7.5 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Panaszkodnak a magyarországi körülményekre az afgán “menekültek”

A balassagyarmati menekülttáborban forgatott az RTL Híradó csütörtökön, hogy kimenekített afgánokat kérdezzen helyzetükről. Itt kerültek elhelyezésre azok az afgánok, akiket a tálibok által elfoglalt Afganisztánból mentettek ki magyar katonák.

Egy férfi (egyébként jó pénzért) 15 éven át segítette a nyugati országok munkáját. Elmondása szerint emiatt ölték meg a sógorát.

A megszólaltatott afgánok azt állítottál, hálásak a magyar kormánynak, amiért kimenekítették őket, de a körülményeik lehetnének jobbak.

Egyikük a túlzsúfoltságra panaszkodott. Szerinte túl sokan vannak egy szobába, így pedig “nem lehet normálisan pihenni”.

A hideg ételt is kifogásolták, ami szembe megy az afgán kultúrával.

A kormány rendelete értelmében az afgánok 3 hónapig ingyen szállást és ellátást kapnak, evőeszközökkel és tisztálkodószerekkel, ráadásul 18 hónapig egészségügyi ellátásra is jogosultak. (Csak összehasonlításképpen: egy oltatlan magyar, hiába fizeti a TB-t, el se látják, míg önköltségen nem csinál PCR-tesztet.) Amit az RTL elfelejtett hozzátenni: az afgánoknak “zsebpénz” is jár, ráadásul napi kétszer ingyen busz viszi őket a városba, ahol szabadon járhatnak, kelhetnek.

Nagy az összhang a Helsinki Bizottság és a kormány közt

Egyik kedvenc felforgatószervezetünk civilszervezetünk, a “Magyar” Helsinki Bizottság ügyvédje szerint a kimenekített afgánok méltányossági alapon tartózkodási engedélyt fognak kapni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a korábbi Kormányinfón arról beszélt, hogy a magyaroknak (amúgy pénzért) segítő afgánok akár menekültstátuszt is kaphatnak.

További híreink

Kést fogtak az alkalmazottakra

Kemény János

Egy svéd kisvárosban kilenc óvodából hatban az elsődleges nyelv az arab

Irányi Dániel

Egy éven belül jöhet a harmadik dózis Pfizer – állítják a kutatók

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen