12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Gazdaság Hírek

Évtizedes rekordon az üzemanyagárak

A szerdán bekövetkező újabb két forintos emelkedéssel a benzinárak elérik a történelmi rekordnak számító benzin-átlagárszintet, ami 2012 tavaszán következett be.

Jelentősen július 14-én drágult a benzin és a gázolaj, de az áremelkedés ezen a héten és a későbbiekben is tovább folytatódhat.

Érdemes megfigyelni, hogy a Fidesz korábban kiadott nyilatkozatai, ígéretei ebben a témában is ellentétesek a valós intézkedésekkel. A ma kormányon lévő párt ellenzékben még arról beszélt, hogy felelős, nemzeti érdekeket szem előtt tartó gazdálkodással kézben lehet tartani az üzemanyagok árát.

„Az állam nyerészkedik a magasabb üzemanyagárakon. A Fidesz szerint vagy a jövedéki adót kell drasztikusan, 20 százalékkal csökkenteni, vagy a benzin áfáját.” (Orbán Viktor 2004)

„A magyar benzin- és gázolajár ma Közép-Európában a legmagasabb. A parlamenti többség jelentősen emeli a jövedéki adót. A Fidesz-indítvány elfogadásával ez elkerülhető lett volna.” (Varga Mihály- 2002)

„Erre van egy receptünk, amit 2000-ben kipróbáltunk. Ha 250 forint fölé megy a benzinár, emelkedését a jövedéki adó csökkentésével megakadályozzuk. Ezt most is hatályba lehet léptetni.” (Áder János- 2005)

„A benzinadó tízforintos csökkentése se nem bátor, se nem igazságos. Jobban örülnénk, ha a kabinet visszaadná az ebből származó 20-25 forintos pluszbevételt. A Fidesz minden érdemi csökkentésben partner, ami magában foglalja az áfa és a jövedéki adó csökkentését.” (Rogán Antal- 2005)

„A kormány csak a fuvarozókkal kötött egyezményt. Mivel a családok, nyugdíjasok esetében nem történt előrelépés, a Fidesz elsősorban a benzin jövedéki adójának csökkentését javasolja.” (Szijjártó Péter- 2008)

„Ha a 100 forint körüli termelői árra terhelnék a jövedéki adót, elkerülhető lenne az adó adóztatása. A lépéssel a költségvetés is évi 100-120 milliárdos többletbevételhez juthat.” (Matolcsy György- 2004)

„Az olajárak emelkedése ­miatt az üzemanyagok jövedéki adójának 20-25 százalékos mérséklését javasoljuk. A kormány döntéseihez nem kapott felhatalmazást a választóktól.” (Orbán Viktor 2004)

További híreink

Trump állítja, látott bizonyítékot a kapcsolatra a vírus és a vuhani laboratórium között

Dunai Tibor

“Mindent vissza!” – jövőre ismét Magyar Sziget!

Faragó Dániel

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc vértanúira emlékezett a MÖM és a Mi Hazánk Mozgalom Győrben

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen