3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Orbán Viktor: A második hullámot sikerült megfékezni

Jelenleg 35 ezer ember oltásához elegendő vakcinánk van ‒ jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Mint mondta, egyszerű technikai kérdés, hogy mi alapján zajlik az oltás, azért kapják most az orvosok és egészségügyben dolgozók, mert ők vannak az első helyen. A miniszterelnök elmondta, az oltás technikai kivitelezése is ehhez igazodik, ha például holnap megérkezne több millió vakcina, van tervünk arra, hol fogjuk kijelölni az oltási pontokat.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a tömeges beoltás akadálya nem a magyar technikai kapacitáson múlik. ‒ Nem vagyok elégedett a tempóval, vannak olyan gyártók, amelyeknek termékei hamarabb voltak elérhetők más országokban, mint az Európai Unióban, de mi a keleti orvosságok felé is fordulunk. Arra is van már terv, hogy hogyan zajlana a tömeges oltás, az embereknek oda kell menniük, ahol szavazni szoktak – közölte a miniszterelnök.

Mint fogalmazott, az EU intézi a vakcinákat és a 27 tagállam egyben szerződött, és Brüsszel osztja szét az érkező oltást. Jelezte, a magyarok tömeges oltásáról még nem beszélhetünk. Hozzátette: az orosz vakcinából nincs elég, de úgy tűnik, hogy a kínai vakcinából elegendő lesz a mennyiség. Azt is hangsúlyozta:

ideális esetben mindenki választhat, hogy melyik vakcinát szeretné beadatni.

Azzal kapcsolatban, hogy az EU-ban igazságosan osztják el a vakcinát, Orbán Viktor arról beszélt: az olaszok indulatainak okát nem ismerjük, de az látszik, hogy lehetséges az uniós kvótán kívül külön megállapodást kötni. Mi is küldünk ki ügynököket, még nem jártunk sikerrel. Mindenki tárgyal az EU-s kvóta fölött, ez nem tilos – mondta Orbán Viktor.

Krekó Péter nyilatkozatára is reagált a miniszterelnök, szerinte a gonoszságnak nincsenek határai. Itt Magyarországon sokkal jobb helyzetben vannak az egészségügyi dolgozók és ápolók, mint más országokban, és kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Ugyanígy a tanárok a bujtogatások ellenére is készek voltak elvégezni munkájukat, nekik köszönhetjük, hogy olyan sok ember megőrizhette a munkáját.

Nemzeti összefogás szempontjából is jól teljesítettünk, amikor nagy baj van kiderül, hogy együtt tudunk működni.

Van okunk arra, hogy büszkék legyünk, a bérfejlesztés tekintetében úgyszintén – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint márciusra kellene a lakosság 40-50 százalékát beoltatni a harmadik hullám megelőzésére. – Ezen jó gondolkodni, de a feltételes módokkal csínján kell bánni. Nem engedünk a csábításnak: a kérdés az, hogy van-e vakcina. Ha gyorsan van itt, akkor gyorsan és sokat fogunk oltani – fogalmazott a kormányfő.

S hogy hol tartunk a magyar oltóanyaggal? Mint a kormányfő mondta, a vírus kitörése után a legtöbb ország saját kapacitások kiépítésén kezdett gondolkozni. – Ezek békeidőben veszteséget jelentenek, ezért mindenki óvatos volt. Megtanultuk, hogy járvány idején viszont életet menthet, ha tud gyors, tömeges vakcinát előállítani. Mindent megtettünk azért, hogy a következő világjárványra ne csak felkészültek legyünk lélegeztetőgépekkel, védőfelszereléssel, hanem saját gyártású orvosságunk, gyógyszereink, oltóanyagunk és az ezt legyártó gyári kapacitásunk is meglegyen – sorolta.

Orbán Viktor kiemelte: a Pfizer vakcina valójában egy magyar vakcina. Karikó Katalinnal egyeztetett a miniszterelnök, akitől megtudta, hogy legtöbben magyarok vannak benne, vagyis amerikai pénzből, ám magyar tudással, ésszel készült az oltóanyag. A kormányfő utalt rá, hogy Karikó Katalin lánya amerikai színekben kétszeres olimpiai bajnok evezésben, aki – bár a nyolcvanas évek közepe óta kint élnek – magyarul ír, olvas. A kutató egész családja kiemelkedő, s a szíve is a helyén van.

A gazdaságvédelemmel kapcsolatos kérdésre a kormányfő aláhúzta: minden adócsökkentés nehéz helyzetbe hozza az adóbeszedőket, de most a munkahelyeket kell védeni. A munkahelyet a vállalkozások adják az embereknek. Érthető, hogy az önkormányzatoknak ez nem jön jól, de válság idején mindenkinek hozzá kell járulni, hogy ne érjen minket nagyobb veszteség.

A baloldal általában az adóemelésben látja a megoldást. A jobboldal viszont abban hisz, hogy a vállalkozókat kell segíteni, hogy meg tudjuk őrizni a munkahelyeket.

Ez jól sikerült. A munkanélküliségi statisztikában harmadikok vagyunk az unióban. Legalább ilyen fontos, hogy egyetlen nagy tervről sem kellett lemondanunk: Vissza tudjuk építeni a 13. havi nyugdíjat, és nem kellett a családtámogatásokat. és az otthonteremtési programot sem átütemezni. Ez komoly teljesítmény – erősítette meg a miniszterelnök.

Az újabb gazdaságvédelmi intézkedésekről Orbán Viktor elmondta, azért nehéz róla beszélni, mert olyan éles kontrasztban van a mostani helyzetünkkel, hogy aligha hihető, ami várható. mint mondta, a 2010 és 2020 év közötti időszak volt az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede, ami nem azt jelenti, hogy minden rendben van, hanem azt, hogy jól teljesített a gazdaság ebben az évtizedben. A következő tíz év még jobb lehet. Olyan dimenzióváltás előtt áll a magyar gazdasági rendszer, amit sokak még nem látnak, nem tudnak elképzelni. Fenn fogjuk tartani közben a teljes foglalkoztatást és érzékelhetően gyorsabban fogunk fejlődni, mint a kontinens nyugati fele, ez nagy biztonsággal megjósolható. – Ennek a terveit elkészítettük, fantasztikus évtized jöhet most. Nagy idők kapujában állunk – jelentette ki a miniszterelnök.

Azt is hangsúlyozta: beruházók, nyugatról, keletről is érkeznek, mert Magyarország jó hely. De ennél fontosabbak a magyar vállalkozások. A kis és középvállalkozások nagy többsége magyar, nekik segít az iparűzési adó csökkentése.

Orbán Viktor szerint az évtized végére kell elérnünk oda, hogy a külföldre befektető magyar vállalkozások behozott profitja elérje azt a szintet, ami a külföldiek által innen kivitt összeg. Ezért segíteni kell a „kiruházásokat”, ezeket a külföldi magyar beruházásokat.

Mi más válság kezelést folytattunk, mint a Nyugat, hiszen ők a fogyasztási szint megtartására, mi pedig a munkahelyek megtartására törekedtünk. Egyszer vége lesz a vírusnak és akkor elindulhat a gazdaságra vonatkozó terveink megvalósítása.

A korlátozások feloldásával kapcsolatban a kormányfő elmondta, ha a vakcina előtt kezdünk el lazítani, a vakcina pedig valamiért nem érkezik meg és nem jól ütemezünk, harmadik hullámot is előidézhetünk. A második hullámot sikerült kivédeni, most az a feladat, hogy ne induljon el egy harmadik hullám.

(Forrás: magyarnemzet.hu – fotó: Facebook/Orbán Viktor)

További híreink

A Covid-oltások mellékhatásainak hosszútávú kockázatait vizsgálják a kutatók

Irányi Dániel

Vakcinákról és menekültkérdésről is megállapodtak a G20-ak

Magyar Jelen

Rendszerellenes demonstrációvá alakult a lezárások miatt kirobbant tüntetéssorozat Kínában

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben