9.4 C
Budapest
2022. május 19., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Románia: a beszerzett vakcinák fele senkinek sem kellett

Románia az Európai Unió közvetítésével a koronavírus ellen beszerzett vakcinák alig több mint felét tudta csak felhasználni, a rendelkezésére álló oltóanyag jelentős részét értékesítette, illetve adományként adta tovább, csaknem egymillió dózisnak pedig lejárt a szavatossága – közölte a Hotnews.ro hírportál.

Az immunizációt koordináló országos bizottságtól (CNCAV) származó adatok szerint az oltási kampány első évében 28 millió 650 ezer adag vakcina érkezett Romániába, ebből 16 milliót adtak be, 4 millió 700 ezer van még készleten. A Pfizer gyakorlatilag egyeduralkodóvá vált a beadott 12 millió 150 ezer vakcinával. Második a Moderna 960 ezerrel, az AstraZenecáéból 852 ezer, a Johnson&Johnsonéból pedig – amely egydózisú – 1 millió 950 ezer talált gazdára. A többi azonban a kutyának se kellett.

Eladni, amit lehet

A román kormány kétségbeesetten igyekezett menteni a menthetőt, és eladogatni a raktárban porosodó vakcinákat. 3,5 millió adag Pfizert és Modernát sikerült lepasszolni Dániának, Dél-Koreának és Németországnak, 2,2 millió adag vakcinát pedig humanitárius segélyként adott tovább Moldovának, Szerbiának, Tunéziának, Egyiptomnak, Vietnamnak, Argentínának és Dél-Koreának.

Az Adevarul hírportál korábban arról írt, hogy

Romániának lakosságarányosan 56 millió adag vakcina járt 2021-ben az Európai Bizottság által leszerződött oltóanyagból, vagyis duplája annak a mennyiségnek, amit meg is vásárolt.

A 19,3 milliós Romániában kevesebb mint 8 millió ember, a beoltható – 12 év feletti – lakosság 47,2 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást, 2 millió 152 ezren pedig az emlékeztető oltást is kérték. Noha a kormány folyamatos szigorításokkal, és egyre keményebb zsarolásokkal próbálkozik, a lakosság továbbra sem kér a vakcinákból.

További híreink

A választás tétje az is, megjelenik-e a Parlamentben a valós munkavállalói érdekképviselet

Kemény János

Orbán: szeptembertől újra az oltás melletti kampányt indít a kormány

Faragó Dániel

Magyar férfit késelt meg egy bevándorló Németországban

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen