12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Szajlai János: “Az egyenes utat ajánljuk a választóknak 2022-ben”

A Mi Hazánk Szajlai Jánost indítja Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7. számú választókerületében a 2022-es országgyűlési választásokon. A 45 éves, két gyermeket nevelő családapát az elhazudott rendszerváltásról, a mandátum nélküli érdekképviseletről és arról is kérdeztük, hogy hogyan lehetne felszabadítani a vidéket a Fidesz által kiépített hűbérviszonyok fogságából.

Szajlai János(balra) és Pakusza Zoltán(jobbra).

Magyar Jelen – Ön a Mi Hazánk egyik Borsod megyei képviselőjelöltje, de ha Szajlai Jánosra keresünk, akkor számos találatnál a Jobbikot is látjuk a neve melett. Mikor kezdte közéleti pályafutását?

Szajlai János – Már gimnazista koromban, a rendszerváltás éveiben érdeklődtem a közösség ügyei iránt. Az ókori görögök egyébként azokat hívták idiótáknak, akik nem foglalkoznak politikai kérdésekkel. Lehet nem foglalkozni a politikával, ettől még a politika foglalkozik velünk. Otthonról  katolikus, konzervatív nevelést hozok magammal, a nemzet -és keresztényellenes üzenetekre sem a rendszerváltás idején, sem később nem voltam vevő.

Magyar Jelen – Mit jelentett ekkor hazafinak, radikálisnak lenni egy fiatal számára?

Szajlai János – Nagyon fiatal voltam, de voltunk néhányan a középiskolában, akiktől a rendszer tartott, mert nem fogadtuk el kritikátlanul a szocialista oktatás dogmáit. Figyeltük az országban terjedő eszméket, híreket, de túl sok jelentőséget nem tulajdonítottunk ezeknek, inkább saját világunkat éltük.

A tanárok nem értették, hogy miért megyünk bomberdzsekiben és bakancsban az órákra, mi pedig azt nem értettük, hogy az 1000 éves, ‘nagy’ Magyarországot ábrázoló térképek miért voltak eldugva az iskola szertárjában.

Magyar Jelen  – Skinhead volt?

Szajlai János – Nem hívtuk magunkat így, mások sem hívtak minket így. Mi kopaszok voltunk. Rövid ideig kapcsolatban voltam a Nemzeti Ifjak Egyesületével és Sneider Tamást is ismertem, de benne nem láttam meg azokat a bajtársias értékeket, amelyek mentén mi szerveződtünk. Az elmúlt évek dicstelen történései azt mutatták meg, hogy vele kapcsolatban igazam volt. Az biztos, hogy Sneiderrel ellentétben én soha nem fogom letagadni magam.

Magyar Jelen – Beszél még valakivel a “régiek” közül?

Szajlai János – Milyen régiekre gondol? 45 éves vagyok, van egy feleségem, akivel két gyermekünket neveljük, dolgozunk mind a ketten, de ettől függetlenül soha nem távolodtam el a hazafias közösségektől. A rendszerváltás után nem találtuk azt a politikai közösséget, ami nekünk fiataloknak valódi alternatívát tudott volna nyújtani. Sportrendezvényekre és koncertekre természetesen eljártunk, de a politikával nem foglalkoztam.

Magyar Jelen – 2010-ben mégis a Jobbik alapszervezeti vezetője, majd választókerületi szervezője lett. Miért?

Szajlai János – Ekkoriban sofőrként dolgoztam és több évtizeden keresztül – az országot bejárva – láttam, hogy a problémák Zalaegerszegtől Miskolcig nagyon hasonlóak. A Gyurcsány kormány bukása után hittem abban, hogy fel fogunk tudni építeni egy új politikai közösséget. Ez részben sikerült is. Nem szabad elfelejteni, hogy a csúfos vég ellenére a Jobbikkal nagyon sok olyan közéleti eredményt elértünk, amit korábban el sem mertünk képzelni.

Magyar Jelen –  Jakab Péter most éppen a DK halálos ölelésébe kormányozta a szebb múltat is megélt pártot. Mi történt a Jobbikkal?

Szajlai János – Nem szeretek visszafelé nézegetni, de már hosszú évekkel ezelőtt éreztem, hogy valami nem kerek Vona Gáborék körül. A 2018-as kampányt becsületből végigcsináltam, mert félbehagyni semmit nem szeretek. Igaz, hogy akkor a Mi Hazánk jelenlegi elnöke a párt alelnöke volt. Nem én voltam az egyetlen, akit az ő személye tartott a Jobbikban. Azt mondogattuk magunkban, hogy

ha a Laci még mindig itt van, akkor mi sem lehetünk olyan rossz helyen.

Magyar Jelen – Mi volt az utolsó csepp a pohárban?

Szajlai János – A választási vereség után még bíztam abban, hogy mindent helyre lehet hozni, vagy legalábbis meg kell próbálni, de az elcsalt tisztújító kongresszus a Jobbikba vetett utolsó reményemet is elvette. Ezt követően tucatnyian hagytuk ott a párt Borsod megyei szervezeteit, de ezzel párhuzamosan már el is kezdtük építeni a Mi Hazánk közösségeit a megye déli részében.

Magyar Jelen – Hogyan lehet felrázni a csalódott jobboldali szavazókat?

Szajlai János – Szerintem ebben semmi ördöngősség nincsen. Egyszerű a válasz: hiteles képviselettel. Itt születtem, ebben a körzetben, itt élek ismerem az itteniek problémáit, engem nem Budapestről ejtőernyőztek ide pártközi alkuk ereményeképpen.

Magyar Jelen – Hiteles képviseletet említett, ez mit jelent a gyakorlatban?

Szajlai János – Tisztázzuk újra! Nehogy rosszul értsék az olvasók! Én nem vagyok mandátummal rendelkező képviselő, de itt Bükkábrányban nagyon sokan keresnek meg a problémájukkal, ha találkozunk az utcán. Összetévesztenek az önkormányzati emberekkel, mert rengeteg olyan ügyet karoltam fel, ami potenciálisan az ő feladatuk lett volna.

Magyar Jelen – Mit tud tenni tenni “kívülről” egy úgynevezett kisember?

Szajlai János – Mindent! Itt volt például az óvoda előtti zebra esete, amiért éveken át küzdöttem. Először a közmeghallgatáson vetettem fel, aztán nyílt levelet írtam, aláírásgyűjtést szerveztem és lassan célt értünk. Mondanom sem kell, hogy először a döntéshozók részéről senki nem akart meghallgatni, azzal vádoltak, hogy veszélyeztetem az önkormányzet költségvetését. Persze részben igazuk is volt, hiszen a bevett gyakorlat szerint ők az egyik fideszes helyi vállalkozó többszörösen túlárazott munkájával kalkuláltak.

Aztán egy idő után számukra is világossá vált, hogy ez a “hülye” nem fogja abbahagyni, amíg nem teszünk valamilyen érdemi lépést.

Ez csak egy ártatlan zebra, de hasonló mechanizmusokkal sikerült elérni a járda felújítását, vagy a híd megépítését.

Fontosnak tartom a nemzeti öntudat erősítését, a múltunk olyan részeinek megismerését, amelyekre büszkék lehetünk. Dél-Borsodban a mozikból kitiltott Lovasíjászt is mi vetítettük először. A mai napig nagy örömmel gondolok vissza Sólyom Ferenc rovásírás-kutató előadására és az Ő segítségével készült rovásírásos helységnév táblánkra

Magyar Jelen – Ezt érti mandátum nélküli érdekképviselet alatt?

Szajlai János – Ezek csak a legemlékezetesebb harcaim. Nem szeretem Jakab Péter szóhasználatát, de hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ezek az öltönyös, kitanult, képviselőnek mondott ficsúrok bent a parlamentben magukon kívül nem képviselnek senki mást.

Magyar Jelen – Említette, hogy emelett van egy civil munkája, mit csinál pontosan?

Szajlai János – Jelenleg operátorként végzem a munkám egy gyárban, ezen kívül amennyi időt csak lehet a családomnak szentelek. Van egy lányom és egy fiam, a politikai, közéleti szerepet miattuk vállaltam el, a következő generációnak szeretném elérhetővé tenni a szebb jövőt. Örömmel látom, hogy a Mi Hazánk munkaügyi kabinetében komoly, szakmai munka folyik. Szerintem egy nemzeti párt nem kerülheti meg a munkavállalók érdekképviseletét.

Magyar Jelen – Melyek az Ön választókerületében a legnagyobb, leggyorsabb megoldást kívánó problémák.

Szajlai János – Itt egy probléma van:

úgy hívják, hogy Tállai András.

A választókerületnek Mezőkövesd a központja, innen kiindulva Tállai mindent és mindenkit ellehetetlenített, ami tőle független volt, vagy az szeretett volna lenni. A Fidesz országgyűlési képviselője hosszú ciklusokon keresztül azzal volt elfoglalva, hogy a térség politikai, társadalmi és gazdasági életét is maga alá gyűrje. A körzetben 50-nél is több település van, ezek olyan kistelepülések, amelyeknek elemi érdeke és a létfenntartásuk záloga, hogy hozzájussanak a fejlesztési pénzekhez. A jószándékú polgármestereket Tállai András megzsarolta. Nem egyszer egy óvoda, vagy játszótér átadásánál meg is jegyezte, hogy ha nem őt választják meg, akkor a fejlődésnek, fejlesztéseknek is vége. Mit tud csinálni egy felelős településvezető ilyenkor? Fontos megjegyezni, hogy a Tállai-problémára nem a Budapestről ideküldött, liberális létrontó Sermer Ádám a megfelelő megoldás.

Magyar Jelen  – Mit tenne Ön másképpen, ha parlamenti képviselő lenne?

Szajlai János – A települések fejlesztési támogatásainak rendszerét újra kell gondolni, át kell alakítani. Multik helyett a magyar értékteremtő vállakozásokat kell támogatni, de ami a legfontosabb, hogy átfogó térségstratégiát kell készíteni, mert az a hajó nem tud kedvező szelet fogni, amelyik nem tudja, hogy hova akar menni.

Magyar Jelen – Ebben a körzetben van egy Sály nevű település. Adódik a kérdés. Mi a helyzet a közbiztonsággal?

Szajlai János – Szűkszavú, de cselekvő ember vagyok, fölöslegesen nem szeretek panaszkodni. Láthattuk, hogy Sályban mi történt, a Mi Hazánk azonnal oda is vonult. A következő lépés az lenne, ha nem egy párt, hanem a helyiek lennének a közbiztonság felelősei. Én éppen ezért vállaltam polgárőri szolgálatot is.

Magyar Jelen – Milyen feladata van egy polgárőrnek 2021-ben?

Szajlai János – Értem, hogy ezt nagyon sokan feleslegesnek tartják. Nem egyszer hallom azt, hogy teljesen hiábavaló magunkat “egyenruhában mutogatni” , mert tényleges intézkedési jogkörünk nincs, de azt már mindenki elfelejti, hogy polgárőrként a lakosság bizalma is nagyon sokszor erősebb felénk, mint akár a rendőrség felé. Jellemző, hogy csak azt jegyzik, amikor sajnálatos módon megtörténik egy véres, erőszakos bűncselekmény, de azt senki nem számolja, hogy hány ilyet nem követnek el a polgárőrség jelenléte miatt.

Magyar Jelen – Mire számít a  jövő évi választáson? Létezik harmadik út?

Szajlai János – Én az utakat soha nem sorszámozgattam. Két féle út van. Az egyik széles és hazug, a másik keskeny és igaz. A választási küzdelem hevében is ezen az utóbbin fogok járni. 1989 óta várok a szebb jövőre, az igazi rendszerváltásra.

Az elmúlt 30 év politikai szereplői és kormányai, kéz a kézben, egymást váltva szolgáltatták ki az országot, és magyar családok ezreit. Hol idegen érdekű multinacionális cégeknek, vagy nemzetközi bankoknak hol pedig a saját klientúrájuknak.
Ezek a pártok és politikusok az elmúlt 30 évben a politikai paletta mindent részét bejárták: liberálisokból lettek nemzetivé. nemzeti radikálisból lettek balliberálissá, szocialistából váltak demokratává, mindig, ahogy éppen politikai érdekük megkívánta.

Ezzel szemben, bár a Mi Hazánk Mozgalom még fiatal párt, de tagjai régóta, – jómagam 30 éve – nyílegyenesen ugyanazt képviseljük.

A magyar emberekért a magyar családokért és a Magyar Nemzet megmaradásáért dolgozunk. Ezt tudjuk felajánlani a választóknak.

 

 

 

További híreink

A Mi Hazánk tiltakozik az amerikai diszkrimináció ellen

Faragó Dániel

Falkába verődve verték meg a szomszédot

Irányi Dániel

Országos tisztifőorvos: valamennyi egészségügyi ellátáshoz előzetes bejelentkezés szükséges

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen