4.7 C
Budapest
2021. április 13., kedd
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Orbán: A vakcina már a horizonton van, a végén győzni fogunk

Rövid-, és hosszútávú gazdaságélénkítő intézkedéseken is dolgozik a kormány a koronavírus-járvány okozta nehézségek enyhítése érdekében – mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában. A kormányfő beszélt az egészségügy helyzetéről, valamint az Európai Parlament által kidolgozott jogszabályról, és tagállamok elleni eljárásról, amelyről a miniszterelnök azt mondta, régen a kommunista világban ezt szovjetellenes tevékenységnek hívták.

– Eddig nem tudtunk elszakadni Ausztriától, az ottani tendencia érvényes Magyarországon is, ez alapján tudunk számításokat végezni, miután felkészítettük az egészségügyet. Ezért minden technikai eszköz rendelkezésre áll, ami a védekezéshez kell. De ember annyi van, amennyi, és azt nagyjából meg lehet becsülni, hogy változatlan állapotok mellett ennyi orvossal és ápolóval mennyi beteget tudunk nem ellátni. Mert ellátni bármennyit tudunk úgy, hogy esély maradjon a gyógyulásra – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban a napokban életbe lépett kijárási tilalom kapcsán. A kormányfő hangsúlyozta, nem mindegy tehát, hogy egy orvosra és egy ápolóra hány beteg jut. – Van egy felső határ, amikor az még szakszerű ellátásnak mondható.

Ezt a határt vészesen megközelítettük volna, ha nem hozunk kijárási tilalmat is tartalmazó döntéseket. Ezt senki nem szereti, de ilyen döntéseket meg kell hozni akkor, amikor már fenyeget bennünket az egészségügy megbénulásának veszélye.

Mindezen döntések fényében merem vállalni a felelősséget azért a kijelentésemért, hogy 99 százalék feletti az esélye annak, hogy az egészségügy ennyi emberrel, ennyi ápolóval, -igaz medikusok és katonák bevonásával -a rendszer működőképes marad, és mindenki megkapja a tisztességes ellátást – fogalmazott.

A kormányfő, az operatív törzs tájékoztatásáról érkezve elmondta, 6690 ember van kórházban, 518-an vannak lélegeztetőgépen. 500 középiskolában tértek át digitlis oktatásra, 2950 óvodából 208-at zártak be a fertőzés magas szintje miatt, a 2570 általános iskolából pedig 239-ben kellett áttérni a digitális oktatásra.

A vakcinákról a miniszterelnök elmondta, Magyarországon nagyon szigorúak a gyógyszerek forgalomba hozásának szabályai. – Ezeken lehet valamelyest könnyíteni, leginkább határidők rövidítésével, de vizsgálati fázisokat nem lehet kihagyni.

Az nem fordulhat elő, hogy valaki a rossz gyógyszer miatt betegszik meg,

de a rugalmasság és a biztonság közötti egyensúly megtalálása nem könnyű egy-egy gyógyszer engedélyezése során – mondta a kormányfő.

Azt is elmondta, nem szabad politikai ügyet csinálni a vakcinából. – Sokan hidegháborúsdit játszanak, hogy Nyugat vagy Kelet, de mivel nem lesz kötelező, ezért mindenki eldönti, hogy beoltatja-e magát, és melyikkel – tette hozzá, hangsúlyozva, a vakcina már a horizonton van, a végén győzni fogunk.

A járvány okozta gazdasági nehézségekről a kormányfő azt mondta, meghozták azokat az intézkedéseket, amiket a korlátozások miatt súlyosan érintett ágazatok viselnek. – Harminc napra adunk segítséget például a szállodáknak, ahol a már regisztrált, de nem fogadott vendégek után 80 százalékos kártalanítást adunk. Az éttermekben dolgozók bérének a felét kifizetjük.

Az elvitelre kerülő ételek esetében 5 százalék lesz az áfa.

Ezek áthidaló lépések – jelentette be a kormányfő. Mindemellett egy gazdasági növekedési munkacsoport is működik, ahol hosszú távú gazdaságélénkítő lépéseken dolgoznak. Így várhatóan adócsökkentő lépések jöhetnek majd, ami segíti a vállalkozásokat. Az adócsökkentésnél említette az iparűzési adót is.

Az Európai Unióval szemben felmerült vétóról Orbán Viktor azt mondta, a magyar álláspont világos, transzparens, és kiszámítható. – A magyar parlament hozott döntéseket arról, milyen esetben járulhatunk hozzá a jogszabályok megváltoztatásához. Ezt én betartom. Ezért nekem most nem kellett vétóznom, mert a magyar parlament már döntött erről – fogalmazott. Jelezte, a magyarok pénzét nem lehet elvenni, a gazdaság működni fog. Közölte azt is,

ha elfogadjuk ezt a jogszabályt, amit az EP és a német elnökség kidolgozott, akkor az Európai Unióból Szovjetuniót csinálunk.

– A Szovjetunióban volt szokás, hogy támasztottak egy feltételt, aminek nem voltak objektív kritériumai. Egy bizottság számon kérte ezeket a nem objektív kritériumokat ideológiai alapon. Aki nem állt be a sorba, azt jól megbüntették, fellebbezni nem lehetett. Nem azért alakult az EU, hogy legyen egy második Szovjetunió. Hogy ezt a belgák meg a franciák nem értik, nem lepődöm meg.

Régen a kommunista világban ezt szovjetellenes tevékenységnek hívták. Most ugyanez van, Európa ellenes tevékenység címszó alatt meg akarják büntetni a tagállamokat.

A unió alapegysége a tagállamok, és nem az Európai Parlament, vagy az Európai Bizottság – szögezte le Orbán Viktor.

További híreink

“Olyan világot élünk, amikor színházba úgy visznek el gyerekeket, hogy az előadás akár LMBTQ jeleneteket tartalmazhat”

Kemény János

Nagy-Britanniában a héten kezdődik az oltóanyag emberi tesztelése

Dunai Tibor

A felvidéki korlátozásokról beszélt a Mi Hazánk érsekújvári elnöke

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben