26.1 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Mi Hazánk: javaslatok a padlóra küldött önkormányzatok megmentésére

A Mi Hazánk Mozgalom öt pontos javaslatcsomagot dolgozott ki az önkormányzatok megsegítésére.

“Példáért nem kell a szomszédba mennünk, hiszen pártunk elnöke, illetve magam is egy település gyakorló vezetője vagyok, napi szinten szembesülünk azzal a kézzelfogható ténnyel, hogy hogyan szűkült tavaly az önkormányzatok lehetősége és mozgástere a forráselvonások és a vírus elleni védekezés ránk hárított költségei végett” – mondta sajtótájékoztatóján Dócs Dávid, a Mi Hazánk alelnöke, aki szerint a jelenlegi helyzetet csak súlyosbítja az a 2020 decemberében megjelent kormányrendelet, mely Parragh László javaslata alapján megtiltja a helyi önkormányzatok saját adó mértékének a növelését, vagy új adónemek kivetését.

“Még azt a kis önállóságot, szabad pénzügyi mozgásteret is elvették az önkormányzatoktól, ami eddig legalább a rendelkezésükre állt. Ezzel a döntésével a kormány nem védte az embereket, hanem éppen ellenkezőleg, a helyi közösségeket lehetetlenítette el”

– véli a polgármester. Dócs hozzátette:

“Tavaly egy elfogadott költségvetés végrehajtását tették szinte lehetetlenné azáltal, hogy a kiadásokat növelték, a bevételeket csökkentették, idén pedig már a tervezési szakaszban körvonalazódnak azok a problémák, amelyek a zömében tartalékok nélkül lévő önkormányzatok költségvetési hiányát, deficitjét vetítik előre.”

A politikus szerint ez leginkább a kistelepüléseket és azokat az önkormányzatokat sújtja, melyeknek az elvont vagy befagyasztott adónemeiken kívül nem volt más saját bevételi forrása. Ezek a települések a saját bevételeiket jórészt nem fejlesztési célra, hanem az állami normatíva kiegészítésére és a kötelező feladatok ellátására használták fel.

Dócs rámutat, noha a Belügyminisztérium tavaly felmérte a védekezési költségek összegét településenként, és arra kiegészítő támogatást is kilátásba helyezett, az mindezidáig nem érkezett meg.

“A veszélyhelyzettel összefüggésben hozott kormányrendelet bár kimondja, hogy a 25.000 fő alatti települések a központi költségvetésből az idei év kieső iparűzési adó összegével megegyező összegű rendkívüli támogatást kapnak, ez a szokásos márciusi időponthoz képest csak június és október között várható”

– tette hozzá. 

A Mi Hazánk Mozgalom bár tisztában van a rendkívüli helyzettel, mégis úgy gondolja, hogy az önkormányzatokat és magát az önkormányzatiságot is kiemelten kell kezelni, ezért egy javaslatcsomagot dolgoztak ki az önkormányzati kabinetükkel, polgármestereikkel, illetve azokkal a településvezetőkkel, akik sem a baloldali tömörülés álmegoldásait, sem pedig a jelenlegi helyzetet nem tudják elfogadni.

Dócs négy pontban foglalta össze a párt javaslatait:

  • Elsőként felhívjuk a kormány figyelmét, hogy ne csorbítsa az önkormányzatok önrendelkezését, és ha felső korlátot szab is az eddigi helyi adómértékek emelésénél, ne fagyassza be azokat, hiszen ezzel a döntésével megannyi életbe soha nem lépő, még év közben meghozott helyi önkormányzati rendeletet tett semmissé.
  • A rendkívüli helyzet rendkívüli támogatást is igényel, így a bizonyíthatóan a védekezési költségek miatt és a forráselvonások következtében keletkezett hiány teljes mértékű állami rendezését kérjük, legalább azoknál a településeknél, ahol ez a kieső összeg az idei év költségvetését is hátrányosan érintené.
  • Az állami normatívát és annak kiszámítását újra kell értelmezni, s még inkább a kis lélekszámú, alacsony adóerő képességű településeket kell kiemelten támogatni, hiszen a vidéki térségek elnéptelenedéséhez fog vezetni, ha a települések csak részben, vagy akadozva tudják ellátni feladataikat.
  • A védekezési, megelőzési célokra a járások besorolása alapján egy kvótát szükséges megállapítani, hiszen az önkormányzatoknak nem volt és forrás hiányában jobbára nem is lesz betervezve hasonló kiadásokra keret, így azt csak is a központi költségvetés terhére lehet elvárni a helyi önkormányzatoktól, melyeknek a kivitelezéssel járó munka is nem kis többletmunkát jelent.

Dócs ezen felül, 5. pontban azt kéri a kormánytól, hogy a megváltozott pénzügyi mozgástér és a leromló keretszámok miatt, a már folyamatban lévő pályázatok és projektek önerő részére hozzon létre egy alapot a kormány, mely rászorultsági alapon nyújtana forrást azoknak a településeknek, melyek a rendkívüli helyzet eredményeképpen nem tudják fejlesztési beruházásaikat tovább vinni, nem tudják azokat befejezni.

“A Mi Hazánk kiáll a magyar településekért, hiszen helyben ők jövőnk záloga. Így várjuk azokat a településvezetőket, akiknek lenne még érdemi, a helyzetet könnyítő, a megoldás felé haladó javaslata”

– zárta sajtótájékoztatóját a politikus.

További híreink

Szijjártó Péter: nemzeti válaszokra van most szükség

Gabay Dorka

Negyedmilliárd forintot ér a lefoglalt drog

Gabay Dorka

Súlyosbítást a gyermeküket szexuális szolgáltatásra átadó elkövetőknek

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben