13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Nógrádi: az Unió tényleg elhitte, hogy az oroszokat gazdaságilag padlóra lehet küldeni

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt, közgazdászt kérdeztük az Európai Unió elmúlt fél éves szankciós politikájáról, annak eredményességéről, illetve várható következményeiről.

Így fél év távlatából hogyan látja az Európai Unió Oroszországgal szemben hozott szankcióit?

Teljes csőd. A meghozott intézkedések sokkal jobban fájnak Európának. A kőolaj és földgáz ára fölment. Az oroszok elkezdték eladni ezt a Távol-Keleten, óriási haszonra téve szert. Az első félévben 40 milliárd euró a Gazprom nettó haszna.

Amit az Európai Unió csinált, az kontraproduktív és téves.

A NATO főtitkára azt mondta, Oroszország nem nyerheti meg a háborút. Én hozzátettem, igaza van, de

ezt a háborút Ukrajna sem nyerheti meg.

Itt tartunk jelenleg. Elképesztő a halálos esetek száma. A különböző felmérések 3-tól 700 milliárd euróra teszik Ukrajna kárát. Az országban ráadásul óriási a korrupció, a világ 122. legkorruptabb állama. Összefoglalva tehát: a helyzet nem jó és nagyon nehéz a kilábalás. A fegyverszünet és utána a béke az egyetlen út.

Ön szerint a szankciók bevezetésekor az Unió vezetői valamiféle külső nyomásnak engedelmeskedtek, vagy tényleg komolyan gondolták, hogy a szankcióspolitika működhet?

Szentül hitték, hogy Oroszországot meg lehet fogni. Naponta követem a híreket,

a három balti állam, a lengyelek és a skandinávok, a britekkel és az amerikaiakkal karöltve továbbra is szentül hiszik, hogy az oroszokat gazdaságilag padlóra lehet küldeni.

Nem lehet. Európa kerül padlóra. Óriási az infláció, a munkanélküliség, fölment a gáz ára. Nagyon nehéz a helyzet. Európa mellényúlt, ez az igazság.

Mi a véleménye az Európai Bizottság azon szándékáról, mely szerint ársapkát vetnének ki az orosz olajra és gázra?

Az ársapka fizikai lehetetlenség. Az oroszok már közölték, aki ársapkát vezet be azzal szemben ők föllépnek, és nem hajlandóak kőolajat és gázt adni. Kész.

Von der Leyen korábban arról beszélt, Vlagyimir Putyin fegyverként használja az energiaforrások elzárását és manipulálni akarja az európai energiapiacot, de el fog bukni. Így a tél közeledtével tényleg kimondhatjuk, hogy az oroszok vannak rászorulva az európai piacra, és nem fordítva? Egyáltalán túlélheti Európa a telet orosz gáz nélkül?

Az oroszok eladják a nyersanyagokat a Távol-Keleten, nincsenek rászorulva az uniós piacra. Ezzel szemben Európa jó pár országa nem fogja túlélni a telet orosz gáz nélkül. Pont.

További híreink

Franciaország: Molotov-koktélokkal támadtak a rendőrökre

Irányi Dániel

Körözi a rendőrség a zsarolót

Irányi Dániel

Boxerrel verte iskolatársát, büntetés helyett próbára bocsátották

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben