21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Oroszország: felmerült a kilépés a WHO-ból és a WTO-ból

A moszkvai külügy listát küldött a parlamentnek azokról a nemzetközi szervezetekről, amelyek “ártanak Oroszországnak”. Köztük van az Egészségügyi Világszervezet és a Kereskedelmi Világszervezet is – szemlézte a hvg.hu.

“Fontolóra vesszük a kilépést a WHO-ból és a WTO-ból”

– jelentette be Pjotr Tolsztoj, a Duma alelnöke, akinek szavait a moszkvai Kommerszant közölte. Tolsztoj szerint

“felül kell vizsgálni azokat a nemzetközi szerződéseket, amelyek nem hasznot hoznak, hanem károsak Oroszországra nézve”.

Miközben mind az ENSZ tagállamai, mind az Európa Tanács Izraellel szemben igen elnéző, addig az orosz – ukrán háborúra hivatkozva folyamatosan jönnek az újabb és újabb, Oroszország ellen bevezetett szankciók (melyek egyébként Európának jobban fájnak).

A WHO-ban több tagállam javasolta, hogy zárják be az Egészségügyi Világszervezet moszkvai irodáját.

Tíz éves románc szakadhat meg

A csatlakozást közel húsz éves tárgyalás előzte meg a Kereskedelmi Világszervezettel. Azóta Moszkva többször felvetette a kilépés gondolatát, most viszont az Egyesült Államok és csatlósai lökték a kijárat felé Oroszországot, miután a háború megindítása miatt az USA és sok európai állam megvonja a legnagyobb kedvezmény elvét Oroszországtól, amely ily módon páriává válik a világkereskedelemben.

A legnagyobb kedvezmény elvének megvonása ugyanis azt jelenti a gyakorlatban, hogy a WTO tagállamai olyan szankciókat is alkalmazhatnak egy másik tagállam ellen, amelyek messze meghaladják a Kereskedelmi Világszervezet jogi kereteit.

Az orosz elnök szerint a legnagyobb kedvezmény elvének megvonása törvénytelen, és országa “ellenintézkedéseket fog eszközölni”.

További híreink

Mi Hazánk: A rendőröket megint a “kordon” rossz oldalára állították!

Irányi Dániel

Folytatódnak az összecsapások az örmény-azeri határon

Szabó Norbert

Orosz Különleges Erők vahhabita militánsok állásait lövik a szíriai Idleb tartományban

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen