14.9 C
Budapest
2022. szeptember 24., szombat
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Rendkívüli: terrortámadás már Bécsben is – cikkünk folyamatosan frissül (videó)

Az elmúlt hetekben egyre gyakrabban kapunk híreket iszlamista merényletekről, főként Franciaországból, ezúttal azonban már a jóval közelebbi Bécsben történt hasonló, cikkünket folyamatosan frissítjük!

A hétfő esti bécsi merénylet sebesültjei közül heten válságos állapotban vannak – közölte a Bécsi Egészségügyi Szövetség egyik szóvivője kedden.

A támadás tizenhét sebesültjét ápolják bécsi kórházakban. Többségük lőtt sebekkel került be, de vannak, akik vágott sebekkel – mondta el a szóvivő.

Tízen közepesen súlyos és könnyebb sebeket kaptak. A helyzet lelkileg is megterhelő, a kezeltek sokkos állapotban vannak – tette hozzá.

A merényletben megsebesült rendőr állapota továbbra is stabil, de kritikus.

A Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren azt írta: a lelőtt támadó Bécsben született és nevelkedett. A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség szerint nem ő tervelhette ki a merényletet – tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül.

Kurtin S.-t az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek, és a nyomozás teljes erővel folytatódik. Bécs belvárosában házkutatások voltak, többeket letartóztattak. Ezer rendőrt mozgósítottak, és a hadsereg átvette a kulcsfontosságú bécsi objektumok védelmét.

Az APA osztrák hírügynökség szerint legalább egy elkövető teljesen automata gépfegyverrel – a támadásról készült felvételek alapján vélhetőleg Kalasnyikovval – rendelkezhetett. Ezt az osztrák törvények a harci fegyverek közé sorolják és tiltják a birtoklását. Az ilyen fegyverek alkalmasak sorozatlövésre, ugyanakkor különleges kiképzés kell ahhoz, hogy pontosan célba találjanak velük – írta az APA.

Korábban írtuk

A rendőrség nagy erőket felvonultatva öt embert tartóztatott le, viszont több másikat még mindig keresnek. A hajtóvadászat jelenleg is zajlik. Összesen tíz elkövető lehetett, ebből hajnalra egy terrorista maradt szökésben – írja az Index.

A rendőrség beszámolói szerint számos gyanúsítottnál gépkarabélyok voltak, és eddig legalább 6 lőállást azonosítottak.

Korábban írtuk:

Egyenlőre három feltételezett elkövetőről tudni, ebből egyet letartóztattak, egyet lelőttek, viszont harmadik társuk elmenekült a helyszínről. Őt jelenleg is keresi a rendőrség. A Der Standard szerint azonban jelenleg nem tudni, pontosan hányan vettek részt a merényletben.

A merénylők egyikéről bebizonyosodott: az Iszlám Állam fanatikus híve. Azok a jelentések viszont, mely szerint egy rendőr is meghalt a támadásban, tévesnek bizonyultak. Egy 28 éves tiszt súlyosan megsérült, ő azonban jelenleg is küzd az életéért.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a kormány a mai napra tanítási szünetet rendelt el. A belvárost “vörös zónának” minősítették, még tömegközlekedéssel se közelíthető meg. Számos villamos és autóbusz menetrendjét megváltoztatták.

Időközben a belügyminisztérium is elismerte: nem zárható ki, hogy több terrorista is szökésben van.

Korábban írtuk:

A Sputnik szerint 7 ember meghalt. Az osztrák tévé beszámolói szerint a bűnözők túszokat ejtettek Bécs másik területén, egy étteremben, a belvárosban történt lövöldözéssel párhuzamosan.

Korábban írtuk:

Lövések dördültek, egy merénylő pedig felrobbantotta magát hétfő este Bécs központjában – írja egy rendőrségi szóvivőre hivatkozva a Kronen Zeitung. Rendőrségi közlések szerint több felfegyverzett merénylőről van szó, az első lövések az osztrák főváros egyik zsinagógájánál, a Seitenstettengassén dördültek el, de hat helyszínen hajtottak végre támadást, Eddig hivatalosan egy halottról és több sebesültről (köztük egy rendőrről) tudnak a hatóságok, egy támadót rendőrök lőttek le – írja az Index.

Korábban a Kurier hét halottról írt.

A helyszínen, a Schwedenplatz környékén hatalmas a rendőri készültség, a hatóságok pedig felszólították az ott élőket, hogy maradjanak otthon, aki teheti, kerülje a környéket, és senki ne posztoljon fotót és videót. Karl Nehammer belügyminiszter megerősítette, hogy terrortámadás történt, a tárcája pedig később közölte, hogy egy merénylőt őrizetbe vettek.  A Kronen Zeitung szerint az izraelita közösség biztonsági szolgálata arra kéri az ausztriai zsidókat, hogy maradjanak otthon. Az osztrák zsidó közösség vezetője, Oskar Deutsch azt mondta, nem egyértelmű, hogy a zsinagóga volt-e a célpont, mert az zárva volt a támadás idején.

Szemtanúk szerint a lövések valamivel este nyolc óra után dördültek el. Legalább 50 hallatszott belőlük. Az ORF-nek valaki arról beszélt, hogy egy alakot látott rohanni a Schwedenplatz felé, aki „vadul” tüzelt az automata fegyverével.  Ezt egészen a térig folytatta, ahol aztán jöttek a rendőrök és lőni kezdtek rá.

Az érintett városrészben, Bécs első kerületében most nem állnak meg a tömegközlekedési járatok.

A merényletet arra a pillanatra időzítették, amikor tele volt a belváros, a helyiek és a turisták is ki akarták használni az utolsó szabad estéjüket a kedd éjfélkor életbe lépő kijárási tilalom előtt. Sokan most az éttermekben ragadtak.

A merényletről szóló első bécsi rendőrségi tweet alá valaki fenyegető kommentben azt írta, Allahra esküszik, hogy ez csak a kezdet volt.

(Borítókép: Rendőrök zárják el az utat a Schwedenplatz közelében a tűzharc után Bécsben. Fotó: Leonhard Foeger / Reuters))

További híreink

Lengyelországban kinyitottak a hotelek, a mozik és a sípályák

Irányi Dániel

Pongrátz András: Vigyétek tovább a lyukas zászlót!

Faragó Dániel

“Nyugalmat akarok a családomnak” – helyszíni riport az esztergomi Szalézi Lakótelepről

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben