3 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
BűnügyHírekKiemelt

Pergőtűz alá vette a szegedi SZEVIÉP-vezéreket felmentő bírókat az OBH

Lépett az Országos Bírósági Hivatal a Szeviép-vezéreket felmentő, Botkáékkal pacsizó bírók ügyében.
Komoly következményei lettek a PestiSrácok.hu cikksorozatának, amelyben bemutatták, hogy a Szeviép-ügyben ítéletet hozó, a Botka beszállítóinak számító Szeviép-vezéreket felmentő bírói tanácsnak két olyan bíró is tagja volt, akik lekötelezettjei a szegedi szocialista városvezetésnek. Botkáék által pénzelt bíró és egy szegedi, önkormányzati polgári lakást potom pénzért megszerző tanácsvezető mentette fel tavaly év végén a Szeviép-vezéreket, akiket így futni hagyott az a testület, amely érintettség okán nem is tárgyalhatta volna az ügyet.

A PestiSrácok mai cikkéből kiderül az is, hogy Nóvé Ágnes bírónő családi cége két nappal a felmentő ítélet előtt adott le számlát Botka Lászlóéknak, akik az ítélet után fizettek is. Az Országos Bírósági Hivatal a lap megkeresésére azt válaszolta, decemberi cikkeik után fegyelmi eljárás indult a büntetőügyeket kiszignáló büntető kollégium vezető helyettese ellen, akit az ügykiosztási jogkörétől is megfosztottak.

A lapnak a Szeviép-ügyben ma megjelent írásával kapcsolatban az OBH elnöke újabb vizsgálatot kezdeményezett. Dr. Senyei György azt mondta, a Szegedi Törvényszéken a kinevezési jogkörébe tartozó bírósági vezetők esetleges felelősségét személyesen vizsgálja ki. Kiderült az is, a portál tényfeltárásának hatására az OBH elnöke érvénytelenítette a Szegedi Törvényszék elnökének újrázó pályázatát. A lapnak küldött indoklásban azt írják, mivel éppen a pályáztatás és a pályázat elbírálása időszakában vált szükségessé vizsgálatok lefolytatása törvényesség és személyes felelősségek kérdésében, így amíg a vizsgálatok nem zárultak le, addig az elnök nincs abban a helyzetben, hogy a vezetői állás betöltéséről döntsön.

 

 

Az egyik bírónő, Nóvé Ágnes és férje építőipari cége 800 milliós megrendelést kapott a várostól a Szeviép-ügy másodfokú tárgyalása előtt. A tanácsvezető bíró, Kovalcsik Éva 12,4 millió forintért vásárolhatott meg egy 100 négyzetméteres polgári lakást Szeged korzóján, amit már akkor 21 millióra értékeltek, de ma legalább 50 milliót ér, ráadásul a bírónő nyolc napig volt tulajdonosa a lakásnak, utána eladta, hogy mennyiért, az rejtély. A büntetőügyeket, így a Szeviép-ügyet is az egyik vádlott védőjének felesége szignálta ki, aki ráadásul az önkormányzati cégek jogásza.

Mindezek kapcsán a PestiSrácok azt is felvetették, hogy olyan, a törvényszéken belül ordító összeférhetetlenségeket tussoltak el és ezek ellenére folytattak le büntetőeljárásokat, hogy mindenképpen felmerül a Szegedi Törvényszék elnökének személyes felelőssége is. Megkérdezték az OBH-t, hogy a történtek után a posztján maradhat-e a szegedi elnök, miután a törvényszék elnökének felelőssége is felmerül, hiszen több olyan ordító összeférhetetlenség ellenére tárgyalta le ez a bírói tanács, illetve ezek a bírák az ügyet, hogy az az elnöki felelősséget is felveti. Befogadták-e a pályázatát?

Válaszában az OBH elnöke azt írta, hogy a Szegedi Törvényszék elnöke a kinevezési jogkörébe tartozó büntető-kollégium vezető-helyettessel szemben fegyelmi eljárást indított. Az ügyek kiosztásában a büntető kollégium vezető-helyettes az a dr. Nagy Andrea, akinek férje a Szeviép-ügy egyik vádlottjának a védője, egyben a szegedi önkormányzati cégek jogásza.

Szeviép tárgyalás 

Az OBH elnöke azt is megjegyzi, hogy a Szeviép-ügyben harmadfokon teljes felülvizsgálatra van lehetőség, a fellebbviteli érvelésbe pedig a sajtóban megjelent tényállásokat is be tudják vonni.

Itt az elnöki pályázat érvénytelenítésének OBH elnöki indoklása:

Forrás: szegedma.hu, PestiSrácok

További híreink

A Szeviép per körüli bírósági botrány fokozódik

Dunai Tibor

BOTRÁNY! A Szeviép-ügy MÁSIK, tanácsvezető bírója is érintett

Dunai Tibor

Vizsgálatot rendelt el az OBH a Szeviép-vezéreket felmentő szegedi bírónő ügyében

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben