2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Szélsőséges fegyveresek mészároltak két falut Maliban

Két falu negyvenhárom lakosát, köztük gyerekeket, gyilkoltak meg szélsőséges fegyveresek a nyugat-afrikai Maliban – közölte vasárnap a bamakói kormány.

Helyi tisztviselők elmondása szerint a támadók az ország középső részén lévő Mopti város közelében fekvő Niagassadiou és Binedama településeken mészárolták le az embereket, ahol számos házat is felgyújtottak. Szemtanúk elmondták, hogy a fegyveresek egyenruhát viseltek.

A fegyveres konfliktus sújtotta országban számos szélsőséges fegyveres csoport tevékenykedik, akárcsak a térség más államaiban a Szahel-övezet és Szudán közötti térségben. Egyes csoportok hűséget esküdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, valamint az al-Akaida nemzetközi terrorcsoportnak.

Malit jelenleg a világ egyik legveszélyesebb országának tartják az ENSZ békefenntartói küldetése számára. Az ENSZ-csapatok azt követően kezdtek az ország békefenntartói feladatot ellátni, hogy Mali északi részén iszlamista és más lázadó csoportok 2012-ben államcsínyt hajtottak végre. Franciaország erre válaszul csapatokat küldött a nyugat-afrikai államba, hogy megakadályozza az ország északi és középső részén megerősödött dzsihadista csoportosulások térnyerését.

Párizs 2014 óta mintegy 5100 katonát küldött a Száhel-övezet öt országába az úgynevezett Barkhane hadművelet keretében, hogy megtisztítsa a térséget az itt tevékenykedő dzsihadistáktól. Ez Franciaország legnagyobb tengerentúli katonai missziója.

A francia erők legutóbb, június 3-án végeztek Abdelmalek Drukdellel, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai vezetőjével a Mali észak részén található Tessalit városának térségében.

Forrás: MTI, képünk illusztráció

További híreink

“Aki a valósággal háborúzik, az eleve vesztésre áll” – interjú Vukics Ferenccel

Magyar Jelen

Fekete-Győr András 18 milliárd eurót hitelezne Ukrajnának

Faragó Dániel

Márki-Zay szerint a Mi Hazánk sodorja háborúba az országot

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben