27.2 C
Budapest
2022. július 5., kedd
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Orbán apjának, és vejének cégéből is több mint 1 milliárd forintos osztalékot vettek ki idén

1 milliárd 136 millió forint osztalékot vesznek ki a Dolomit Kőbányászati Kft.-ből a tavalyi év eredményei után – derül ki a cég frissen leadott mérlegéből. A Dolomit Kft. Orbán Viktor miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek az érdekeltsége, az üzletember tulajdoni hányada meghaladja az 50 százalékot. A Dolomit Kft. a 2020-as évet 3 milliárd 513 millió forintos árbevétellel és 1 milliárd 136 millió forintos adózott eredménnyel zárta. A 2019-es év sem alakult rosszul a Dolomitnak, akkor 4 milliárdos forgalom mellett 1,8 milliárd forint adózott eredményt hoztak össze, amit ki is vettek a cégből osztalékként – írja a 24.

Jövedelmező a miniszterelnök rokonának lenni?

A Direkt36 tavaly ősszel tárta fel, hogy az egyik legdrágább állami útépítéshez, az M4-es munkálataihoz “meglepő módon” pont a gánti bányacégtől vásároltak építőanyagot. A Dolomit Kft. zúzottköveit használták fel az útépítéshez, de ebből készült az aszfalt keveréke, az út padkája, sőt, még a leállósáv is.

A dokumentumok szerint

Orbán Győző gánti bányacégétől, a Dolomit Kőbányászati Kft.-től rendeltek építőanyagokat az Abony-Fegyvernek szakaszhoz, majd miután itt leállították a munkát, az M4-es más szakaszain kezdett dolgozni a cég.

A miniszterelnök apjának cége szolgáltatta az építőanyagot az Üllő–Albertirsa, és az Albertirsa–Cegléd közötti szakaszra (az előbbit 52,1 milliárd forintból az Euroaszfalt és a Duna Aszfalt konzorciuma, az utóbbit pedig 20,5 milliárd forintból a Colas csoport építette).

Azért is “elképesztő”, hogy ennyi megrendelést kap az államtól ez a cég, mert a Dolomit Kft. átlagosan 60-70 százalékkal drágábban árulja termékeit, mint legfőbb vetélytársai.

Ellenzéki kérdésben felmerült, talán ki kéne vizsgálni, mégis hogyan nyerhet folyamatosan közbeszerzést egy olyan cég, amely termékeit a piaci viszonyokhoz képest jóval drágábban árulja. A rendőrség azonban még csak nyomozást sem indított az ügyben.

Tiborcznak is jár az osztalék

A miniszterelnök veje, Tiborcz István 1,2 milliárd forintos osztalékot vett ki a BDPST Zrt. nevű cégéből. Volt ez már több is – nyugtat meg mindenkit a Mfor.

Míg 2019-ben fő cége 2,3 milliárd osztalékot fizetett ki a tulajdonosnak, addig a 2020-as évben alig jutott 1,2 milliárd. Nem is csoda, hogy Tiborcz szinte maradéktalanul ki is vette az összeget, így is össze kell húzza a nadrágszíjat, hogy valahogy átvészelje az idei évet.

Igaz, Orbán Ráhel férje még így is előrébb léphet a 100 leggazdagabb magyar listáján, amelyen legutóbb 35,8 milliárdos vagyonával csupán a 32. helyen szerepelt.

Mielőtt aggodalmunknak hangot adva levelekkel bombáznánk a miniszterelnök vejét, mi lesz most vele, nyugodjunk meg.

Mint ahogy a leggazdagabbakat általában, így Tiborczékat sem érintette igazán a koronavírus-járvány, és az annak ürügyén életbe léptetett korlátozások és szigorítások.

Mint írták: “Kijelentjük, hogy a felmérésünk és értékelésünk alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a beazonosított hatások nincsenek olyan jelentős vagy számottevően negatív hatással a Társaság rövid távú pénzügyi- és likviditási helyzetére, az eszközök mérlegben bemutatott értékelésére, valamint a Társaság ezen időszakon belüli üzleti működésére, amelyek lényegesen befolyásolnák, vagy lényegesen bizonytalanná tennék a Társaságnak a vállalkozás folytatására vonatkozó képességét, illetve annak a mérlegkészítés időpontjában való megítélését ugyanezen időszak tekintetében.”

Sőt, a miniszterelnök veje éppen a pandémia kellős közepén indította el legújabb vállalkozását, a Dorottya Residences Zrt.-t. A társaságot február 1-én jegyezték be, jegyzett tőkéje pedig 7,2 millió forint. Jelenleg Tiborc legnagyobb beruházása a Vörösmarty tér szomszédságában található Dorottya Hotel & Residence. De már a külföldön is hódít a “tehetséges üzletember”: BDPST Zrt. nevű cégének már van BDPST-Serbia Zrt. és BDPST-Poland Zrt. névre hallgató társasága is, amelyekkel a szerb és a lengyel piacon terjeszkedik.

Fotó: Népszava

 

További híreink

Peruban átlépte a félmilliót a fertőzöttek száma és a térség legmagasabb a halálozási arányát mérik

Dunai Tibor

Mohács mellett még öt településen tartanak időközi választást

Irányi Dániel

Patthelyzetben a határon feltorlódott haszid zsidók

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen