17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Olaszország szerte robbantak ki tüntetések az oltási igazolás bevezetése ellen

Miután a héten Mario Draghi olasz miniszterelnök bejelentette, hogy augusztus 6-tól egy csomó mindenhez kelleni fog a covid elleni védettséget vagy épp a fertőzés nemlétét igazoló zöldigazolvány, Olaszország-szerte utcára vonultak az emberek hétvégén. Az olasz kormány terve szerint a vírus elleni oltottságot, az azon való átesést vagy friss negatív tesztet rögzítő okmány meglétével lennének csak látogathatóak a múzeumok, fitnesztermek, mozik, színházak, bárok, az éttermek belső része asztalnál történő fogyasztás esetén, valamint a nagyobb rendezvények – vette észre az Azonnali. Az oltási igazolvánnyal történő zsarolás tervezetét Orbán néppártosodó szövetségese, Matteo Salvini és Ligája is támogatta, miközben a Giorgia Meloni által vezetett radikális jobboldal határozottan ellenezte.

Az olasz miniszterelnök “orbáni magaslatokkal” érvelt a vakcinák mellett. Szerinte,

aki nem oltatja be magát, az lényegében amellett foglal állást, hogy meg akar halni a covidban, ugyanis aki nem kap oltást, az megbetegszik, és meghal, vagy ha meg nem is hal, megfertőz valaki mást, és az az illető hal meg.

Miközben Olaszországban a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az igazolt covidos esetek 3 százaléka hal egyébként meg – mutat rá az Azonnali.

Kettős reakció

Noha a teljes lakosság így is már több mint 60 százaléka megkapta legalább az első oltását, ennek ellenére a miniszterelnök mégis úgy érezte, a zsarolás lenne a legcélravezetőbb a maradék 40 százalék “ösztönzésére”. Ez részben működött, ugyanis a bejelentést követően megugrott az oltásra regisztrálók száma, volt olyan hely, ahol 200 százalékkal.

Sokan érezték úgy tehát, hogy saját egészségi állapotuk nem indokolja egy kísérleti stádiumban lévő vakcina beadatását, de egy mozi, vagy múzeum látogatás, esetleg egy kondibérlet már igen.

Ezzel párhuzamosan viszont Olaszország szerte lepték el a városok főtereit a felháborodott tüntetők, akiknek elegük van az értelmetlen korlátozásokból, és az indokolatlan lezárásokból. Szerintük a koronavírus-hisztéria nyomán a kormányok sorra veszik el a szabadságjogainkat, és lassan, de biztosan egy lopakodó megfigyelőállamot építenek ki.

Ami azt jelenti, hogy

lassan egész Európában a “szabadságszerető” magyar nép marad az egyetlen, ahol nem formálódik olyan mértékű tömeges elégedettlenség, mely ezreket vinne utcára az oltási kártya és a zsaroláson alapuló vakcinalizáció miatt.

Egész Olaszország megmozdult

A RAI köztévé hírportálja húsz nagyobb, a zöldigazolvány bevezetése ellen tiltakozó tüntetésről tudósít, de ennél többről is lehet tudni.

Milánóban többezres tömeg szidta a kormányt, és figyelmeztetett a nagy gyógyszermultik kormányokat behálózó hatalmára. A tüntetésről tudósító újságíróknak többen is beszóltak, hogy eladták magukat.

Torinóban annak adtak hangot, hogy nem akarnak diszkriminációt, és félnek attól, hogy hova vezethet a római kormány intézkedése. Több szónok is hangsúlyozta: ők nem az oltást, hanem a zöldigazolványt ellenzik.

Rómában 3-5 ezres tömeg verődött össze egy előre be nem jelentett tüntetésen, melyet kizárólag a közösségi médián keresztül szerveztek meg. Az olasz trikolort lengetve skandálták a “no green pass”, valamint a “szabadság” szlogeneket. Az egyik szónok kihangsúlyozta:

itt nem arról van szó, hogy bárki is oltásellenes vagy járványtagadó lenne, hanem arról, hogy ez az intézkedés újfent azokat sújtja, akik már a lezárások miatt is a legtöbbet szenvedtek: a kis és közepes cégeket.

Az északi Trentóban a szolgaság igazolványának nevezték a zöldigazolványt.

Több ezres tüntetések voltak a friuli Udinéban és az északi Veronában is. Az északnyugati, Ligur-tengerparti Genovában többek közt a belvároson is végigvonuló tengerparti autóutat foglalták el, és azon vonultak végig, diktatúraellenes és szabadságpárti jelszavakat hangoztatva.

A listát még hosszan lehetne sorolni Baritól Palermóig, Nápolyon át Leccéig. Nem túlzás tehát azt mondani, hogy egész Olaszország megmozdult, a legtöbb városban (több)ezrek tüntettek az oltási igazolvány ellen.

Egyedül a radikális jobboldal az emberek oldalán

Miközben a többpárti kormánykoalíció valamennyi formációja – a nemzetközi trendekhez igazodva – teljességgel oltási igazolvány, diszkrimináció és korlátozáspárti, addig Olaszországban (is) egyedül a Giorgia Meloni által vezetett radikális jobboldali Olaszország Fivérei emelte fel hangját az oltás mentén történő megkülönböztetés ellen.

A lockdown alatt is számos (illegálisan) nyitvatartó étterem tulajdonosa által indított IoApro (Kinyitok) mozgalom keddre Rómába hív mindenkit egy nagy, zöldigazolvány-ellenes tömegdemonstrációra.

További híreink

Szétrágta a lopásgátlót a “fiatal”

Irányi Dániel

Összefüggést találtak a mérgező vegyi anyagok és a lisztérzékenység között

Dunai Tibor

Lukasenka kész meghívni az ellenzéket a fehérorosz össznépi gyűlésre

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen