5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírek

Niedermüller Péter magyarázkodásában is vádaskodik

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke egy őszinte pillanatában elszólta magát, kiket is tekint pártja az igazi ellenségnek: A fehér, keresztény, hetero férfiak és nők csoportját. Ezt akkor a jelenlévők, Tordai Bence és elvtársai, heves egyetértéssel fogadták, bár a 168 óra újságírója kissé sérelmezte a nők bevételét a képletbe, de annyi baj legyen.

A dk-s alelnök aztán kellemetlenül tapasztalta, hogy a bírálatok onnan érkeztek, ahonnan a legkevésbé se várná az, aki teljesen egészében a Nyugat politikáját élteti és másolja. Az elszólást ugyanis a Magyar Hang nevezetű liberális lap kérte ki magának elsőként, a kijelentést „vállalhatatlannak” nevezve; teljesen jogosan – tehetnénk hozzá. A többi liberális lap ingerküszöbét azonban nem ütötte meg a színtiszta fehérellenes rasszizmus, őket ez valamiért nem zavarja.

Itt álljunk meg egy pillanatra és játszunk el a gondolattal, mi történne, ha egy jobboldali párt alelnöke menne be a tévébe, és azt találná mondani, hogy a „fekete, muszlim homoszexuálisokat rémisztő képződménynek” találja. Vajon hogyan reagálna erre a balliberális oldal? A Magyar Hang kivételével a többiek ugyan így hallgatnának? A szövegkörnyezetet vizsgálgatnák? Keresgélnék, hol lehet menteni a menthetőt? Vagy megindulna az eszeveszett „nácizás” és „fasisztázás”, mint korábban mindig?

Ha már az esetet jobb – bal tengelyen vizsgáljuk, érdemes megnézni, hogyan az érintettek reakcióit. A jobboldalon ilyenkor következik a meghunyászkodás, a magyarázkodások és bocsánatkérések végtelen sora, nem győzik bizonygatni, ők „mennyire megbánták, amit mondtak”, még akkor is, ha csúnyán ki is lett forgatva minden szavuk.

Ezzel szemben hogyan reagál a baloldal? Hogyan reagál Erzsébetváros polgármestere? Facebook oldalán felháborodva kéri ki magának a támadást, majd fennhangon oktatja ki a Magyar Hangot, mert az „nem jól értelmezte” a kijelentést. Aztán elmondja kicsit másképp, „hátha így könnyebb lesz (értelmezni – a szerk)”.

A bejegyzés második felében nyomokban találunk valami magyarázkodásfélét, de az is inkább arról szól, hogy neki márpedig igaza van, mert a Fidesz a „fehér nacionalizmus” retorikáját használja, gyűlöl és kiközösít mindenkit, és a többi és a többi. A „magyarázkodás” itt véget is ér, a bocsánatkérés természetesen fel sem merül, mint lehetőség, a bejegyzés további része pedig már a kormánypártra való mutogatással telik, akik „hátrányosan megkülönböztetnek másokat”, „korlátozzák az emberek szabadságát”, „nem törődnek a demokráciával”.

„Megítélésem szerint ez a lényeg, erről kellene beszélni” – zárja sorait felháborodottan a demokrácia élharcosa.

További híreink

Elfogyott a “kitartás” – a Momentum kecskeméti képviselője is Gyucsányékhoz igazolt

Faragó Dániel

Ezt is megéltük: Jobbikból a DK-ba – nem is akárhogy

Magyar Jelen

“Hass, alkoss, gyarapíts” – a Párbeszéd politikusával erősít a DK

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben