5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
Kárpát-hazaKiemelt

Székelyudvarhelyi zászlóbírság: nem hagyják magukat, fellebbeznek és gyűjtést szerveznek

Mindenképp fellebbezni fog a székelyudvarhelyi városháza a március 15-én kihelyezett magyar zászlók miatti bírság ügyében – közölte Venczel Attila főjegyző. Időközben egy civil szerveződés közösségi gyűjtést is indított a polgármesterre kiszabott büntetés kifizetése érdekében.

Ötezer lejes bírságot szabott ki Hargita Megye Prefektusi Hivatala Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármesterre, amiért magyar zászlókkal díszíttette ki a várost március 15-ére.

A kormányhivatal Marius Țepeluș, prefektusi teendőkkel megbízott alprefektus által aláírt értesítőjéből kiderül, hogy a zászlók nem megfelelő használatát kifogásolták, vagyis hogy közterületen egy idegen (!!!) ország jelképét használták a román lobogó nélkül

– tudta meg a Székelyhon.ro hírportál Venczel Attila főjegyzőtől.

A főjegyző a lapnak elmondta, a bírságot Gálfi Árpád polgármesterre szabták ki – nem a város kasszájából kell kifizetni –, hiszen a jogszabályok szerint köteles felelősséget vállalni a hasonló ügyekben. Arról is beszélt ugyanakkor, hogy mindenképp fellebbezni fognak a büntetés ellen. Egyelőre nem kívánta közölni, hogy mivel védekeznek majd, hiszen ezzel felkészülési időt adnának a másik félnek.

Az interjúban Venczel ugyanakkor kifejtette,

a korábbi években több hasonló bírságot is kapott a városháza a magyar szimbólumok használatáért, ezek mindegyike ellen fellebbeztek, ám jogerős döntés még nem született.

A Tiszta Kezekkel Székelyudvarhelyért Mozgalom a közösségi médiában jelentette be, hogy gyűjtést szerveznek a polgármesterre kiszabott büntetés kifizetése érdekében, és arra kérnek mindenkit, hogy ha jelképes összeggel is, de támogassák az akciójukat. Az ebből a célból kihelyezett gyűjtődobozt a Városháza tér 6. szám alatt lévő cukrászdában lehet megtalálni. A dobozt pénteken közéleti szereplők és civil szervezetek képviselőinek jelenlétében fogják kibontani.

Időközben Bíró Edith, a Székely Nemzeti Tanács helyi elnöke is jelezte, hogy támogatják a kezdeményezést.

(Fotó: szekelyhon.ro/Beliczay László)

További híreink

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

Felbomlott a szivárványkoalíció a DK fővárosában, működésképtelenség miatt feloszlatást terjeszt elő a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben