16 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek Környezetvédelem

Őríjtő pusztítása volt az ausztrál erdőtüzeknek

Az eddig véltnél csaknem háromszor annyi, közel hárommilliárd állatot érintettek a 2019–2020-as ausztrál erdőtüzek a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) legújabb becslései szerint.

Eszerint az erdő- és bozóttüzek 2,46 milliárd hüllőt, 180 millió maradat, 143 millió emlőst és 51 millió békát pusztítottak el vagy űztek el élőhelyéről. A becslés nem terjed ki az állatok olyan csoportjaira, mint a gerinctelenek, a halak vagy a teknősök.

A krízis csúcspontján, januárban a kutatók úgy becsülték, hogy 1,25 milliárd állat pusztult el csak Új-Dél-Wales és Viktória államban. Az új becslések azonban már nagyobb területet vesznek számításba, szeptember és február között összesen mintegy 11,46 millió hektárt perzseltek fel a lángok.

„Már januárban is szinte elképzelhetetlen volt a 1,2 milliárd elpusztult és elűzött állat.

Ez az új eredmény a legrosszabb várakozásainkat is felülmúlja”

– mondta Arnulf Köhncke, a WWF Németország fajmegőrzési szakértője.

Dermot O’Gorman, a WWF Ausztrália igazgatója „az újkor történetében az állat- és növényvilág egyik legnagyobb katasztrófájának” nevezte a történteket.

Azok az állatok is elpusztulhatnak még a következményektől, amelyek egyébként megmenekültek a lángok elől, hiszen

eltűnt az élőhelyük, a táplálékforrásaik, fészkelőhelyeik és búvóhelyeik.

„Az ausztráliai rekordtüzek normalitássá válhatnak és csak ízelítői lehetnek annak, mi vár ránk, ha nem sikerül a globális hőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius-fok alatt tartani” – figyelmeztetett a veszélyre Köhncke.

A jelentésen a WWF Ausztrália megbízásából különböző egyetemek és a BirdLife Australia állatvédő szervezet tíz tudósa dolgozott.

2019 augusztusa és 2020 márciusa között az erdőtüzek nyolc ausztrál államban és régióban mintegy 12 millió hektárnyi területet pusztítottak el, 34 ember életét vesztette.

Februárban a hatóságok

113 olyan állatfajt azonosítottak, amelynek sürgős segítségre van szüksége

az erdőtüzek miatt. A listán szereplő szinte összes faj elveszítette élőhelye legalább 30 százalékát a mérsékelt övi erdőkben és füves területeken Ausztrália déli és keleti részén.

Forrás és Fotó: MTI/EPA/AAP/Dan Himbrechts

További híreink

Szulejmánit azért gyilkolták meg Trump szerint, mert csúnyákat mondott az USA-ról

Szabó Norbert

Huszonkilenc katonát megöltek Maliban a terroristák

Kiss Albert

Tűzoltó szakszervezettel egyeztetett a Mi Hazánk

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen