28.1 C
Budapest
2022. augusztus 13., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Puzsér Róbert: a Jobbik még a saját árulását is elárulta

Beülni, vagy nem beülni? Ez a dilemma söpört végig a választások után közvetlenül a balliberális pártokon miután soha nem látott megsemmisítő vereséget szenvedtek úgy, hogy becsléseik szerint minimum 50-55 egyéni győzelemre lett volna szükségük ahhoz, hogy bármilyen esélyük legyen hatalomra kerülni. 

Ennyivel számoltak is, sőt. A tőlük nem messze álló Lakner Zoltán a választások estéjén még úgy ment be a stúdióba szakérteni, hogy az általa nagyon biztosnak gondolt baloldali választókerületet meg sem említette, mert azokra nem érdemes figyelni. “Alapcsomag” – mondta azt érzékeltetve, hogy ezek nélkül nincs kormányváltás.

Nos, azóta tudjuk, hogy az alapcsomag tényleg alap volt, igaz nem a baloldalnak, hanem a Fidesznek. A Márki-Zay Péter vezette összefogás nem hogy 55 egyénit nem tudott nyerni, de összesen is csak 57 mandátumot szerzett mindennel együtt.

Ebből az alaphelyzetből indult meg aztán az a vita, hogy az ekkorát bukó baloldal átvegye-e mandátumait, alakítson-e frakciót és mindent ugyanúgy csináljon-e tovább, ahogy eddig. A töprengés fő ideológusa Hadházy Ákos, aki a Fidesz hatalomgyakorlását és a baloldal gyenge szereplését egyaránt olyan indoknak látta, ami miatt nem tehető le a képviselői eskü a jogilag nem tiszta szavazás után erre az alaptörvényre.

Hadházy az alakuló ülésre nem ment el, helyette élesen támadta a mandátumokat felvevő politikustársait és a Fideszt is. Akciója a Momentummal való rövid kapcsolatának végét is jelentette, de a Zuglóba ejtőernyőzött, lassan minden pártot megjárt szekszárdi politikusnak aligha ez fáj a legjobban tekintve, hogy legújabban már arról panaszkodott bejegyzésében, hogy még az autóját is maga tankolja a mostani árak mellett.

Hadházy azóta már jelentkezett Kövér Lászlónál, hogy most már mégiscsak letenné az esküt és mint a Csillagszemű Juhász c. mesében a fele királyságért cserébe mondaná is, hogy “adj Uram egészségedre”. Kövér László idáig nem adott neki időpontot, a Fidesz kivárásra játszik Hadházy-val kapcsolatban.

A kormánypárt egy módosítással korlátozná azoknak a képviselőknek a jogait, akik nem mentek be az eskütételre és a megadott időben nem vették át a megbízólevelüket. Jelenleg Hadházy Ákos nem vehet rész az országgyűlés és a országgyűlési bizottságok ülésein, tanácskozásain és szavazati jogát nem gyakorolhatja, indítványt nem nyújthat be, frakciót nem alakíthat, és nem kaphat fizetést sem. A Fidesz ezeket egészítené ki azzal, hogy az eskü letételéig Hadházy nem kérhet tájékoztatást az állami szervektől minősített adatokra vonatkozóan.

A helyzettel kapcsolatban nyilatkozott a Jobbik is, pontosabban maga Brenner Koloman, aki támogatta, hogy legyen következménye annak, ha valaki ilyen módon nem veszi fel a mandátumát és nem hajlandó elkezdeni a munkát. Ez nagyjából egy kiszámítható álláspont lett volna a 2010-es Jobbiktól. Csakhogy azóta azokat az elveket elárulták, mostanra a balliberális tömb részei és a közös indulással, egyéni győzelem híján kimondható, hogy

minden egyes mandátumot a baloldali pártok kegyeiből, a velük való alkudozás nyomán szereztek meg.

Vona Gábor óta nem találkoztunk olyannal, hogy a Jobbiknak bármiben saját álláspontja lett volna, most mégis azt látjuk, hogy a Jobbik különbözni szeretne a baloldaltól, elsősorban a DK-tól – véli Puzsér.

A Jobbikban elnökválasztás közeleg, a zavar és a belső feszültség kézzel fogható és nem valószínű, hogy ez az új elnök hatalomra kerülése után meg fog oldódni. Három esélyes jelölt van, velük már foglalkoztunk.

Hatalmi háromszög – kocsordi Casanova, somogyi szalonradikális, vagy a brüsszeli díszzsebkendőkirály lesz a Jobbik elnöke

A Jobbikban uralkodó káoszt és hatalmi harcokat jól jellemzi, hogy a Hadházy üggyel kapcsolatban adott Brenner nyilatkozattal szemben a Jobbik sajtóosztálya homlokegyenest más tartalommal bíró állásfoglalást tett közzé. A közlemény szerint a Jobbik nem támogatja a lex-Hadházy törvényjavaslatot.

“Még a hitszegésükben sem képesek konzekvensek lenni. Éppen elárulják az eddigi politikájuk, akkor legalább árulják el, de még ezt se tudják, mert még az árulásukat is elárulják tíz perccel később”

– értékelt rádióműsorában a publicista.

(nyitókép:Jakab Péter)

További híreink

Koronavírus napi összefoglaló

Dunai Tibor

Kőkemény üzemanyagár-emelkedéssel számolhatunk 2020-ban

Szabó Norbert

Megérkeztek Kínából az egészségügyi védőfelszelések

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben