20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírek

Orbán Viktor bejelentette, hogy a következő években sem lesz tényező az egészségügy

Tegnap Orbán Viktor sajtótájékoztatóján az egészségügyről is beszélt, sokat beszélt. Jó hírként közölte, hogy az elkövetkező 2-3 évben az ápolók fizetése talán utolérheti majd az üzletláncokban dolgozó árufeltöltők bérszintjét is – írja a 444.hu.

Lelkesen bejelentette azt is, hogy azokban a kórházakban, ahol az elmúlt három évben nem volt felújítás, ott tatarozni kell a várótermeket és a kórtermeket, szociális helyiségeket. Erre forrást külön nem ad, hanem az EMMI miniszterét arra kéri, hogy a fejlesztési pénzeket erre a célra csoportosítsa át. Sőt azt is nyilvánvalóvá tette, hogy amíg ez nem történik meg, addig másfajta fejlesztéseket nem tud támogatni. Ez azt jelenti, hogy:

amíg az összes állami és egyházi tulajdonú kórház és ezek fekvőbeteg-intézményei (ezek száma telephelyekkel együtt több száz) nincsenek kiglancolva, addig nincs újabb CT, MR, sem PET CT, de daganatos kezeléseknél használt gyógyszerek sem, nem beszélve egyéb fejlesztésekről, így a szuperkórházról sem.

A hálapénz rendszere is egészen biztosan fenn fog maradni, hiszen az ápolók béremelésével szemben az orvosokról nem esett szó. A festés előrébb való, míg a pénzügyi tisztulás még várhat.

De a bejelentett változások legnagyobb vesztesei – a betegek mellett – azok a nagyobb nemzetközi cégek lesznek, amelyek az egészségügy beszállítói. A miniszterelnök nyilvánvalóvá tette ugyanis, hogy a kórházak a jövőben nem halmozhatnak fel további adóságokat, ennek súlyos következményei lesznek. Utalt arra – az Mfor szerint –, hogy az tanácsolta EMMI miniszterének, nyúljon hozzá bátran a kórházi beszállítók „extraprofitjához”. Ezzel kinevezve gyakorlatilag bűnbaknak a nagy beszállítókat.

Tehát visszaértünk az évekkel ezelőtti kommunikációs panelekhez, most éppen a kórházi beszállító multik lesznek a bűnösök, miközben bioetikai szempontokra hivatkozva egy egész szektort államosítanak, persze azt is csak 2022 végéig, hogy aztán újra privatizálhassák. Bioetikai szempontból az persze nem zavarta sem a miniszterelnök urat, sem az EMMI még regnáló miniszterét, hogy Magyarország a megelőzhető halálesetek számában sereghajtó, hogy az elérhető onkológiai ellátás arra elegendő, hogy a fejlett országoktól való 30 éves lemaradásunkat évről-évre növeljük.

Sajnos a miniszterelnök a sajtótájékoztatóján nem ígért kormányátalakítást, így az EMMI minisztere, akinek a teljesítményével szinte mindenki elégedetlen, maradhat a pozíciójában.

Összegezve tehát azon kívül, hogy festés lesz, más nem nagyon várható az elkövetkező években az egészségügy terén, ezért annak, aki most fontolgatja lakása felújítását, az ne nagyon késlekedjen, mert a festőknek biztosan évtizedekig lesz munkájuk. Meg a sírásóknak is.

(444 nyomán)

 

További híreink

Toroczkai László rendkívüli mozgósítása

Kemény János

Orbán: Nincs nyitás, amíg nem javul a helyzet

Gabay Dorka

Egy nap alatt több mint 800 jogosítványt vontak be a rendőrök Romániában

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben