20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
Belföld

Nincs több nyilvános mise Magyarországon a járvány miatt

Vasárnaptól nem tartanak nyilvános szentmisét Magyarországon, a templomokban a papok maguk miséznek, a hívek otthonról kapcsolódhatnak be a szertartásokba. Erről a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) adott ki közleményt kedden délelőtt. A templomok nyitva maradnak. Az egyházi temetéseket továbbra is megtartják, de egyszerűbb formában és rövidebben.

„A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a rájuk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a koronavírus járvány Magyarországon való megjelenése miatt meghirdetett veszélyhelyzetben, visszavonásig” hozza meg rendelkezéseit a közlemény szerint.

A templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat nem zárjuk be. Mégis felelősen és körültekintően kell eljárni, ezért a nyilvános liturgia 2020. március 22., Nagyböjt 4. vasárnapjától a templomokban szünetel. Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden kell megtartani

– áll az MKPK közleményében. A püspöki kar arra bátorítja a híveket, hogy otthonról, tévén, rádión, interneten keresztül kapcsolódjanak be a szentmisébe. Az egyház azt ajánlja, hogy ha így nem tudnak részt venni a szentáldozásban, a hívek többet imádkozzanak, és a plébániákat is arra kérik, hogy szervezzék meg a folyamatos imát a járvány érintettjeiért. A betegellátásban, gyóntatában is azt kérik, hogy mindenben kövessék az állami járványügyi előírásokat.

(Katolikus.hu nyomán. Videó: Index.hu. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

További híreink

Novák Katalin a homoszexuálisok köztársasági elnöke is akar lenni

Faragó Dániel

Nyugat-Európa “demokratái” Covid-diktatúrát készülnek bevezetni

Faragó Dániel

Ezeket a plakátokat tették ki Budapesten az Index újságíróiról

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben