14.1 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
Külföld

New Yorkban vádat emeltek egy merényletre készülő kenyai férfi ellen

Vádat emeltek egy kenyai férfi ellen az Egyesült Államokban, aki a megalapozott gyanú szerint a 2001. szeptember 11-i merényletek mintájára repülőgéppel akart terrortámadást elkövetni egy amerikai épület ellen – közölte a szerdán manhattani szövetségi ügyészség.

A szomáliai radikális iszlamista al-Shabaab csoporthoz közel álló férfit 2019-ben vették őrizetbe a Fülöp-szigeteken, és kedden szállították az Egyesült Államokba.

Audrey Strauss manhattani szövetségi ügyész szerint Cholo Abdi Abdullah az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab parancsára a Fülöp-szigeteken pilótakiképzésben vett részt, hogy egy eltérített repülőgéppel egy amerikai épületnek ütközzön.

Ez a vérfagyasztó visszatérés a rettenetes 2001. szeptember 11-i merényletekhez erős emlékeztető, hogy a terrorszervezetek, így az al-Shabaab is továbbra is amerikai állampolgárokat akarnak gyilkolni és az Egyesült Államokra akarnak támadni

– fogalmazott az ügyésznő szerdai közleményében.

Abdullahnak, akit kedden szállítottak az Egyesült Államokba, szerdán egy New York-i bíró előtt kell megjelennie. 2016-ban érkezett a Fülöp-szigetekre, ahol 2017 és 2019 között vett pilótaleckéket, amíg meg nem kapta az engedélyt – áll a közleményben.

A kiképzés alatt tájékozódott a gépek biztonsági rendszeréről és arról, hogy lehet betörni a pilótafülke ajtaját. Ezután “egy amerikai nagyváros legmagasabb épületéről” szerzett értesüléseket az ügyészi hivatal szerint. Ez utóbbi sem a tervezett támadás pontos célpontját, sem az időpontját nem közölte.

New Yorkban a 30 éves Abdullahot hat, terrorizmussal kapcsolatos vádpont alapján vonják felelősségre, ha a bíróság bűnösnek találja, húszévi börtöntől életfogytiglani elzárásig terjedő büntetéssel sújthatja.

A számos véres merényletet elkövető szomáliai terrorcsoport nemrégiben támadássorozatba kezdett, amiért Washington úgy döntött, hogy Jeruzsálembe helyezi át a nagykövetségét. A merényletek közül az egyiket január 15-én követték el egy nairobi, szállodát, éttermeket és irodákat magában foglaló épületegyüttes ellen. A támadásban 21 amerikai állampolgár halt meg, egyikük a Világkereskedelmi Központ elleni merénylet túlélője volt.

(MTI nyomán)

További híreink

A szenátus leszavazta Joe Biden kötelező oltásról szóló rendeletét

Irányi Dániel

Az izraeli rendőrség lelőtt egy palesztint, mert azt hitte, hogy fegyvert hord magánál

Szabó Norbert

Az EU eltörölné az egyhangú döntéshozatalt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben