17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Tudomány

Ősi keresztény templomok és kolostorok maradványira bukkantak Egyiptomban

Egy francai-norvég régészcsoport ősi keresztény templomok és kolostorok maradványaira bukkant az egyiptomi Nyugati-sivatagban, amelyek az ötödik század kolostorainak életről tanúskodnak – jelentette be az egyiptomi műemlékvédelmi tárca.

“A francia-norvég régészcsoport harmadik feltárásán a Baharija oázis ásatásan számos bazaltból készült, kőzetekbe vájt és tapasztott falú épületet tárt fel” – szemlézi a tárca közleményét az MTI.

Az épületegyüttes “hat részből áll, amelyek három templom és barátok celláink maradványait rejtik, a falakon grafitikkel és kopt feliratú szimbólumokkal” – közöte Oszama Talát, a tárca iszlám, kopt és zsidó részlegének a vezetője.

Egy templomot és 19 épületet kőzetekbe véstek, ezeket fedezték fel a 2020-ban folyt ásatáson. A templom falait vallási témájú görög nyelvű feliratok és bibliai idézetek díszítik – mondta el Victor Ghica, a feltárás vezetője.

A leletek egyértelműen azt mutatják, hogy a barátok jelen voltak a térségben már az ötödik század óta – tette hozzá.

A feltárás térsége Kairótól délnyugatra fekszik a sivatagban, amely a 4. és a 8. század között lakott térség volt, virágzását az ötödik, hatodik században élte – közölte az ásatásokért felelős Francia Keleti Régészeti Intézet.

 

 

 

 

 

 

 

(fotó:heritageconsulting.hu)

További híreink

Patkánygerinc által mozgatott biorobotot építettek

Kiss Albert

13 év után, mától vény nélkül kapható az Algopyrin

Dunai Tibor

Az oltások miatt sok nő inkább elhalasztotta a tervezett gyermekvállalást – idén februárban többen haltak meg, mint tavaly

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen