2.5 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Padlón a baloldal – Ungár Péter kiakadt szövetségeseire

Elemzői várakozások íratlan egyszeregye, hogy válság idején a kormányok támogatottsága csökken, míg az utánuk következő legnagyobb tömb támogatottsága nő. Magyarországon a legutóbbi mérések szerint ez csak részben igaz. A Fidesz veszített peremszavazóiból, de a balliberális ellenzék érdemben nem tudott erősödni részben a belső feszültségek, a hitelességi deficit, vagy éppen az alkalmatlanság látszata miatt. 

A kormánypártok olyannyira nem tekintik ellenfélnek a baloldalt, hogy Kövér László a héten egy lakossági fórumon kijelentette: a magyar baloldal semmire sem jó, a Fidesz már rég megette volna reggelire, ha lenne hozzá gusztusa.

Hangulatában a fentieket adja vissza Ungár Péter (LMP) múltheti interjúja, aki alaposan kiosztotta azokat a szövetségeseket, akiknek a köszönhetően a közös listán maga is mandátumot szerzett az előválasztás elvesztése után.

A választási vereséget követően a balliberális oldal pártjai igyekeznek önálló arcélt mutatni. Így tesznek Ungárék is azzal a frakcióval, amihez az ötödik képviselőt maga Gyurcsány biztosította nekik a minden elképzelést alul múló áprilisi eredmények után. Az LMP klímabérletet, klímakonzultációt/zöldkonzultációt javasolt a manipulatív kérdésekkel telerakott Fidesz-féle nemzeti konzultáció ellenpontjaként.

Tanártüntetések

Ungár Péter a 24.hu kérdésére a tanártüntetésekről kifejtette véleményét. Az LMP társelnöke egyetért a követelésekkel, de szerinte nem szerencsés, hogy az ellenzék rátelepedik ezekre a megmozdulásokra. A politikus sajátmagát nemkívánatosnak érzi a demonstrációkon.

“2010 óta vagyok LMP-s politikus. Hogy egy tömegrendezvényen nem szeretik azt, hogy ott vagyok, az nekem komfortos. Nem meglepő”

– fogalmazott Ungár éles kritikát adva saját politikájának is.

Régi lemez

A képviselő szerint lényegi különbség és változás nincs, a baloldal 10 éve ugyanazt mondja.

Ha a 24.hu-n rendeznének egy tippjátékot, a közelmúltbeli parlamenti felszólalásokból kivennének egyes mondatokat, és megkérdeznénk az olvasókat, hogy ezeket a mondatokat vajon a negyedik kétharmad előtt vagy után mondták-e el, vagy azt, hogy ki mondta, melyik pártnak a politikusa, akkor nem lehetne ezeket a kérdéseket eldönteni. A legtöbben ugyanazt mondják, mint a negyedik kétharmad előtt. Nekünk viszont nagyon fókuszált zöld mondanivalónk van az Országgyűlésben – vélte.

Amerikai pénzek: az LMP ott se volt

Ungár Péter beszélt az USA-ból érkező pénzekről is. Erről azt mondta, hogy az ő pártja még véletlenül sem tudott róla és hozzájuk nem is jutott a pénzből, eltitkolni nagyon rossz ötlet volt.

A többi pártról azt a megállapítást tette, hogy teljesen természetes, hogy keresik önmagukat. Ebben a legjobban a DK áll, a Momentumot nem érti, ők tévedésben vannak. 

“Csökken a támogatottságuk a választás óta, belső konfliktusaik vannak, mert nem tudják eldönteni, hogy az az elnök, akit megválasztottak, vagy az, aki lemondott.

Nincs átható üzenetük. Nem tudom, mit akarnak a világtól. Nem tudom, miket beszélnek. Amikor az LMP csinálta ezt, rólunk elkönyvelte a sajtó, hogy meghaltunk. Most a Momentumnál van ez, a sajtó mégis úgy kezeli őket, mint egy középpártot, miközben nem tudok egyetlen politikai ügyet sem mondani tőlük. Engem idegesít minden olyan párt, és ez nemcsak a Momentumra igaz, amelyik nem tudja elmondani, mi végre van a világon. A párt egy világnézeti dolog. Az LMP Magyarország zöld pártja. A Momentum nem tudom micsoda. A Párbeszéd…” – tette hozzá.

A Momentum vesszőfutását jól jelzi, hogy Gelencsér Ferenc (pártelnök) a jelen gazdasági és társadalmi válságban azt gondolta a legütősebb politikai lépésnek, ha feljelenti a kormányt a bombás-szankciós plakátok miatt a Reklámszövetség etikai bizottságánál. Hogy ettől mit remélhetett a frakcióvezető azt nehéz megmondani, mindenesetre a feljelentéséről azóta megállapították, hogy nem számít semmit, a plakátokkal nincs baj.

Az MSZP-ről úgy tartja, hogy hiába mondják a baloldaliságot, ha minden neoliberális követelést megszavaznak, de a Jobbik politikája szintén szemfényvesztés, mert a konzervatív politika mögött sem konzervatív politikusok, sem konzervatív tartalom nincs.

“Miben keresztény, miben konzervatív a Jobbik? Ezek üres szavak, nincs ideológiájuk”

– vázolta.

“A jelenlegi ellenzéki pártok nem képeznek le valódi világnézeti törésvonalakat, noha a pártok arra vannak, hogy leképezzenek világnézeti törlésvonalakat” – mondta, azt fejtegetve, hogy melyik konstrukció lenne a legkevésbé szerencsétlen a baloldal számára a 2024-es EP és önkormányzati választások kapcsán. Itt kitért Karácsony Gergelyre is akiről azt mondta, hogy : “nem gondolom, hogy rendes gyerek lenne. Karácsony Gergely politikai képessége, hogy rendes gyereknek tudja magát előadni, közben bármilyen politikai előnyért bármit megcsinál.”

Ungár azt is Karácsony szemére vetette, hogy olyan értelmiségiekre hallgat, akik az elefántcsonttoronyban vannak és távol tartják magukat a belpolitikától.

“Karácsonynak egy képessége van: hogy mindig ezekkel az emberekkel ért egyet. Ez az ő politikai termékének a lényege, ez a karácsonygergelyizmus alapja. Hogy mindig ezeknek az embereknek van igazuk. Rájuk kell figyelni, őket kell nézni, azt kell csinálni. És megint nem nekik lett igazuk” – mondta a 24-nek egyértelműsítve, hogy az LMP támogatása nem automatikus 2024-re Karácsony Gergelynek.

(illusztráció:savaria.hu)

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

 

További híreink

Mi Hazánk: szintet lép a kormány a dolgozók kizsákmányolása terén

Kemény János

Dúró Dóra a HírTV-ben: az EBESZ közgyűlésén éppen egy magyar politikusé volt a legmagyarellenesebb hozzászólás

Faragó Dániel

Nyugat-Európában ma már teljesen általánosak a brüsszelihez hasonló zavargások

Horváth Tamás

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben