22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Progresszív angol iskolák- apa és anya helyett a “felnőtt” a megfelelő kifejezés

Anglia leghíresebb üdülőhelyén több iskola úgy döntött, hogy diákjainak az anya és az apa kifejezés helyett inkább a felnőttet ajánlja a szülők megnevezésére- nehogy véletlenül megsértsék a nem hagyományos családokat. 

A javaslat korántsem váltotta ki az összes szülő szimpátiáját: az oda járó gyerekek szülei szerint mindannyiukat összezavarta ez az egyenlőséget eltúlzó követelmény, amely az iskolai alapszabályban felvázolja a korábbitól eltérő nyelvhasználatot, így biztosítva, hogy közösség a különböző családokban nevelkedett tanulókat ne bélyegezze meg.

A patinás Szent Lukács Általános Iskola a következőt írja a honlapján: „Készítettünk egy egyenlőséget biztosító nyelvi kódexet a személyzet számára. Ez arra ösztönzi tanulóinkat és tanáraikat, hogy minden családot a helyén értékeljünk, ezért elvárjuk, hogy a hétköznapi nyelvhasználatban soha nem hivatkozzunk „anyákra és apákra”, hanem helyette a „felnőttek” kifejezéssel éljünk.

Az Elm Grove Általános Iskola az Egyenlőség Nyilatkozatában kimondja: „Igyekezzünk „felnőttekről” beszélni, nem pedig az „anyákról és apukról”, hogy elismerjük a különböző családi csoportokat, amelyekben tanulóink ​​élnek.

Az „anya” és „apa” szavak „törlésére” vonatkozó útmutatást a Carlton Hill Általános Iskola iskolai jövőkép-nyilatkozata is fenntartja, amely kijelenti: „Igyekszünk „felnőttjeinkről” beszélni, nem „anyáinkról és apukáinkról”. Elismerni a különböző családi csoportokat, amelyekben tanulóink ​​élnek.

Ezzel teljesen megegyező a Saltdean Primary School nyilatkozata, amelyben az olvasható: “a „mama” és „apa” helyett a szülők/gondozók kifejezéseket használjuk, mivel látnivaló, hogy családjaink sok különböző emberből állnak.

Bár az iskolák maguk döntenek egyenlőségi előírásaikról, ennek ellenére a helyi önkormányzat – a szülők felháborodása nyomán – vitába szállt az iskolák „anyával” és „apával” kapcsolatos álláspontjával, ugyanakkor nem adott ki semmilyen iránymutatást. A közleményükben azt tanácsolják: “természetesen helyes olyan szavakat használni, mint anya, apa vagy nagymama, ha az iskola személyzete, tanári gárdája ismeri a gyermek családi körülményeit. Ám társadalmilag nagyon sokszínűek iskolába járó gyerekek, és szeretnénk, ha az iskolai közösség minden tagja otthon érezné magát benne. Ezért azokban az esetekben, amikor a gyermek családjáról hézagosak az információk, elfogadható a “felnőtt” kifejezés amely magában foglalhatja például a nagyszülőket, a nevelőszülőket, az azonos nemű szülőkkel rendelkező családokat és az egyszülős családokat is ”- írja az önkormányzat.

(indirekt nyomán)

 

További híreink

Ausztria lakosságának már egyötöde migráns hátterű

Kiss Albert

Gulyás: maradnak a korlátozások, jön a magyar oltásigazolás

Irányi Dániel

Nemzeti Hang, Romer, Pokolgép és Kassai Lajos lovasíjász is lesz a Mi Hazánk majálisán az Óbudai-szigeten május 29-én

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen