15 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Pandémia után – az időseket jobban megviselte a bezártság, mint maga a vírus

Sokkoló társadalmi változások kialakulására hívta fel a figyelmet egy kutatás, miszerint az idősebb korosztály körében a fizikai változásoknál súlyosabb károkat okoztak a mentális tünetek, amelyek egyértelműen

nem a vírus, hanem a lezárások miatt alakultak ki.

A vizsgált 60 év feletti korosztály jelentős részénél fokozódott a magányosság érzése, még akkor is, ha jelentősen többet használták az internetet kapcsolattartásra.

Az Orvosi Hetilapban július végén egy olyan kutatás jelent meg, amely kifejezetten a 60 év felettiek életmódjára, mentális és fizikális egészségére fókuszált. A Semmelweis Egyetem, valamint az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet szakemberei arra voltak kíváncsiak, hogy a 2021 februárjában kezdődő harmadik járványhullámot hogyan élte meg ez a korosztály.

A felmérésben részt vevő 431 ember körében mindössze 6 százalék volt a Covid-fertőzöttek aránya, mégis az figyelhető meg, hogy a vírus jelentős hatást gyakorolt az életükre. A legmarkánsabb változások az életmódjukban figyelhetők meg:

  • a válaszadók közel felénél (47 százalékánál) romlott a szubjektív alvásminőség,
  • hasonló arányban (46 százaléknyian) számoltak be arról, hogy fokozódott a magányosság érzete,
  • a válaszadók közel felének csökkent a fizikai aktivitása, és a jövőjét reménytelenebbnek érezte,
  • a memóriáját a válaszadók 25 százaléka érezte rosszabbnak a korábbihoz képest,
  • mindezt tetézte az, hogy 80 százalékuknál csökkent a barátokkal és rokonokkal történő kapcsolattartás, miközben 71 százalékuknál emelkedett a digitális szolgáltatások használata.
A kutatás azt is kimutatta, hogy
az esetek csaknem egynegyedében elmaradt a személyes orvosi vizit, ami kulcsfontosságú ebben az életkorban.

A fenti adatsorban szereplő nem fizikai elváltozásokat nagyon nehéz utólag kezelni, ráadásul a hatékony módokat, terápiákat a TB vagy nem fizeti, vagy hosszú hónapos várólisták vannak egy olyan szakembernél, aki a mentális betegségeket kezeli.

Nagy tudományos megfejtést nem feltétlenül kell ebben keresni. Józan ésszel belátható, hogy a külön vásárlási idősávok, az idősotthonok, kórházak látogatási tilalmai és alapvetően az (unokáktól is) elzárt életmód hatványozottan megviselték a szépkorúakat, sokkal erőteljesebben mint az aktív dolgozókat.

A döntéshozók felelősségének firtatása helyett most sokkal fontosabb kérdés, hogy a keletkezett károkat, hogyan lehet helyreállítani, de ettől függetlenül érdemes visszaemlékezni azokra a kormányzati szigorító intézkedésekre amelyek “felelősségről” és arról beszéltek, hogy az a legjobb, ha a nagyszülők külön karácsonyoznak a család többi tagjától.

Utókezelés helyett még mindig az oltásokra esküszünk

A koronavírussal összefüggő, de nem covid-megbetegedésekkel az állam jelenleg nem foglalkozik, a politika nem kíván róla tudomást venni. Ehelyett Magyarországra koronavírus elleni új kétkomponensű oltások érkeznek a következő napokban. Ez a vakcina a gyártó szerint védelmet nyújt az eredeti vadvírus és az Omicron BA.1-es mutációja ellen is.

Az első szállítmányokkal egyelőre csak néhány százezer adag érkezik az országba, nagyobb mennyiség januárra várható. A Pfizer és a Moderna által gyártott oltóanyagból szintén érkezik szállítmány az uniós közös beszerzés keretében. Takács Péter államtitkár szerint azok is megkaphatják az új oltást, akiknek már van négy oltásuk.

(24, idosekbaratai.hu nyomán)

 

 

További híreink

Fellobbant a láng Olümpiában

Dunai Tibor

Böjte Csaba atya videója, amit a Facebook-cenzúra letiltott

Szabó Norbert

Elképesztően drámai a turizmus helyzete

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben