7.6 C
Budapest
2022. november 26., szombat
Magyar Jelen
Hírek

Orosz külügy: nem reális Kijev békejavaslata

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra sürgeti a G20-akat, hogy fogadják el Kijev békejavaslatát, az orosz külügy szerint azonban ezek a feltételek irreálisak. Az államfő kedden azt mondta a világ vezetőinek, most van itt az ideje annak, hogy az általa javasolt béketerv alapján véget vessenek az országában zajló orosz háborúnak – írja a Reuters, szemlézte az Index.

„Meggyőződésem, hogy most jött el az idő, amikor az orosz pusztító háborút meg kell és meg lehet állítani. Ukrajna mindig is vezető szerepet játszott a békefenntartó erőfeszítésekben, ezt a világ is láthatta. Moszkvának nem elég azt mondania, hogy kész véget vetni a háborúnak, ezt tettekkel is bizonyítania kell” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

„Nem hagyjuk, hogy Oroszország erőre kapjon, hogy aztán megint másokat bántson. Nem születik új minszki egyezmény, amelyet Oroszország azonnal felrúg. Kidolgoztunk 10 pontot, ezek elhozhatják a békét Ukrajna, Európa és a világ számára. Vannak megoldások, melyekkel ténylegesen garantálni lehet a békét” – hangsúlyozta a politikus.

A Volodimir Zelenszkij által beterjesztett javaslatokat a Guardian összegyűjtötte, ezek a következők:

nukleáris biztonság,
élelmiszer-biztonság,
energiabiztonság,
az összes hadifogoly azonnali szabadon bocsátása,
az ENSZ Alapokmányának végrehajtása; Ukrajna területi integritásának helyreállítása,
az orosz csapatok kivonása Ukrajna területéről, a fegyveres konfliktus beszüntetése,
az igazságszolgáltatás helyreállítása,
a szándékos természetkárosítás befejezése,
az eszkaláció megelőzése,
a háborút lezáró nap kijelölése.

Az orosz külügy szerint irreálisak Ukrajna követelései

A G20-csúcson Szergej Lavrov is felszólalt, reagálva Zelenszkij követeléseire. Az orosz külügyminiszter irreálisnak nevezte a tárgyalások elé támasztott ukrán feltételeket, továbbá kifogásolta azt is, hogy míg a csúcson a felszólalók három percet kaptak hozzászólásaikra, Volodimir Zelenszkij húsz percig beszélhetett felvetéséről. Lavrov kijelentette, hogy Oroszország nem utasítja el a tárgyalásokat Ukrajnával, ezt csak Kijev tesz.

A mi elnökünk több ízben megerősítette, hogy nem utasítjuk el a tárgyalásokat. Ha valaki elutasítja, az Ukrajna. Minél tovább utasítják el, annál nehezebb lesz végül megállapodni

– fogalmazott az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov kitért azokra a jelzésekre és híresztelésekre, melyek szerint az amerikai kormányzat arra próbálja rávenni Zelenszkijt, hogy legyen tárgyalóképesebb. Lavrov szerint emögött az a megfontolás húzódik meg, hogy a nyugati világ egy része elkezdett kételkedni abban, szükség van-e további fegyverszállításokra Ukrajnának.

Több ezer delfin pusztult el a háború miatt

Beszédében Volodimir Zelenszkij külön kitért a háború súlyos ukrajnai környezetkárosító következményeire. Jelezte, a tüzérségi támadások nyomán több millió hektár erdő égett le, a Donyec-medencében szénbányákat öntött el a víz, és több millió hektár termőföld szennyeződött.

A Fekete-tengeren legkevesebb 50 ezer delfin pusztult el a több mint nyolc hónapja tartó háború következtében – hívta fel a figyelmet az ukrán elnök.

Az elnök az ukrán gabona exportjáról kötött egyezményre is kitért, a Törökország és az ENSZ közvetítésével létrejött gabonamegállapodás november 19-én jár le, tárgyalások folynak a meghosszabbításáról. Volodimir Zelenszkij szerint idén Ukrajna 45 millió tonna gabonával járulhat hozzá a világ élelmiszer-biztonságának biztosításához, írja az MTI.

(Borítókép:  Volodimir Zelenszkij énekli a himnuszt 2022. november 14-én a herszoni látogatása során. Fotó: Ukrainian Presidential Press Service/Handout/REUTERS)

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

Minek kell még történnie, hogy kiadják a tűzparancsot az EU külső határain?

Horváth Tamás

Végül minden a helyére kerül: már Újpesten sem állít adventi keresztet a Jobbik

Magyar Jelen

További 13,5 milliárd állami támogatást kap a debreceni BMW gyár

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben