20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
BelföldKiemeltKülföld

Nobel-békedíjat adnának a BLM mozgalomnak

A mozgalmat felterjesztő Petter Eide norvég képviselő szerint a BLM „arra kényszerítette az Egyesült Államokon kívüli országokat, hogy saját társadalmukban is megküzdjenek a rasszizmussal”.

Nobel-békedíjra jelölték a Black Lives Matter mozgalmat, mondván a „társadalmi rendszerek megváltoztatására irányuló felhívása elterjedt az egész világon” – áll a  jelölési papírokban, melyeket Petter Eide norvég képviselő nyújtott be a Svéd Királyi Akadémia bizottsága elé. A képviselő szerint a mozgalom „arra kényszerítette az Egyesült Államokon kívüli országokat, hogy saját társadalmukban is megküzdjenek a rasszizmussal”.

A The Guardian, idézte Eide-t, aki úgy fogalmazott: „Úgy vélem, hogy az egyik legfontosabb problémát, amelyet Amerikában, de Európában és Ázsiában is láthatunk, az  egyenlőtlenségek miatt növekvő konfliktusok jelentik. A Black Lives Matter nagyon fontos, világméretű mozgalommá vált a faji igazságtalanság elleni küzdelemben” – mondta Eide. „Óriási eredményeket ért el a faji igazságtalansággal kapcsolatos globális tudatosság növelésében”.

Eide, aki korábban orosz és kínai emberi jogi aktivistákat terjesztett fel a díjra, elmondta, hogy a másik dolog, ami lenyűgözte a Black Lives Matter Mozgalomban, az volt, hogy

 „képesek voltak mozgósítani az embereket a társadalom minden csoportjából, nemcsak az afrikai-amerikaiakat, nemcsak elnyomott embereket, hanem elődeiktől eltérő módon hívtak életre egy széleskörű mozgalmat”.

A Black Lives Matter mozgalmat 2013-ban alapították miután egy polgárőr, bizonyos George Zimmermann tévedésből lelőtte a 17 éves, fekete bőrű Trayvon Martint, majd a férfit a bíróság felmentette. A következő évben a mozgalom további ismertségre tett szert, amikor Michael Brown és Eric Garner halála ellen törtek ki hasonlóan nagyszabású tüntetések. George Floyd és Breonna Taylor halálát követően, 2020-ban globális tüntetések sorozata indult meg, ekkor lépte át a Mozgalom az Egyesült Államok, és a fekete közösség határait.

A Nobel-békedíjra szóló jelöléseket minden, nemzeti szinten szolgáló politikus benyújthat egy 2000 szóból álló ajánlás kíséretében. Idén a benyújtás határideje február 1-je. A bizottság március végéig készíti el a jelöltek rövidített listáját. A nyertest októberben választják meg, a díjátadót december 10-re tervezik. Tavaly több mint 300 jelölés érkezett, a díjat végül a Világélelmezési Program nyerte el.

 

(Forrás: mandiner.hu – theguardian.com)

 

További híreink

Mi Hazánk elnöke: Jakab Péter garancia arra, hogy a nemzeti elkötelezettséget kiirtsák a Jobbikból

Kiss Albert

Mi a közös az “átlagos energiafogyasztásban” és az “átlagbérben”?

Irányi Dániel

Pécsnek nem kell a homoszexuális felvonulás

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben