17 C
Budapest
2022. október 6., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

“Rezsicsökkentés” – az év polgármestere bezárja az uszodát (videó)

Mindennapos jelenség, hogy polgármesterek egymás után kényszerintézkedéseket jelentenek be amiatt, hogy a kormány “megvédte a rezsicsökkentést”.

A védelem olyan jól sikerült, hogy épp azokat hagyták ki belőle, akik döntései a leggyorsabban és a leglátványosabban befolyásolják az emberek hétköznapjait: ezek az önkormányzatok.

A sokszoros gáz és áram árakat tapasztalva a városok a költségek minimalizálására és a szolgáltatások megvonására kényszerülnek. A legfeltűnőbben az országosan is ismert fideszes székesfehérvári polgármester kongatta meg a rezsiharangot, aki már többször is elmondta, hogy nehéz helyzetbe kerülnek települések.

“Csúnya világ jön… Eszik a gyerek, vagy melegben van?/…/Nehéz a polgármesterek és a testületek élete mostanában. Végre ezt egy kormánypárti polgármester is kimondta” – utalt Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármesterre Érsekcsanád első embere.

Még az év polgármesterét is eléri a rezsiemelés

Ezúttal Bácsalmás fideszes polgármestere töltött fel egy videót a Facebookra. A minap az év Bács megyei polgármesterévé választott Németh Balázs több kényszerintézkedést is bejelentett a megemelt energiaárak miatt. Ahhoz, hogy valakit a szóban forgó megyében 2022-ben az év polgármesterévé válasszanak három dolog (és mind a három) kell.

-Jó polgármesternek kell lenni.

-Feltétlenül lojálisnak kell lenni a kormányhoz.

-Választási év lévén aktívan részt kell venni a kampányban és támogatni kell a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjét.

Az év polgármestere, a térség parlamenti képviselője, és a megyei közgyűlés képviselői.

Ennek ellenére Németh kimondta, hogy most elsősorban a kötelező feladatokra koncentrálnak. E tekintetben sorba vették a legnagyobb áram- és gázfogyasztó helyeket, és megnézték, mit lehet tenni.

A polgármesteri hivatal a legnagyobb fogyasztó, itt működik a kormányablak és a járási hivatal és egy konyha. Itt idénre le van kötve az áram 25-30 forint/kWh áron, de legalább 120 forinttal számolnak jövőre, de már hallottak 200 és 400 forintos árat is. A gázt korábban 2,5 forint/MJ áron kapták, most ez 6 forint, de októbertől 24 forintra számítanak.

Ilyen emelkedés mellett nem mernek nekimenni a télnek a hivatalban.

Ezért 12 millió forintért pellett tüzelésű kazánt rendeltek, hozzá 70 tonna pelletet kb. 10 millióért. Még a bő 20 millió forint így is a fele annak a 40 millió forintnak, amennyibe a hivatal kifűtése kerülne – indokolta a befektetést a polgármester. A hivatalban tervezték lecserélni a nyílászárókat, talán még idén ez meg is valósul, amivel spórolni tudnak. Illetve jövőre hőszivattyút telepítenek, amely hosszabb távon lehet megoldás.

Nagy gázfogyasztási hely a tanuszoda, de ez önként vállalt feladat, így

októbertől az intézményt bezárják.

Illetve az illetékes minisztériumtól várnak segítséget.

Az áramfogysztás tekintetében a közvilágítás messze a legnagyobb volumen – mondta el Németh Balázs. A korábbi olcsóbb áramot az év végéig kapja a város. De mivel korábban LED-es világításra álltak át, a fogyasztás a negyedére esett vissza, így

a rezsiemelés után olyan lesz, mintha nem lett volna fejlesztés

– mondta el a lakosságnak készített videójában Bácsalmás polgármestere.

(bacsalmas.hu, kecsup nyomán)

További híreink

Tibi Atya – Ujhelyinek már nincs szárnya, de a kaka illata még így is megcsapta

Faragó Dániel

Az összes postás egyszerre mondott fel Battonyán

Dunai Tibor

Pattanásig feszült indulatok Jászapátiban – villáminterjú László Attilával

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben