15 C
Budapest
2021. szeptember 29., szerda
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Orbán: Még 2-3 hét amíg várhatóan átbillen a járványgörbe

– A szakemberek az óvatosságra helyezik a hangsúlyt, egyelőre csak azok mozoghatnak szabadabban húsvétkor, akik be vannak oltva – mondta Orbán Viktor miniszerelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország című műsorában. Hozzátette: ha nem tartjuk be a korlátozásokat, abból nagy baj lehet, ezért a kormányfő arra kért mindenkit, hogy hordja a maszkot és tartsa a távolságot.

– Húsvét után 1-2 nappal éri el a 2,5 millió főt az első vakcinát megkapó magyarok száma, egy héttel később pedig már több mint 3 millióan szerzik meg a védettséghez szükséges első dózist – jelentette ki a kormányfő. A Magyar Nemzet összeállításából kiderül, a kormányfő szerint ez lehetővé teszi, hogy visszatérjünk a korábbi életünkhöz. – Az üzletek és szolgáltatások nyitvatartásának rendjét – mint a négyzetméter alapú nyitvatartás – már két hete közzétettük, az üzleteknek és a szolgáltatások üzemeltetőinek volt ideje felkészülni – fogalmazott Orbán Viktor. Hangsúlyozta: az ünnepek alatt fontos betartani a korlátozó intézkedéseket, mert még 2-3 hét amíg várhatóan átbillen a járványgörbe, és a vakcinák kifejtik a pandémiát lassító hatásukat.

– Vannak, akik azt gondolják, hogy a zárásokkal meg lehet állítani a vírust: ők tévednek.

Tavasszal az első és talán a második hullámot is meg lehetett állítani szigorúbb korlátozásokkal, de ez a brit mutáns más. Csak lassítani tudjuk, megállítani csak a vakcinával lehet – magyarázta a kormányfő.

Megjegyezte, hogy a németek, az osztrákok vagy a franciák egy fázissal mögöttünk vannak, mivel nekik nincs orosz és kínai vakcinájuk, hozzátéve, hogy ezek azok az országok, amelyek politikai kérdést csináltak a vakcinából. – Mi nem ezt tettük. Mi azt mondtuk mindegy – hangsúlyozta -, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret – világított rá a kormányfő. Kiemelte: Nyugat-Európában van valamilyen – talán még a gyarmattartó időkből származó – felsőbbrendűségi érzés, hogy ők be akarják bizonyítani, hogy csak a saját erejükből is képesek orvosolni a problémát. Orbán Viktor viszont rámutatott, hogy más időket élünk, máshol jönnek létre a nagy gazdasági és tudományos potenciálok, ezért nem feladva a nyugati identitásunkat, de alkalmazkodunk ehhez a helyzethez mi is. Úgy véli, szamárság elzárkózni a keleti vakcináktól. Jelenleg nem a kevélység ideje van itt, hanem a szelídség ideje.

Orbán Viktor bűnnek nevezte az oltásellenes kampányt, mivel akit lebeszélnek a vakcina felvételéről, az meghalhat. – Ha valaki nem akar oltást, az ő dolga, de ne próbáljon másokat is lebeszélni – fogalmazott a miniszterelnök, aki rámutatott, hogy

bár a baloldal politikai hasznot remélve folytat oltásellenes kampányt, több baloldali politikus mégis felvette a védettséget,

akár az általuk támadott keleti vakcinákat is. A kormányfő azt is felidézte, hogy a baloldal hagyományosan külső erőkre támaszkodott – Moszkvára, majd Brüsszelre – ezzel szemben a nemzeti politizálás azt jelenti, hogy a magyar világot a magyarok rendezik be, mi döntünk a saját életünket befolyásoló dolgokról. Annak kapcsán, hogy 3,7 millióan regisztráltak, Orbán hangsúlyozta: a 65 felettiek aránya magasabb a regisztráltak körében, és 81 százalékukat már be is oltották azoknak, akik kérték a vakcinát.

A miniszterelnök ismertette, hogy jelenleg két kérdéssel kell megbirkózni: az egyik ilyen, hogy

lehet-e a 16 és 18 év közöttieket oltani vagy sem.

Elmondása szerint Nyugaton már azt mondják, hogy lehet. – Nem mindegyik vakcinával ugyan, de a Pfizerrel lehet – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: a döntés előtt ezeknek a tudományos vitáknak az összegzését és eredményét várja. – A másik dolog – folytatta –

ha elérjük, hogy a beoltottak száma három vagy három és fél millióra emelkedik, és sikerül megfékezni a halálozások számát és a fertőzések száma is elkezd csökkenni, onnantól kezdve adhatunk könnyítéseket azoknak, akiknek van oltási vagy fertőzésen átesettséget igazoló védettségi kártyája

– szögezte le Orbán Viktor, aki arra is kitért, hogy idehaza a kötelező oltás a felnőttek esetében nem járható út.

Matteo Salvinivel és Mateusz Morawieckivel közösen a hagyományos, nemzeti alapú értékek védelmében akarnak létrehozni egy új politikai erőt – összegzett az olasz és lengyel politikusokkal tegnap történt találkozó kapcsán. – Azok képviseletét látja majd el ez a szövetség, akik olyan értékek mentén gondolkodnak, mint a nemzet, a család, a kereszténység, vagy az emberi méltóság.

A csúcstalálkozó kapcsán Orbán Viktor elmondta: a legfontosabb oka ennek a találkozónak az volt, hogy úgy érezzük, hogy a korábbi hagyományos jobboldali, kereszténydemokrata pártok, de elsősorban

az Európai Néppárt hosszú időre elkötelezte magát az európai baloldallal úgy, hogy föladja a hagyományos, tradicionális kereszténydemokrata értékeket.

– Elfogadta az LMBTQ-őrületet, a nemzeti identitást lebecsüli, a nemzetek Európája helyett egy brüsszeli központú föderális Európát képzel el, a migrációval szemben pedig nem akarja megvédeni kontinensünket – sorolta a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a jobb- és baloldal együttműködése valójában a baloldal programjának elfogadásával valósult meg.

Bár egyes kisebb kérdésekben vannak eltérő álláspontok, de a nagyobb jelentőségű ügyekben fel tudjuk ezeket oldani – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: a következő fél évben Európa meghatározó politikai folyamata lesz e nemzeti alapú szövetség felépítése.

 

 

(Forrás: magyarnemzet.hu)

További híreink

Németország: Bréma diákotthonokban szállásolja el a “menekülteket”

Irányi Dániel

Áthívta magához a lányt, majd végzett vele

Irányi Dániel

A magyar állam feladta B-A-Z megyét? (Videó)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen