3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
BelföldBűnügyKörnyezetvédelem

Szándékos bűncselekmény volt a brutális olajszennyezés – Már egymillió forint a vérdíj

Már meghaladja az egymillió forintot annak a nyomravezetői díjnak az összege, melyet annak érdekében ajánlottak fel többen, hogy kézre kerüljön az, aki a múlt héten legalább hat köbméter fáradt olajat engedett a vízbe, a Ráckevei Duna-ágnál. Csereklye Krisztina, a Zöld Hazánk elnöke megdöbbenésének adott hagot a szennyezést illetően. Mint fogalmazott, egy liter fáradt olaj akár egymillió liter édesvizet képes szennyezővé tenni, amely körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletének fedezésére elég.

– Megdöbbenve értesültem a Ráckevei Duna-ág szennyezéséről. A károsítás, amit okoztak nem a véletlen vagy egy ipari baleset következménye, hanem szándékos bűncselekmény – mondta a Magyar Jelennek Csereklye Krisztina a Mi Hazánk Zöld Kabinetjének vezetője az elmúlt időszak egyik legsúlyosabb dunai környezetszennyezésére reagálva.

Emlékezetes, ismeretlenek nagy mennyiségű (több köbméter – néhány szakember szerint legalább 6 köbméter) fáradt olajat engedtek le a Szigetszentmiklós, Ádám Jenő sétány és a Tebe utca sarkánál lévő esővízgyűjtő csatornába, vagy annak kifolyójába. Az egyik közösségi oldalon megosztott képek és információk szerint a hatalmas mennyiségű olaj az RSD (Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág) medrébe került. A kifolyó alatti úszóláp-nádas fogta meg, tartotta meg a szennyezést, körülbelül 3-4000 négyzetméteren. A leírtakból kiderült, van olyan hely a nádasban lévő stégek mellett, ahol 20-25 cm vastagságban áll a fáradt olaj. A terület egyébként Natura 2000 terület.

A Közép-Duna-vögyi Vízügyi Igazgatóság szombaton szerzett tudomást a történtekről, a hatóság harmadfokú vízminőség-védelmi fokozat elrendelése mellett odavezényelte a szükséges véderőket, technikákat melyek már aznap munkához is láttak. Szombaton délután elgátolták a csatorna kifolyóját. A csatorna medrében elhelyezték az olaj-felitató paplanokat, megkötő vegyszereket és elkezdték kitermelni az olajat. Vasárnap reggel megtörtént a lápos nádasban a szennyeződés pontos kiterjedésének megállapítása is. A helyszínre vezényelt TRUXOR kétéltű lánctalpas munkagéppel egy csatornát vágtak a nádasban az olajszennyezés körül.

Ebbe a csatornába felfújható, úszó merülőfalat húztak be a géppel, kvázi bekerítve a szennyeződést. A bekerített területről ki fogják termelni a szennyezett nádast, a megkötő anyaggal felitatott olajat, és az olajsárral terhelt iszapot is, melyeket veszélyes hulladékként szállítanak el.

Ez a munka feltehetően 1-2 hétig is el fog tartani.

A Zöld Hazánk elnöke úgy fogalmazott, a károsítás elkövetője a legszigorúbb szintű szankciót érdemli, mivel ez az emberiség és a környezet ellen elkövetett legaljasabb bűntett. – Valójában fel se fogja az illető, hogy milyen hatalmas kárt okozott, és ennek milyen következményei lesznek.

Egy liter fáradt olaj akár egymillió liter édesvizet képes szennyezővé tenni, amely körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletének fedezésére elég.

Ez a sűrű szénhidrogén származék az emberi egészség veszélyeztetése mellett hatalmas katasztrófát okoz a flóra és fauna világában, ugyanis a szerkezete miatt a víz tetején szétterjed és megakadályozza az oxigénszállítását – sorolta a környezetszennyezés következményeit a szakember, aki hozzátette, az ott található terület egyedi értékét az úszólápok adják, amely nem csak Magyarországon, de európai szinten is ritkaságnak számít. – Egyediségét az adja, hogy hosszú évek során alakul ki a természetes vízen lebegő és korhadó növénytakaró együttesével. Biztos vagyok benne, hogy az ilyen hatalmas stresszhatás, ami érte most a természetet, jelentős változást fog hozni ebben a mozaikos ökoszisztémában – vélekedett Csereklye Krisztina.

Az ismeretlen tettesre „vérdíjat” tűztek ki, ami 500 ezer forint volt, mára azonban már meghaladja az egymillió forintot is, miután több szervezet és magánszemély is hozzájárult anyagilag az elkövető felkutatásához.

További híreink

Mi Hazánk: Árcsökkentés helyett a saját zsebeit tömné a kormány?

Irányi Dániel

4500 orvos tervezi felmondását az új egészségügyi törvény miatt

Irányi Dániel

Tizenhárom éves “fiatal” rabolt Budapesten

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben