírák szabad véleménynyilvánításhoz való joga kiterjed “a hivataluk gyakorlásával összefüggésben kifejtett személyes véleményükre, és feljogosítja őket arra, hogy a bíróságon kívül és a bíróságon belül, nyilvánosan és magánúton egyaránt nyilatkozzanak, valamint részt vegyenek a nyilvános vitákban és általánosságban a társadalmi életben”.

Igen ám, csak hogy a bírák egy jelentős része – ahogy azt a bűnbártoló joggyakorlatban látjuk – ideológiai szemüvegen keresztül szemléli a vádlottakat is, és “saját véleménynyilvánításhoz való joga” igencsak befolyásolja az ítélethozatalban.

Az EAJ közleménye végén az igazságügyi és végrehajtó hatóságokat is felszólította, tartózkodjanak attól, hogy akár személyesen, akár médiumokon keresztül támadják a bírákat, mert az „engedetlen bírák elleni lincshangulatot eredményez, és a félelem légkörét teremti meg a bírák között”.

Úgy látszik, nekik meg lehet mondani mit tegyenek, csak a bíráknak nem.

Magyar Jelen – Hvg

További híreink

Csak a Mi Hazánk szólal fel a munkavállalók kizsákmányolása ellen

Kemény János

Dunakanyari főzde fürtös meggy párlata hozta el az év legjobb pálinkájának járó díjat

Faragó Dániel

Korábban még be akart vonulni a seregbe, de az ukrán teniszező most arról panaszkodik, hogy a szerb sportolókat beengedik Oroszországba

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben