19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Skócia kivívná függetlenségét, és visszatérne az unióba

Nicola Sturgeon, skót miniszterelnök a Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusát megnyitó szombati beszédében arról beszélt, a jövő májusi skóciai parlamenti választások után ismét népszavazáson döntenének az ország függetlenségéről.

Az elmúlt egy évben egyre erőteljesebbé, az idén immár tartósan többségi nézetté vált a skót közvéleményen belül a függetlenség támogatása – mondta Nicola Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusát megnyitó szombati beszédében, ahol úgy fogalmazott, “a függetlenség egyértelműen látótávolságon belül van, és én soha nem voltam annyira bizonyos abban, hogy ezt el is érjük, mint most”.
Nicola Sturgeon – aki az SNP vezetőjének tisztségét is betölti – nem részletezte, hogy mikor tartja lehetségesnek az újabb függetlenségi népszavazás kiírását. Közvetett utalást tett ugyanakkor arra, hogy a referendum meghirdetése a jövő májusi skóciai parlamenti választások után válhat esedékessé. Kijelentette: a májusi választáson minden skót számára az lesz a kérdés, hogy ki hozza meg a Skócia jövőjét formáló döntéseket. Hozzátette: Skócia népét illeti meg a saját jövőjéről szóló döntés joga.
Nicola Sturgeon ezzel egyértelműen Boris Johnson brit miniszterelnöknek is üzent, a konzervatív párti brit kormányfő ugyanis egyelőre hallani sem akar arról, hogy Skóciában újabb függetlenségi népszavazást tartsanak.

A skót függetlenségről 2014-ben már rendeztek egy népszavazást, a résztvevők 55 százaléka akkor azonban arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától. David Cameron akkori brit miniszterelnök a referendum után kijelentette, hogy Skócia függetlensége “legalább egy nemzedéknyi időre” lekerült a napirendről. Ehhez az állásponthoz tartja magát Johnson is, aki több nyilatkozatában elvetette annak lehetőségét, hogy London hozzájáruljon az újabb skót függetlenségi népszavazás kiírásához.

Nicola Sturgeon már korábban egyértelműen kizárta, hogy Skóciában – Katalónia példáját követve – nem hivatalos, a brit kormánnyal nem egyeztetett módon rendezzenek újabb függetlenségi népszavazást és többször kijelentette, hogy a referendum csak törvényes keretek között tartható meg. A skót kormányfő azonban többször kifejtette azt a véleményét is, hogy Skócia önálló országként viszonylag gyorsan visszatérhetne az Európai Unióba.
Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács volt elnöke a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: az EU “lelkesen” várná vissza soraiba az esetleg függetlenné váló Skóciát, ám a szabályoknak megfelelően új felvételi eljárásra lenne szükség, és “nem érvényesülne automatizmus” Skócia önálló EU-csatlakozásának folyamatában.

 

(Fotó: stocksy.com/)

További híreink

“Kis torokkaparást” okoz az új variáns, mire a kormányok úgy bepánikoltak, hogy újraoltanák a lakosságot

Irányi Dániel

“Akik már átestek a betegségen, azok is oltassák be magukat”

Irányi Dániel

Drogtermesztőt fogtak Kalocsán

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben