11.5 C
Budapest
2021. szeptember 20., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Putyin átalakította az orosz kormányt

Felmentette öt minisztérium, valamint az Uráli Szövetségi Körzet vezetőjét hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, egyúttal kilencről tízre emelve a kormányfőhelyettesek számát.

A megüresedő posztokra jelölt személyek listáját Mihail Misusztyin miniszterelnök hétfőn a parlament alsóháza elé terjesztette.

Az energetikai tárcát 2012 óta vezető és az olajkitermelés csökkentéséről megkötött OPEC+ megállapodás kidolgozásában kulcsszerepet játszó Alekszandr Novak lehet a tizedik miniszterelnök-helyettes. Eddigi tisztségét Nyikolaj Sulginov, az orosz vízi erőművek zömét tulajdonló, állami többségű Roszgidro nyrt. vezérigazgatója veheti át.

Novak az alsóházi energetikai bizottság előtt hétfőn kijelentette, hogy Sulginovval “tandemben” a 2035-ig szóló orosz energiastratégia kérdéseinek megoldásán fog dolgozni. Egyebek között azt is elmondta, hogy Oroszország jelenleg mintegy 100 milliárd dolláros megrendelési portfólióval rendelkezik a nukleáris energetika területén, ahol versenyelőnyben van a világpiacon.

Feladatai között nevezte meg az orosz régiók gázellátásának felgyorsítását, petrolkémia, hidrogénenergetika és cseppfolyósítottföldgáz-előállítás fejlesztését, a nehezen kinyerhető olajkészletekkel kapcsolatos problémák megoldását, a távol-keleti gázkészletek piaci értékesítését, a villamosenergia-ipar korszerűsítését, valamint olajmező-szolgáltató cégek támogatását.

Az Uráli Szövetségi Körzet élén a mostani személycserék során Nyikolaj Cukanov elnöki különmegbízott helyét az építőipari minisztérium éléről most felállított Vlagyimir Jakusev veheti át, az ő helyére pedig eddigi helyettese, Irek Fajzullin léphet. A közlekedési tárcát eddig vezető Jevgenyij Ditrih posztjára Misusztyin az Aeroflot légitársaságot 2009 óta vezető Vitalij Szaveljevet jelölte.

Dmitrij Kolibkin környezetvédelmi miniszter helyét az eddig a Távol-Kelet és az Északi-sarkvidék fejlesztéséért felelős Alekszandr Kozlov kaphatja meg, akinek az örökébe viszont a két régió fejlesztésére létrehozott alap igazgatója, Alekszej Csekunkov léphet.

Kolibkin és Ditrih új megbízatást egyelőre nem kapott. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, a személycseréket a kormányban “rotációs folyamat” részeként hajtották végre, nem pedig azért, mert a miniszterek és az elnöki különmegbízott rosszul teljesítették az elnöki utasításokat.

A kormányalakítás rendjéről rendelkező új, Putyin által múlt pénteken jóváhagyott alkotmányos törvény szerint az alsóház először hagyhat jóvá miniszteri kinevezéseket. A jelölteknek szakbizottságokban történt hétfői megerősítését követően a törvényhozási kamara plenáris ülése kedden szavaz majd róluk. Az elnök a parlementi megerősítés után nevezi ki az új kormánytagokat.

A hivatalban lévő Misusztyin-kormány januárban alakult meg az előző miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev minisztereiből és újonnan kinevezett tárcavezetőkből. A kabinet energiáinak nagy részét eddig a Covid-19-járvány elleni védekezés kötötte le.

(Forrás: MTI – Fotó: toledoblade.com)

További híreink

Még nyár előtt bevezethetik a vakcinaútlevelet az Európai Unióban

Irányi Dániel

Koronavírus: Svédország is szigorít

Irányi Dániel

121 milliárdot fizetett ki az állam a “kötvényes” bevándorlóknak

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen