35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Norvégia: A “romák” a koronavírus miatt elhagyják az országot

Romániai cigányok kérésére Oslo városa különjáratot indít, ugyanis az ott élő cigányok félnek az új koronavírustól, ezért szeretnének hazatérni Romániába.

Egy héttel korábban már egy 63 fős cigány csoport busszal visszaindult Romániába, ezeket követte volna az Osloban maradt 140 társuk, ám a határlezárások miatt erre már nincs lehetőségük.

Norvégia azonban nem hagyta magára a cigányokat, Oslo városa azonnal felajánlotta a népes társaságnak, hogy szerdán magángépet indítanak egyenesen Romániába.

Oslo vezetése elmondta, több megkeresést is kaptak a városban élő cigányoktól, hogy félnek a koronavírustól, és aggódnak otthon maradt rokonaik miatt, ezért szeretnének hazatérni. Ingatlant nem hagynak hátra, hiszen többségük hajléktalan.

Raymond Johansen, a város egyik képviselője elmondta, arra bátorít minden, norvég állampolgársággal nem rendelkező cigányt, hogy menjen haza, ne terhelje a város amúgy is túlterhelt szociális ellátását. Oslonak hatalmas kihívást jelent a cigányok elszállásolása, illetve egészségügyi ellátása.

A cigányok korábban sátraikat az egyház által felajánlott udvarokon állíthatták fel, mára ez a lehetőség azonban megszűnt, mivel a városvezetés szerint a túlzsúfoltság és nem megfelelő higiéniás körülmények kedveztek a vírus terjedésének. A Városi Tanács attól félt, a cigánytábor a vírus gócpontjává válhat, ezért felszámolták azt.

Oslo városán kívül még Bergen is magángépet indít, onnan 23 cigány utazik vissza Romániába. Ha a vírusveszély tovább fokozódik, elképzelhető, hogy a legtöbb Norvégiában élő cigány visszatér szülőhazájába.

(voiceofeurope.com nyomán)

További híreink

A Mi Hazánk szerint körvonalazódik, mit szánnának nekünk a balliberálisok

Kemény János

Kizárólag nőkből áll Biden leendő kormányának kommunikációs csapata

Varga Lilla

Meghalt a dési kisfiú, akit kukacos sebeivel vittek kórházba

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben