13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Olaszország: tömegek tüntettek az újabb szigorítások ellen

Az olasz fővárosban több tüntetést tartottak szombat este a koronavírus-járvány miatti korlátozások elleni tiltakozás jegyében, miközben a kormány szigorítást tervez többek között Milánó és Nápoly lezárásával, valamint a tartományok közötti mozgás leállításával.

A korlátozásoktól sújtott szektorok képviselői a belvárosi Campo de’ Fiori piacterén rendeztek demonstrációt. A jobboldali megmozdulás résztvevői zöld, fehér, piros szájmaszkot viselve a kormány lemondását követelték. A tiltakozók egy csoportját, amely a rendőrökkel való összecsapást kereste, kiszorították a térről. A demonstrálók közül sokan a rendőrökkel szemben magasba emelték a kezüket, és az olasz himnuszt énekelték. Többen megsérültek.

Azért tiltakozom, mert hat hónapja nem dolgozom

– mondta egy férfi az MTI-nek. Egy étteremtulajdonos szerint a folyamatos szigorítások “semmire sem jók, csak a Conte-kormány tehetetlenségét mutatják”.

Az esti órákban mintegy ezer fiatal vonult fel “ha bezártok, adjatok pénzt” transzparenssel. A gazdasági minisztérium, majd az egyetem előtt jövedelmet, otthont, oktatást, egészségvédelmet követeltek. A vörös zászlókat lengető fiatalok is többször összeütköztek a rohamrendőrökkel. Péntek éjszaka Firenze vált utcai csatatérré a zavargások miatt, több mint húsz tüntetőt vettek őrizetbe.

Sajtóértesülések szerint a kormány újabb, területi szigorításokra készül: a tervek között szerepel Milánó és Nápoly lezárása a kórházak telítettsége miatt, ezenkívül a tartományok közötti mozgás leállítása, az üzletek nyitva tartásának korlátozása, valamint a gimnáziumok után a távoktatásra való visszaállás az általános iskolák nyolcadik osztályában is.

Giuseppe Conte kormányfő szombaton az egészségügyi operatív törzs, a tartományok és a pártok vezetőivel egyeztetett. A bejelentések hétfőig várhatók.

A felmérések szerint Conte népszerűsége az utóbbi egy hónapban hét százalékponttal 58 százalékra süllyedt, miközben a tavaszi járványintézkedések idején hetven százalék felett volt. A kormány támogatottsága 62 százalékról 55-re csökkent szeptembertől.

A Matteo Salvini vezette jobbközép koalíció – a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) pártja – közleményben hangsúlyozta, hogy a kormány nem készült fel a járvány előre várható újabb hullámára, és a későn meghozott döntések “rohamosan romló” járványhelyzetet teremtettek. A jobbközép kiemelte, hogy Olaszország érdekében készen áll a kormánnyal való együttműködésre. Antonio Tajani, a FI alelnöke egy vélte, mindent meg kell tenni, hogy elkerüljék az ország leállítását. Giorgia Meloni, a FdI elnöke nemzeti összefogást sürgetett, valamint tavaszra előrehozott választásokat. Meloni közösségi oldalán azt írta, Giuseppe Conte nézzen ki néha a kormánypalota ablakán, hogy lássa, hogyan kényszerítették térdre az olaszokat a kormány szigorításai.

(MTI nyomán – Képünk illusztráció egy korábbi tüntetésről, fotó: Ciro De Luca/Reuters)

További híreink

“Minden oké”- fel sem merült a baloldali pártok elnökeinek lemondása

Faragó Dániel

Ilyen amikor Gál „operatívtörzs” Kristóf Bëlgát szaval

Szabó Norbert

Svédország is felfüggeszti az AstraZeneca-vakcina használatát

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben