17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Orbán Romániával építene új Európát

Orbán Viktor Temesváron mondott ünnepi beszédet, a temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulója alkalmából, ahol ismét fontosnak tartotta dicsérni Romániát, illetve hangsúlyozta a magyar – román „barátságot”.

Azt már megszokhattuk, hogy a magyar diplomácia általában csendben marad, mikor az elszakított területeinken élő honfitársainkat valamiféle inzultus éri. Aki régebb óta figyeli Orbán Viktor beszédeit és nyilatkozatait, annak a jelen cikk sem okozhat nagy meglepetést, hiszen a miniszterelnök nemcsak, hogy régóta hangoztatja, mennyire fontos Magyarországnak egy erős Románia, de szélsőségesen magyarellenes román politikusokkal is baráti viszont ápol.

Nem volt ez másképp a temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulóján sem, ahol egy gálaesten mondott beszédében ismét együtt méltatta a magyar és román népet, akik „képesek összefogni a szabadságért”.

„Magyarország készen áll arra, hogy szomszédjaival együtt felépítsen egy új Közép-Európát” – mondta Orbán, majd emlékeztette a szkeptikusokat, ’89-ben sem hitte a világ, hogy a „népakarat megdönti a diktatúrát”. (Itt valószínűleg a románokra gondolt, hisz, mint tudjuk, hazánkban a népakarat helyett a szocialista elit a „rendszerváltó” erőkkel közösen sikkasztotta el a rendszerváltást.)

Méltatta a románokat, amiért azok 1989-ben felkeltek a Ceausescu-rezsim ellen, párhuzamot vonva az 1956-os magyar forradalommal. A miniszterelnök szerint,

„ha a Nyugatra vártunk volna, még mindig kommunizmusban élnénk.” Közös cseh, szlovák, lengyel, román és magyar dicsőségnek nevezte azt, hogy volt bátorság kiharcolni a szabadságot.

Elmondta, a kormány célja, hogy egy magyar ember munkája legalább annyit érjen, mint egy nyugatié. A környező országok bevonásával véleménye szerint a térséget versenyképessé tehetnénk, egy olyan régióvá fejlődhetne Kelet-Közép-Európa,

 „ahol mindenkinek van munkája, ahová visszatérnek a munkásaink, ahol az okoz fejtörést, hogy mit kezdjünk a Nyugat-Európából jelentkező munkavállalókkal.”

Az nem derült ki a beszédből, hogy ezt továbbra is a német autóipar összeszerelőüzemeként kívánjuk-e elérni, vagy esetleg a multikba öntött milliárdok helyett végre megkezdődik a magyar kis- és középvállalkozások támogatása. Emlékszünk még Orbán híres mondatára: „Ne figyeljenek oda arra amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok”.

További híreink

Az orvosok nem tudják vállalni a felelősséget, számos oltóponton be sem adják a negyedik vakcinát

Faragó Dániel

Drasztikusan emelkedett a magas vérnyomás és a cukorbetegség miatt elhunytak száma

Irányi Dániel

Trump-Zuckerberg találkozó

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen