13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírekKultúra

Széttépte a magyar miniszterelnök fényképét egy ukrán fellépő a Szigeten

Nem a levegőbe beszélt Alina Pash, ukrán rapper, amikor azt ígérte, különleges fellépéssel készül a Szigetre. Ígéretéhez híven a hétfő délutáni koncertjének fele tulajdonképpen kőkemény politikai kiállás volt Oroszországgal szemben – írja lelkendezve a Telex.

Az előadóművész az Európa Színpadon széttépett egy fotót, amelyen Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin fogott éppen kezet, a koncert előtt azt skandáltatta a több száz fős közönséggel, hogy „Shame on Russia!”, később pedig a lebombázott Mariupolról, összedőlt épületekről és sebesült gyerekekről jelentek meg képsorok a kivetítőn. Egy ponton pedig ukrán fiatalok videóüzeneteit vetítették le a fesztiválozóknak.

Nap mint nap látom azokat a híreket, amelyekben Orbán Putyint és bűnözői rezsimjét támogatja. Ezt a háborút mi, ukránok biztosan megnyerjük, ti pedig, magyarok, úgy vonulhattok be a történelembe, mint az egyetlen európai ország, amely támogatja a gonoszt, támogatja Putyint és a bűnöző oroszokat”

– mondta a fellépő úgy, hogy ennél a pontnál már nem tett különbséget Orbán Viktor és általában a magyarok között. Alinának tehát tulajdonképpen úgy sikerült felvennie a gázsiját, hogy háborús cinkossággal vádolta az épp miatta kilátogató magyar fesztiválozókat.

Az utóbbi hónapokban nagyon sok orosz zenész koncertjét mondták le Európa-szerte az orosz–ukrán háború miatt. Az egyik legismertebb női techno-DJ, Nina Kraviz fellépését egy dortmundi, egy hágai és egy detroiti fesztiválon is törölték, alighanem azért, mert Kraviz nem állt ki a háború ellen, amivel sokak szerint hallgatólagos beleegyezését adta az invázióhoz.

Pash múlt kedden a Facebookon azt írta, komolyan fontolgatta, hogy lemondja a szigetes koncertjét, de végül arra jutott, hogy nagyobb veszteség lenne Ukrajnának, hiányozna az ország hangja egy ekkora fesztiválról, miközben az oroszokét lehet hallani. Mint írta, ugyanebből a megfontolásból nem akart botrányt csinálni azután sem, hogy az összes ukrán fellépő és ukrán zenei szervezetek is arra kérték a szervezőket, hogy mondják le az oroszok koncertjeit.

Kapcsolódó:

Ukrajna betiltja az ott élő orosz előadóknak, hogy fellépjenek

(Telex nyomán)

További híreink

Hétfőn 10 órától lehet jegyet venni a Ferencváros hazai mérkőzéseire

Faragó Dániel

Törölte magát a Jobbik a Hajdúságban is, négy szervezet szűnt meg

Kiss Albert

Jönnek az e-tárgyalások?

Joó György

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben